Dobrý den dá se někde najít nějaký zákon nebo možná lépe rozsudek co vlastně ukončí rentu? Na stránkách Kooperativy je toto zcela zmatečně a podivně popsáno. Například mohu přijít o rentu při změně výdělku, což se týká samozřejmě snížení mzdy a klidně o pár stovek, dále při změně zdravotního stavu. Člověk si řekne že toto jsou asi rozumné a normální požadavky až dokud nenarazí na tvrdou realitu, kdy odebírali trvale rentu kvůli zvýšenému tlaku, problémy s koleny a mnoho dalšího přičemž tito lidé nadále zvládali práci kde si pouze přivydělávali povětšinou na zkrácený úvazek. Dále mě zajímá jak se Kooperativa nebo můj bývalý zaměstnavatel může dostat k mé zdravotní dokumentaci? Já nemám žádnou povinnost se podrobovat jakékoliv jejich lékařské prohlídce či případně dodat lékařské zprávy nebo cokoliv s tím souvisejícího. Taktéž absolutně nepochopím proč není renta trvale přiznána lidem až do starobního důchodu, ti kteří tam sedí a píšou toto si myslí že ti lidé se zázrakem uzdraví a že budou omládnou?
Renta neplatí až do důchodu,ale do 65let. Kooperativa každé dva roky vyžaduje potvrzení lékařem, zda nemoc z povolání stále trvá nebo zda nemáte jinou další nemoc, která by vás omezila při práci. Výše změně výdělku se projeví na vyplacené rentě. Obecně se nevyplatí pracovat vůbec, ale opět záleží kdy byla renta přiznána, protože pravidla se stále mění.
jirih
Konečně někdo normální a chytrý. Musím vás poopravit Kooperativa vyplácí rentu do začátku vyplácení starobního důchodu nebo pokud by starobní důchod byl ve stejné výši či nižší ( pokud by člověk nepracoval ) vyplácí se nadále. K těm zdravotním prohlídkám, já nejsem povinný se podrobit lékařské prohlídce a zasílat jim nějaké potvrzení ne? Co by se dělo pokud bych dokument zfalšoval ( pouze úprava datumu nebo textu skrz skener ) mají možnost si to nějak ověřit? Opět není pravda že se pracovat nevyplatí jedna z nesmyslných podmínek je být uchazečem o zaměstnání a klidně pokud nemáte nárok na podporu vám vezmou PRŮMĚRNOU ČISTOU mzdu, protože vy si zvládnete přivydělat i kdyby to mělo být roznášení letáků nebo uklízet někde. Především pracovat se vyplatí za co nejnižší hodinovku a případně upravit úvazek, já aktuálně mám 120 hrubá a pouze zákonné příplatky ( bez nočních, svátky, víkendy a přesčasy ) bez odměn nebo bonusů.
jirih
Dejme tomu pár let a bude průměrná mzda tak vysoko že nakonec i ID 3 budou chodit na 12h 40 týdně a R/N nepřetržité provozy a vezmou jim důchody protože si vydělají více než s rentou. A to je přesně ten účel všechny do jednoho ožebračit, proto se nikdy nespoléhat na stát ale na lano na půdě, kde se budu moct zhoupnout.
@jirih : ak chcete peniaze z toho, co volate nespravne "renta, tak ano, musite sa na vyzvanie poistovne podrobut prehliadke lekarom. Ak budete falsovat lekarske zaznamy, podla vysky skody (pocet mesiacov krat vyska "renty") spachate casom aj trestny cin.
Este si pozrite pravidla poradne, kde je zakazane nabadat k necestnemu jednaniu, co je vas napad s falsovanim papierov.
Tak nevím jak je to teď ale platilo do 65let. Vím jen že se překlápí ID na důchod, o rentě nevím. Co se týká toho ostatního, nemám důvod něco falšovat, obvoďák mi tam to razítko dá, stejně chodím na pravidelné prohlídky po padesátce. S tím pracováním nevím , co vyděláte, dokládáte a to pojišťovna odečte. Také vás může zaměstnavatel propustit z jiného důvodu, než ten stejný zdravotní a pak tu rentu už nikdy neuvidíte. Anebo ji vypočítají podle novych podmínek a to pak nedostanete nic. Zbytek zařídil zloděj Fiala, důchodce a lidi na rentách okradl. Jinak na UP se bohužel chodit musí, zatím se nic nezměnilo, ale zajít jednou měsíčně pro potvrzení nečiní žádný problém, berte to tak, ze je to lepší než chodit furt do práce
Ta renta je nejaka poistka, ktora sa vyplaca kvoli zhorsenemu zdravotnemu stavu? Kedze je to komercny produkt, tak urcite viete, ake poistne podmienky a zmluvu ste dobrovolne podpisali.
jirih
Ta renta je náhrada mzdy která je daná zákonem. Fakt nechápu jak se k tomuto tématu mohou vyjadřovat takovéto osoby. To jste kde vypotil že prý komerční produkt? Já nemám žádnou pojistku, zákon říká že zaměstnavatel je povinen všechny své zaměstnance pojistit. Chtělo by to se dozvědělat před další odpovědí.
Pokud chceš relevantní radu, zaplať si právníka a neosočuj rádce, který se snaží pomoct. Dovzdělat se můžeš i sám a nebudeš to muset řešit tady.
jirih
Já jsem ho osočil jelikož radí v něčem v čem je úplně mimo. A právníka si fakt platit nebudu. Nikdo nenutí tebe ani jeho mi odpovídat. Pokud nemá napsat přímo k tomu tématu ať mě zbytečně neobtěžuje když je to jasně napsáno o co přesně se jedná. To že on to nepochopil ale už není můj problém.
km
Jirih: Dotaz jste neformuloval zcela srozumitelne. Je vice typu rent. Mel byste se spis omluvit. Je vubec otazka, zda to co myslite se vubec pravne nazyva renta.
jendad
Také bych to tak viděl . Rentu většina lidí chápe z kapitálu , majetku . Pokud je to od státu , tak je to invalidní duchod.
jirih - " ...nechápu jak se k tomuto tématu mohou vyjadřovat takovéto osoby".
Vy toho zřejmě nechápete víc. Ty "osoby"na rozdíl o Vás vědí, co je to " renta" v původním smyslu. Než někoho napadnete, měl byste si o tom něco přečíst!
Když zmiňujete Kooperativu, tak mne napadá že kdysi jsme pro Kooperativu měli možnost sjednávat právě takto nazvaný produkt. Ale už je to dávno a nedávno jsem historické materiály likvidoval. Určitě na Kooperativě seženete kopii pojistných podmínek. Pokud tomu nerozumíte, tak se obraťte na nějakého finančního / pojišťovacího poradce (a netvrďte že žádného neznáte)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.