Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlakem z Liberce do Pardubic za 6 hodin koncem 60.let

Od: karlaa odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

moje matka mě delší dobu krmí.., že kdysi koncem 60. let jezdila vlakem. A to z Liberce do Pardubic celkem 6 hodin. A navíc na dřevěných sedačkách a mnohdy prý musela i někdy stát. Matka trpí díky své psychické poruše desítky let bájnou lhavostí, ale někdy má světlejší okamžiky... Tak se chci jen optat, jestli je to možné, že to tak v té době mohlo být... To už mi totiž říkala už před 20 lety (lhavost se jí totiž věkem zhoršuje).

Díky.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Matka nelže. Moje nejlepší kamarádka jezdila koncem 60. a počátkem 70. let do Jablonce nad Nisou studovat. V té době mohla cesta trvat klidně 6 hodin. Hana odjížděla z Pardubic krátce po obědě, večer byla v Jablonci.

Dřevěná sedadla z takových tenkých palubek byla v té době běžná. Nečistota se snadno uklidila, nedržely se v tom blechy či štěnice, jako později v těch měkkých sametových sedadlech.

A navíc, na trati se na mnoha místech ještě dal vidět semafor "s rukou." Pamatujete? Dneska už nejsou, jeden z posledních byl snesen na obou stranách při vjezdu do Kácova u Sázavy asi před 10 lety. A taky závory s klikou a závorářkou. Ty zase byly hodně na trati Pardubice - Havlbrod. Jaga.

Takže mamka Vám nelže. Pamatuji rohlíky za 0,30 Kčs, eskymo za 0,50 Kčs, lahvové pivo za 1,20 Kčs a cigatery Partyzánky za 1,60 Kčs. Ty znám proto, že jsem pro ně chodila taťkovi. A taky nelžu.

Na trati Pardubice-Liberec jezdila parní mašina Všudybylka. Byly to pěkné stroje. Jedna z nich byla příčinou nehody u Stéblové /listopad 1961/, kdy se srazila se 4 vagóny dřevěného motoráku Hurvínka.

karlaa
hodnocení

Tak i ta dřevěná sedadla ok. Nj, tak vyjímečně narcisní "matka".. nelhala.

Karlo, týto ľudia si spomínaju na dávnu minulosť dosť presne, pri týchto chorobách odchádza krátkodobá pamäť.

aladar
hodnocení

4x

Podíval jsem se do archivu JŘ 1981-2 a tam figuruje přímý osobní vlak Liberec-Pardubice(-Havl.Brod) Os5403.

Odj.Liberec 12.32, příj.Pardubice 18.00 hod. Je to 41 stanic včetně nástupní. Teda jestli jsem to dobře spočítal.

karlaa
hodnocení

Díky. Tak má narcisní matka měla před lety světlejší chvilku.:) Teď ještě jestli nekecá s těmi dřevěnými sedačkami...

hodnocení

2x

6 hodin se mi zdá dost, ale pokud jezdila "courákem", který zastavoval na každé mezi, tak se to vyloučit nedá. Možná musela také někde přestupovat*nevi*. Dřevěné lavice byly v těchle vlacích běžný standard a i cestování ve stoje v přeplněných vagonech bylo celkem běžné. Nikomu se to nelíbilo, ale považovalo se to za normální. Tuhle dobu by si měl vyzkoušet každý, kdo nadává na dnešní dopravu.

111®
hodnocení

2x
To nebyly sedačky ale dřevěné lavice asi 2 az 2,5m dlouhé. Ja je pamatuji také a byla i 3.trida vozů.

hodnocení

0x
To jsou zase dotazy, prázdniny co?
A co je na tom divného?
Já jezdil 18km půl hodiny,dnes to vlak dává za 15minut.
doplněno 10.07.24 07:54: A věřte tomu nebo ne, ale jsou dny kdy ve vlaku stojíte i dnes.
Ostatně nedávno tu byl dotaz,že chudáci důchodci musí sedět ve vlaku na zemi, nebo stát.
karla*
hodnocení

Jj, píšu to kvůli těm prázdninám, jak jinak... Mně je skoro 40, ale jsem na prázninách no... A to si vždycky říkám, že přítel to s tou paranoiou někdy přehání...

Tak to máte dobrý, my desítky let jezdili do Brna 27 minut až na Zvonec přímým busem, teď díky užasnému IDS a přestupům mezi třemi spoji je to kolem hodiny a k tomu tak 30% pravděpodobnost, že jeden ze spojů selže, návaznost nevyjde a cesta se o půl hodiny prodlouží. Pokrok nezastavíš..

amperr
hodnocení

0x

Jak dlouho jel courák v 60. letech to netuším, ale pro zajímavost:

ct24.ceskatelevize.cz/...

km
hodnocení

0x
Nejak nechapu proc by to nebylo mozne...

hodnocení

0x

Nevím už časy je to asi 40 roků zpět. Běžně když jsem jezdil z Martina domů (opušťák, prázdniny) tak courák OL-PV cca 30 minut jednou jsem přijel když poslední přímý (přes Blatec, Vrbátky) byl fuč a další měl jet až někdy ráno,ale jel "výletní" přes Náměšť a Kostelec na Hané , ten to jezdil přes dvě hodiny!

hodnocení

0x

Já jsem si ještě v polovině devadesátek dal jako školák cca 5 hodinovou cestu České Budějovice - Praha. Osobák vyjížděl z Budějovic kolem jedenácté, na Hlaváku byl 4 minuty před čtvrtou. Načas dle jízdního řádu.

jano123
hodnocení

0x

Ja som tiež zažil "kurioznú" cestu ako študent "parákom"...

Dostal nejakú poruchu v dlhom tunely, všetci sme už pomaly dusili,

potom ho nejako vytiahli aj s vozňami, ale moc veselo nám nebolo.*znalost*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]