Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče jsou naštvání bo chci jít pracovat

Od: ferda odpovědí: 19 změna:
Dobrý den, jsem čerstvě po škole, mám výuční list a chci jít pracovat. Pohovor mám domluvený, jenže do cesty mi chodí rodiče...ti mi řekli že mám jít na nastávbu, abych si udělal maturitu, jenže já nechci, chci pracovat. Rodiče po mne vystartovali a začali mně urážet a to co mi udělal otec...o tom ani nemluvím. Co dělat v takové situaci? Děkuji za pomoc!

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

12x

18 ti nejspíš bylo, tak se můžeš odstěhovat do svýho a klidně si jít makat. Ale počítej, že tě rodiče budou mít za blba, celkem oprávněně. Tak si to dobře rozmysli, aby ses pak za pár let nekopal do hlavy až budeš maturitu dodělávat dálkově.

Nebo s rodičema vyjednej kompromis že si to doděláš při práci, pak bude mít tu tvojí práci a za blba nebudeš...

spu
hodnocení

9x

Nenech si mluvit do života. I bez té slavné maturity se dá velice dobře uživit.

hodnocení

6x

Poslouchat rodiče. Období vzdoru mají děti v období kolem tří let.

hodnocení

6x
Nebuď blbej, matura je dnes ninimum pro spoustu běžných profesí. Práce ti neuteče, na brigádu můžeš i tak.

hodnocení

5x
Měl jsem to úplně stejně..Také jsem chtěl jít do práce a maturitu jsem viděl jako "zbytečnost".. Dnes jsem rád, že jsem nástavbu a maturitu udělal a jsem moc vděčný rodičům,že mne do toho dotlačili..
liska5

*palec*

Znám takových několik, co jsou rádi, že se nechali přesvědčit, že později už nikdy nebudou mít tak blízko maturitu.

lujzik
Maturita je k ničemu, sám to vidím jak s průmyslovkou nemohu najít práci, a to mi je teprv 20 let a rok jsem na pracáku. Lituji že jsem se nevyucil. Zbytečný pro mě to byly roky na SŠ. A to jsem SŠ studoval 6 let, jelikož jsem 2x propadl.
lmgify

Propadl jsi i z matematiky? Nějak ti ty počty nevychází.

Na SŠ v 15, pak 6 let tam, pak rok doma a přesto ti je jen 20? *poctar* *co*

hodnocení

4x
Do školy s tebou, ještě budeš rád že ji máš.

chlochydess*
hodnocení

3x

Co máte dělat? Jako plnoletý dělejte, co se Vám jenom zamane.

Počítejte ale s tím, že pokud budete proti rodičům, oni již nemají povinnost starat se o Vás, takže můžete skončit na ulici. Pokud byste na nadstavbu šel, sice je budete pořád finančně vysávat, ale zejména ten otec v tom bude vidět smysl a do budoucna jakousi šanci, že se zase Vy postaráte o ně. Nyní to nevidí, takže je jasné, proč s nástupem do práce nesouhlasí.

hodnocení

3x

Ono taky záleží na tom, čím jsi vyučenej a jestli se chceš věnovat profesi. Třeba kominíci jsou vyvažováni zlatem i s výučním listem. A oni dnes už fakt nechodí jenom se štětkou.

mll
hodnocení

2x

Já teda osobně bych tu maturitu aspoň zkusil. Ostatně sám jsem to taky kdysi udělal. Po vyučení jsem ještě vystudoval průmyslovku (tehdy nástavby dost omezili, jinak bych šel na nástavbu) pak ještě vysokou (protože s takovýma známkama by byla škoda jít hned pracovat ... historie se opakovala). Když to rodiče podporujou, já bych se tomu nebránil. Později se takové vzdělání bude doplňovat dost blbě.

hodnocení

1x
Zdravím. Pokud chceš pracovat kvůli penězům tak s maturitou by jich mohlo být víc.
Záleží na oboru.

jano123
hodnocení

1x

Vyučný list - ok, + maturita super body aj pre zamestnávateľa,

rodičia hodnotia Vašu budúcnosť aj s trochou nadhľadu...

Je Vám 18, Ste dospelý, lenže to ma malý háčik, určite bývate s rodičmi,

formálne Ste na nich závyslí... Ak by Ste moc "vyskakovali", tak hlavne otec by mohol povedať:

Syn moj si dospelý, máš volné ruky, chceš si zariadiť život podľa tvojich predstáv, tak nech sa pačí.

Nechcem byť konkétny aké sú možné "tvrdé varianty"...*uspech*

ltz
hodnocení

0x
Jestli si vyučni list získal v pohodě, učení ti šlo, tak třeba ta nástavba by byla taky docela dobrá. Měl by si vyšší vzdělání, to také není k zahození. A "10 let" by to netrvalo. Jinak když půjdeš na ten pohovor, možná tě vezmou, ale kdyby se ti tam nelíbilo, aby si potom sobě neříkal, že si měl jít radši ještě na tu nástavbu. Rodiče to s tebou nemysli zle, ale jsi už dospělý, rozhodnout se musíš ty co tobě bude lépe vyhovovat.

janko
hodnocení

0x

Vzdělávání je dnes vcelku zbytečné, chceš li pracovat na lince... Budeš mít ty samé peníze, ať už máš základku, učňák, nebo maturitu. Stát a odbory toto dnes už lehce stírají. Možná až bude nějaká krize, nebo větší nezaměstnanost, tak má cenu se vzdělávat...

host
hodnocení

0x

Jak dlouho trvá nástavba? Děkujte rodičům, že vám umožní ještě pokračovat ve studiu, že vás podporují.

Dřív bylo večerní nebo dálkové studium při zaměstnání pro získání maturity pro vyučené 5 (slovy PĚT) let. Pro ty, kdo měli nějakou maturitu a chtěli při zaměstnání vystudovat jiný obor, tak opět večerně nebo dálkově 3 roky. Při zaměstnání.

Dnes snad žádná škola studium při zaměstnání nenabízí, kapitalisté stejně své zaměstnance na nějaké studium při zaměstnání neuvolní, musejí makat. Takže buďte rád, že se vám ještě nějaká nástavba nabízí a děkujte rodičům, že vás podporují.

Při zaměstnání vám zaměstnavatel umožní možná nějaké kvalifikační kurzy a zkoušky. Až budete pracovat, hltejte všechny kuzry, novinky, vzdělávejte se, učte se jazyky, ale to je vaše studium, už bez státního papíru s názvem MATURITA. Zvyšujte si kvalifikaci, učte se novinky, získávejte praxi, budete to dělat celý život, ale papír je papír.

lujzik
Maturita je k ničemu, sám to vidím jak s průmyslovkou nemohu najít práci, a to mi je teprv 20 let a rok jsem na pracáku. Lituji že jsem se nevyucil.
lmgify

Jako člověk s maturitou můžeš udělat učňák v tzv. zkráceném studiu za 9 měsíců. Učí se jen odborné předměty a praxe. Některé školy umožňují samostudium odb. předmětů doma (neříká se tomu dálkové, ale kombinované studium). Některé školy ještě i teď mohou přijímat ( 3.kolo přijímacích zkoušek). Podívej se na stránky učňáku, kam bys chtěl jít. I kdyby tam nic nebylo napsáno, zkus zavolat do školy, jestli by tě ještě nedobrali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]