Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chci darovat dceři byt, který vlastním. Právnička ji napsala Darovací smlouvu a Smlouvu o zřízení věcného břemene. Já mám kopii jako informaci, zda budu mít k tomu nějakou připomínku, než se převod uskuteční. Mám jen problém. V případě nenadálé události, bude po dceři dědit její manžel i byt, který dostane. Bude se vztahovat Věcné břemeno i na jejího manžela? Jak je toto zajištěno u Věcného břemene? Poradí někdo? Předem děkuji. Viky
Dobrý den. Děkuji všem, bylo to velmi poučné. Viky
V případě, že se dceři něco stane, bude dědit nejen její manžel, ale i její rodiče, tedy Vy.
Věcné břemeno (týkající se osoby) zaniká úmrtím této osoby, tedy oprávněného, nikoliv úmrtím toho, kdo to břemeno musí trpět. nemluvě o tom, že katastr nezruší břemeno sám od sebe, ale musí mu vlastník doložit smlouvu o zániku břemene.
Co se týká toho břemene... záleží jak přesně je sepsáno. Když jsme s bratrem dostali od rodičů nemovitost, nejenom, že jsme tam zřídili věcné břemeno bytu, ale též zákaz zcizení a zatížení... což znamená, že dokud je to břemeno v platnosti (oprávněné osoby žijí), nemůžeme tuto nemovitost použít jako zástavu u bankovní instituce a nemůžeme ji ani prodat.
Možná by stálo zvážit úpravu Vaší smlouvy v tomto duchu, než bude zapsána do katastru.
Neco stane = smrt. Myslim ze RODICE tedy tazatelka by mohla dedit po sve zesnule dceri jen pokud by ta dcera nemela deti:
Předpokladem pro dědění ve druhé třídě dědiců je, že nedědí žádný ze zůstavitelových potomků.
Ve druhé třídě dědiců dědí manžel nebo partner, zůstavitelovi rodiče a tzv. spolužijící osoba. Dědicové ve druhé třídě dědiců dědí rovným dílem, manželu nebo partnerovi však připadá nejméně polovina dědictví. Pokud tedy manžel nebo partner dědí ve druhé třídě sám, připadne mu celé dědictví, jinak dědí polovinu dědictví a druhá polovina dědictví se rozdělí rovným dílem mezi ostatní dědice druhé třídy dědiců. Tzv. spolužijící osoba nemůže ve druhé třídě dědit sama.
@h2o Samozřejmě... ale tazatel děti (vnoučata) nezmiňuje, proto předpokládám, že žádná nejsou a odpověděl jsem tak jak jsem odpověděl.
Tuhle situaci byste si mela hodne dobre rozmyslet a hlavne vyjasnit s pravnickou.
Nedaleko nas bydli seniorka, ktere se takovy pripad stal. Dum darovala dceri a ona sama je vecne bemeno. Dcera zemrela a zed (gambler) ted chce dum prodat i se seniorkou. To znamena, ze ji muzou do baraku, ve kterem stravila cely zivot, prijit uplne cizi lidi. Ta seniorka se z toho hrouti a jeji rodina chce napadnout tu darovaci smlouvu. Jak to dopadne, se jeste nevi.
Takze budte opatrna.
Vzdyt dcera muze Vas byt zdedit. Nac spechat?
To se vi jak dopadne, pokud je darovaci smlouva >3 roky tak ma smulu.
Nechapu odyz jednou neco daruje/da z ruky, tak proc se pak hrouti? Uz to neni jeji.
A jestli je DUM dost velky ze tam mohou bydlet i jini, tak proc by ne? Pokud by slo o byt, tak tam jini bydlet s ni nemohou, neznona umre.
Ale mate dobrou otazku k tomu nac darovat. Bezne to daruji lide, kteri si uvedomuji, ze uz to s nimi lepsi nebude a pozoruji na sobe ze jdou takzvane do kopru, 70+, proste hlava a telo uz prestava fungovat a uvedomuji si, ze brzy nebudou na to stacit...
Anebo se snazi vyhnout treba exekutorovi apod.
To znamená, když nebude dcera, po ní budou nějaké dědici, tak já se z bytu, který jsem darovala dceři, budu muset vystěhovat?
"To znamená, když nebude dcera, po ní budou nějaké dědici, tak já se z bytu, který jsem darovala dceři, budu muset vystěhovat?" - NE, to by popiralo smysl bremena.
Do bytu se vam ani nemuze ten dedic ani jeho kupec pristehovat. Jine by to bylo u DOMU.
Ale odpovezte nam na otazku, PROC to chcete darovat, vztahuje se na vas situace, ze uz vnimate, ze to s vami jde z kopce?
Omyl bene, to je "pravnicka" dcerky a ne advokatka darkyne = tazatelky
Zatim nevime, proc tazatelka pojala tento zamer, co tim sleduje a qui bono
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.