Dobrý den, Myslíte si, že je možné aby člověk chytl vzteklinu od psa (6 let), který je sice očkovaný ale má dva měsíce propadlé očkování? Vyskytuje se vůbec vzteklina v ČR? Všude čtu, že ne, ale nevěřím tomu. Jsem hypochondr, vím to o sobě :D. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, to očkování má přesah, tak je pes proti vzteklině ještě chráněný. Nejste vzteklinou nakažen (ani nepíšete, jestli Vás pes kousnul), ale ta hypochondrie tam bude . Zdravím!
Měla jsem debatu s veterinářem, když jsem nechtěla už očkovat 10ti letou psinečku. Pravil, že od 50tých let nebyla vzteklina ani u psa ani u člověka zaznamenána. Takže, buď úplně v klidu. Jen si uvědom, že psí kousnutí je velice a dlouho bolestivé, protože je roztržená, cik cak, kůže a všechno pod ní je hodně zhmožděné. Není to jako třeba čistý řez nožem.
Nákaza ve vašem případě se dá vyloučit. Protilátky nevyprchají dnem, kdy propadne očkování, navíc někteří výrobci vakcín na vzteklinu doporučují přeočkování ne každoročně ale až po 3 letech, přišlo se na to, že imunita přetrvává déle. Kdyby mě pokousal pes někde v Turecku, to bych se fakt bála a běžela se nechat naočkovat, ale ČR je považována za vzteklily prostou zemi od roku 2002.
Zdravím, nakažení vzteklinou od zvířete je skoro nulové jelikož Česká Republika je považována za "Rabies-free" tzv. Se u nás vzteklina nevyskytuje od roku 2004 nebyl zaznamenán žádný případ. Případně pokud Vás to utěší můžete se nechat i Vy očkovat proti vzteklině. (Verorab)
Šance takhle chytit vzteklynu ja minimální, prakticky nemožné..
V ČR maj vzteklinu netopýři a přes psa nebo vlka se sem může dostat z Polska nebo Ukrajiny kde pořád je, takže "vzteklina u nás neexistuje" rozhodně neplatí.
Je to velmi nepravděpodobné, taky záleží, jak se to stalo, jak hluboká je rána a podobně. Ale nemyslím si, očkováni bude mít nějakou dobu ještě účinky. Každopádně doktor určitě poradí, pokud mate strach.
Jste hypochondr a ještě nevěříte datům, tak nemá žádný smysl vás o něčem ubezpečovat. Naopak vás podpořím. To, že loni nebyl žádný záchyt, ještě neznamená, že tu vzteklina není. 2 měsíce prošlé očkování sice je reálně funční. ale co když ožužlal zdechlou lišku a pak hned vás a máte někde škrábanec? Tedy pravděpodobnost nakažení je malá, ale ne nulová. Tak se s tím nějak srovnejte. Pomud by vás pes kousl do krve, automaticky se má jít hned k lékaři.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.