Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosil bych o názor, zda je v dnešní době výhodnější prodat či dál pronajímat panelový byt 3+1 (65m² - 6.NP) v Českých Budějovicích?
Zdědil jsem ho před 2 roky.
Byt s výhledem do zeleně, je po rekonstrukci 3/4 bytu, která proběhla v letech 2008 - 2009, jediné co není po rekonstrukci je obývací pokoj, vše ostatní ano.
Jelikož nájemník podal výpověď nájemní smlouvy, která zaniká ke konci října, přemýšlím jestli bude mít cenu dál byt, pronajímat, anebo jestli radši byt prodat, jelikož přeci jenom to mám z ruky (130 km daleko od domova).
Vlastní bydlení mám zajištěný takže nečekám výdaje se zařízováním bydlení, poněvadž mám ve vlastnictví opravený byt v Praze, ve kterém nyní bydlím.
Je podle vás lepší byt prodat a peníze někam investovat (užít si je), anebo provést drobné opravy a dál pronajímat?
Já zastávám názor, že majetek se má prodávat až když je zle. Do té doby by měl majetek čekat na zhodnocení, nebo vydělávat.
Když si chcete užít, tak si na to vydělejte, třeba pronájmem tohoto bytu.
Přeji Vám jen to správné rozhodnutí a užívejte si života.
Tak ked zoberieme rast cien bytov ako takych, tak ziadne zazraky sa v takej beznej lokalite nedeju. Cisty zisk z najmu je kolko voci nejakej bezpracnej investicii na par klikov?
Všiml jste si prvních slov? Já zastávám názor...
Jelikož mi chodí mnoho let dopisy od nějakých zemdělců, že koupí ihned moje pole. A cena je stále vyšší...
Pak jsem desítky let pronajímal byty a kanceláře, takže taky vím něco o problematice. Minulý týde nna rehabilitaci mi paní sdělila, jak prodala dům z dědictví, jak rozdala dětem peníze a sama jela několik let k moři. Když jsem se jí zeptal, kolik by byla dneska cena, tak sdělila, že si udělala radost proto to prodala.
Kolega si koupil obydlí, pronajímá ho na měsiční splátku hypotéka.
Každý na to má svůj názor.
Přeji krásné prázdniny.
Milane, to mě chodí dnes a denně, koupím pole, lesy.
Kdyby to byl opravdu zemědělec z okolí, mám pozemky, o kterých by se dalo uvažovat, že bych je i prodal, ale takový ještě nebyl. Na jednom pozemku je stará stodola, o tu kupodivu nikdo nemá sebemenší zájem. Když jen tak z dlouhý chvíle odepíšu, že buď vše nebo nic, tak radši nic.
To není věcí názoru, o které by se mohlo hlasovat. Záleží na vaší osobní situaci, čemu chcete věnovat čas. Pronajímání je zhruba stejně výnosné jako spořicí účet. Je to spekulace na růst ceny nemovitosti. Práce okolo je zadarmo. Můžete mít dobré nájemníky, ke kterým si přjedete jednou za měsíc pro činži a všechno bude v pořádku, stejně tak vás může provázet střídání nájemníků, neplacení, ničení, nehospodárné jednání SVJ a nepříjemné handrkování na všech stranách. Obojí jsem zažil. Osobně bych do pronajímání jednoho bytu nešel. Při stejném objemu času lze na jiném způsobu investování vydělat mnhem víc a ve větší pohodě, což je zásadní pro mne, nikoli ale obecně.
Zoberte si historicke data, povedzme za 10 rokov dozadu. Kupne ceny bytov pred 10 rokmi, to dohladate v nejakej realitke, podebatujete so susedmi a pod. Ak by ste tu sumu investovali napr do SP 500 ETF, kolko by to bolo dnes? Opat lahko dohladatelne na nete.
To si porovnajte so ziskom z prenajmu, len nezabudnite odratat vsetky naklady a pripocitajte dnesnu kupnu cenu bytu. Co je viac?
Pane Milane, prý dělá, avšak bohužel ne u nás. Spíše v zahraničí. Často je to podle mě kombinace strachu, neznalosti a nedůvěry. Nedí divu. Sám jsem nebyl jiný. Když se tím už pak člověk zabývá denně více než 10 let, tak do sebe všechno jasně zapadá a kupodivu vidí často větší risk ve vlastnictví nemovitosti.
Tohle je natolik individuální otázka, že podle mě jednoznačná odpověď není. Máte děti? Je šance, že by někdo z nich měl zájem v budoucnu studovat nebo bydlet v Č. Budějovicích? Máte lepší investiční příležitost? Jak moc Vás to obstarávání bytu obtěžuje? Máte v Budějovicích nějakou osvědčenou realitku nebo známého, kdo by Vám dodával spolehlivé nájemníky? atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.