Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to se stravenkovým paušálem?

Od: jeremy odpovědí: 7 změna:
Zdravím,
Můj současný zaměstnavatel uvádí jako jeden ze zaměstnaneckých benefitů stravenkový paušál do výplaty. Ten mi v červnové výplatě činil 1743 Kč. Jenže je pouze uveden ve výplatní pásce, zaměstnavatel jej nijak nezahrnuje do základní mzdy, ale ani do prémií či do hrubé mzdy. Pokud si prostě odečtu od hrubé mzdy, která je počítána způsobem základní mzda + prémie, shrnující součet stravenkový paušál neobsahuje. Neobsahuje jej ani srážky z hrubé mzdy, které tvoří sociální a zdravotní pojištění. Můj dotaz tedy je, zda je tento stravenkový paušál zahrnut v nějaké mně neznámé složce, nebo jej prostě zaměstnavatel vyčůraně zobrazuje ve výplatní pásce, ale ve skutečnosti není vyplácen vůbec?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cien
hodnocení

0x
Vždyť je to nedaněný paušál. Je to příspěvek nad rámec mzdy nikoli součást hrubé mzdy. Na pásce je uveden. Jestli je/není vyplacen zjistíte pohledem na výpis z účtu.
jeremy
hodnocení

No právěže vyplácena je mi pouze čistá mzda, paušál nikoliv. Tím pádem to lze považovat za podvodné jednání, když zaměstnavatel stravenkový paušál ve výplatnici sice uvádí, ale na účet proplacen není?
gg*
A není součástí té vyplacené čisté mzdy i ta částka za stravenkový paušál? Počítal jste si to?
Já mám na výplatní pásce čistou mzdu, částku za strav. pausal a pak částku celkem k výplatě na účet.
jeremy
hodnocení

právěže není, aspoň myslím, pro jistotu posílám i podklad pro výpočet.
Jak je to se stravenkovým paušálem?

Jestli Vám na účet přišlo těch 25.798 Kč, je v tom ten paušál.

Hrubá mzda je 29.277. Odečtete daň 1.825, socku 2.079, zdravku 1.318 a máte čistou mzdu. Přičtete stravenkový paušál, který se přičítá až k čisté a vyplácí se bez odvodů daně, a máte výplatu na účet.

jeremy
hodnocení

Ach, už chápu, tím pádem to sedí, děkuji za vysvětlení, já se tomu pořád nemohl dopočítat.

mll
hodnocení

0x

Podle mě by to mělo být mezi ostatními částkami, které se nedaní (normálně tam bývalo vyrovnání závazků, cesťáky a podobně (dřív taky obědy, než nám dávali stravenky, připláceli nám na obědy v závodce) a nově tam budou snad i ty peníze místo stravenek).

Jasně že to je cesta, jak stravenky postupně zrušit, nejdřív to bude zvlášť, pak se to sloučí s odečtem na poplatníka (aby se to zjednodušilo; známe naše politiky) a nakonec to zanikne. No ale zatím to je a snad ještě nějakou dobu bude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]