Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dar. smlouva a Smlouva o zřízení věcného břemene

Od: viky® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den. Chci darovat dceři byt, který vlastním. Právnička ji napsala Darovací smlouvu a Smlouvu o zřízení věcného břemene. Já mám kopii jako informaci, zda budu mít k tomu nějakou připomínku, než se převod uskuteční. Mám jen problém. V případě nenadálé události, bude po dceři dědit její manžel i byt, který dostane. Bude se vztahovat Věcné břemeno i na jejího manžela? Jak je toto zajištěno u Věcného břemene? Poradí někdo? Předem děkuji. Viky

doplněno 24.07.24 15:30:

Dobrý den. Děkuji všem, bylo to velmi poučné. Viky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Věcné břemeno platí, dokud ho někdo nezruší. Vloni jsem řešil zrušení věcného břemene po prababičce, zemřelé před 90-ti lety.

hodnocení

3x

V případě, že se dceři něco stane, bude dědit nejen její manžel, ale i její rodiče, tedy Vy.

Věcné břemeno (týkající se osoby) zaniká úmrtím této osoby, tedy oprávněného, nikoliv úmrtím toho, kdo to břemeno musí trpět. nemluvě o tom, že katastr nezruší břemeno sám od sebe, ale musí mu vlastník doložit smlouvu o zániku břemene.

Co se týká toho břemene... záleží jak přesně je sepsáno. Když jsme s bratrem dostali od rodičů nemovitost, nejenom, že jsme tam zřídili věcné břemeno bytu, ale též zákaz zcizení a zatížení... což znamená, že dokud je to břemeno v platnosti (oprávněné osoby žijí), nemůžeme tuto nemovitost použít jako zástavu u bankovní instituce a nemůžeme ji ani prodat.

Možná by stálo zvážit úpravu Vaší smlouvy v tomto duchu, než bude zapsána do katastru.

h2o

Neco stane = smrt. Myslim ze RODICE tedy tazatelka by mohla dedit po sve zesnule dceri jen pokud by ta dcera nemela deti:

Předpokladem pro dědění ve druhé třídě dědiců je, že nedědí žádný ze zůstavitelových potomků.

Ve druhé třídě dědiců dědí manžel nebo partner, zůstavitelovi rodiče a tzv. spolužijící osoba. Dědicové ve druhé třídě dědiců dědí rovným dílem, manželu nebo partnerovi však připadá nejméně polovina dědictví. Pokud tedy manžel nebo partner dědí ve druhé třídě sám, připadne mu celé dědictví, jinak dědí polovinu dědictví a druhá polovina dědictví se rozdělí rovným dílem mezi ostatní dědice druhé třídy dědiců. Tzv. spolužijící osoba nemůže ve druhé třídě dědit sama.

@h2o Samozřejmě... ale tazatel děti (vnoučata) nezmiňuje, proto předpokládám, že žádná nejsou a odpověděl jsem tak jak jsem odpověděl.

bramburka
hodnocení

2x

Tuhle situaci byste si mela hodne dobre rozmyslet a hlavne vyjasnit s pravnickou.
Nedaleko nas bydli seniorka, ktere se takovy pripad stal. Dum darovala dceri a ona sama je vecne bemeno. Dcera zemrela a zed (gambler) ted chce dum prodat i se seniorkou. To znamena, ze ji muzou do baraku, ve kterem stravila cely zivot, prijit uplne cizi lidi. Ta seniorka se z toho hrouti a jeji rodina chce napadnout tu darovaci smlouvu. Jak to dopadne, se jeste nevi.
Takze budte opatrna.
Vzdyt dcera muze Vas byt zdedit. Nac spechat?

h2o

To se vi jak dopadne, pokud je darovaci smlouva >3 roky tak ma smulu.

Nechapu odyz jednou neco daruje/da z ruky, tak proc se pak hrouti? Uz to neni jeji.

A jestli je DUM dost velky ze tam mohou bydlet i jini, tak proc by ne? Pokud by slo o byt, tak tam jini bydlet s ni nemohou, neznona umre.

Ale mate dobrou otazku k tomu nac darovat. Bezne to daruji lide, kteri si uvedomuji, ze uz to s nimi lepsi nebude a pozoruji na sobe ze jdou takzvane do kopru, 70+, proste hlava a telo uz prestava fungovat a uvedomuji si, ze brzy nebudou na to stacit...

Anebo se snazi vyhnout treba exekutorovi apod.

hodnocení

1x
Dědění s odkazem. Dcera dostane byt v okamžiku vaší smrti a rovnou zapíše do katastru, do té doby je váš. Pokud dceru prežijete, smlouva zaniká, byt je stále váš a můžete darovat jinému.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, věcné břemeno/služebnost zaniká smrtí osoby na jejíž jméno bylo zřízeno - nedědí se, nepřechází na jinou osobu, je nepřenosné. Zdravím!
doplněno 14.07.24 20:43: viky - nejsem si jistý, že dotazu po Vašem doplnění rozumím, tak asi takto. Ten, kdo má na své jméno zřízenu v nemovitosti služebnost/věcné břemeno (je tím břemenem) zapsaným v KN, nemůže být vystěhován, resp. může odejít dobrovolně nebo tam bude až do smrti. S touto osobou se může nemovitost i prodat, ale služebnost musí nový majitel ctít.
doplněno 14.07.24 20:46: firmanaduveru.cz/...
hodnocení

To znamená, když nebude dcera, po ní budou nějaké dědici, tak já se z bytu, který jsem darovala dceři, budu muset vystěhovat?

jirka*
Já bych tedy jediný být v kterém bydlím dětem nedal. Ať si počkají na dědictví. Takových případů už bylo, co senioři brečeli že přišli o bydleni.
A ani po svých rodičích bych to nechtěl.
h2o

"To znamená, když nebude dcera, po ní budou nějaké dědici, tak já se z bytu, který jsem darovala dceři, budu muset vystěhovat?" - NE, to by popiralo smysl bremena.

Do bytu se vam ani nemuze ten dedic ani jeho kupec pristehovat. Jine by to bylo u DOMU.

Ale odpovezte nam na otazku, PROC to chcete darovat, vztahuje se na vas situace, ze uz vnimate, ze to s vami jde z kopce?

milanb
hodnocení

0x
Na takove veci se ptejte pravnicky, ne duchodcu na internetu. Jakou maji asi anonymni lide na internetu vuci vam zodpovednost?
ben®
milanb - s právničkou je tazatelka už v kontaktu, když s ní sepisovala ty smlouvy, o kterých píše ve svém dotazu.

h2o

Omyl bene, to je "pravnicka" dcerky a ne advokatka darkyne = tazatelky :)

Zatim nevime, proc tazatelka pojala tento zamer, co tim sleduje a qui bono :)

ben®
h2o - takže předjímáte, že ten, kdo ty smlouvy sepsal, je automaticky sv*ně a chce tím někomu uškodit. To by právník neriskoval, aby byl nachytán na zlém úmyslu (a v důsledku by mohl přijít až o advokátní praxi).

aaa
hodnocení

0x

Do připomínky k věcnému břemenu, ještě dejte zapsat, že nesmí nikdo prodat byt, dokud žijete. Jinak to prodají i s Váma.

km
hodnocení

0x

Zapomněla jste napsat zda v bytě bydlíte nebo čeho se má břemeno týkat.
A napadá mě, jaké důvody vás vedou k darování...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]