Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadní světlo v cyklistické helmě

Od: ruta odpovědí: 25 změna:
V Německu v Lídlu jsem si koupil cyklistickou helmu se zabudovaným zadním červeným světlem na 3 režimy stálé svícení,blikání a pomalejší problikávání.V návodě bylo psáno že to vyhovuje německé směrnici-EU.Je možné to používat též v ČR a nebude to oslňovat výraznější červená řidiče v autě za mnou?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x

Naopak, já jako řidič vždy uvítám, když potkám cyklistu, který je osvětlen tak, že je už z dálky vidět.

Jsem rád že někdo uvítá moje budoucí 500W červené světlo.

Pokud má platnou homologaci, proč ne? Hlavně se přijdu podívat, jak těch 500W z dynama ušlapete *smich*, nebo vozíte pytel baterek?

halamus

Tipuji, že vypadlo písmenko a bude to 500 mW.

Radar od garminu pěkné svítí. Čím je auto blíž, tím víc bliká. Dá se koupit i verze s kamerou.
garmin.com/...
2024
Nejen že Garmin RTL515 pěkně svítí, ale i upozornění na auta co má cyklista za zády není k zahození, ba je to velice potřebná a důležitá informace.

Víte Stire, je to pěkná věcička, chápu, že jako skalní příznivec EV máte nárok na určitý ,,speciální vhled´´ ale stůjme nohama na zemi. Málokterý cyklista si koupí věcičku, jejíž cena i násobně převyšuje cenu jejich dopravního prostředku. Ale i to blikátko z Lidlu je za mě velký pokrok. Nedávno tu byla diskuze, kdy autor celkem ostře vystupoval proti cyklistům. Já proti nim nemám nic, tedy za předpokladu, že jsou schopni akceptovat ustanovení zákona 361/2000 s důrazem na paragrafy týkající se přednosti v jízdě a způsobu jízdy na pozemních komunikacích. Bohužel, realita našich silnic je často na hony vzdálená těmto právním ustanovením, proto vítám i takovou drobnou iniciativu

Já u té věcičky postrádám funkci, která by cyklistu, jedoucího prostředkem silnice, zavedla k pravému okraji.

runner2

tomkk®

vím, že tyhle diskuse moc nemají smysl ale né všichni cyklisté jezdí uprostřed když k tomu nemají důvod a přesto jsou ohrožováni. Já na kole jzdím hodně defenzivně, nechci řidiče štvát, pokud za mnou jede auto tak pokud to jde snažím se mu uhnout ať je pryč. Používám přední blikačku, zadní blikačku s radarem - takže o autech za sebou vím. Mám reflexní hadry, snažím se dělat vše pro to abych ve zdraví přežil. Přesto pravidelně u nás zažívám, kdy mě auto předjíždí v zatáčkách přes plnou aniž do té zatáčky vidí a když pak vyjede auto proti tak to je kolikrát o fous, že mě neshodí z kola. Bydlím v příhraničí s německem a je neuvěřitelné jaký propastný rozdíl v chování řidičům k cyklistům tam je. Je mi až trapně kdy mě tam auto nechce předjet a s předjetím čeká i když by se dle mě už bezpečně předjet dalo. Když už vás tam na kole někdo ohrozí tak je to buď česká nebo polská značka. Dnes na mě pro pobavení spolujezdec z auta vylil nějakou limonádu, pro pobavení, nebo další vtípek kdy řidič pro pobavení a bezdůvodně těsně u vás zatroubí aby jste se lekl.. takže tak.

Víte Promone, vy to vidíte zase jednostranně. Pochopitelně si to koupí jen ten, kdo jezdí stovky km týdně a takový člověk zase může mít kolo dražší než většina aut na našich silnicích. Pro takové je to užitečná věcička s ohledem na bezpečnost, protože člověk vidí,kolik aut a v jaké vzdálenosti za ním se pohybuje, takže může jet více po kraji. Víte,jak cyklista pozná, že ho někdo předjíždí? Auta v protisměru jezdí skoro po krajnici! Taková je realita našich silnic a vy tady vytahujete paragrafy, které viditelně většina řidičů nedodržuje, žádný bezpečný odstup, předjíždí před zatáčkou či horizontem, takovéto extrémy, jak tady psal kolega na silnicích ani v Rakousku nejsou,tedy pokud auto nemá českou SPZ. Pro cyklistu je na úzké silnici u nás bezpečnější jet prave v místě, kde má auto pravé kola, protože je pak naděje že si šofér předjíždění rozmyslí. Čím víc cyklista uhýbá, tím těsněji a rychleji kolem něho jezdí. A může mít světýlek kolik chce, může mít dres jaký chce, je to úplně jedno. Snad jen na ožralu, který kličkuje po silnici bude brát větší ohled i bez světýlek. Každý řidič u nás by měl sednout na kolo a zkusit si aspoň krátký úsek nejen mimo obec,ale i v obci, kde většina řidičů nebliká, troubí, nebliká atd... takže cyklista nemůže předvídat, co které auto udělá a kam pojede. Když se vracím z Rakouska, hned mám tepovku vyšší, stačí přejet hranice. A také zkusit se na kole projet v tom Rakousku či Německu, protože ten rozdíl není propastný,ale neuvěřitelný. Jak psal kolega, člověk se až stydí, když šlape do kopce či do zatáčky a auto ho nepřejde, i když na něj budete mávat, ať jede. Naopak ještě se usměje...
@stir máte pravdu,je to moc fajn věcička za málo peněz. Použití v noci a za snížených světelných podmínek je víc než funkční. I když fouká z jiné strany,tak víte o autě za vámi. Prima je možnost nastavení intenzity blikání, když jedeme ve více lidech,tak se sníží a vůbec to neoslňuje.

@denny276: Tedy, jestli za málo peněz, to bych zrovna neřekl. Ale že to za tu investici stojí,to zas jo. Pokud by to mělo zabrániti drobnému karambolu...

No nevýhoda je, že to spolupracuje jenom s gaminem zařízením, takže se to naskládá.
Nemusí k tomu být asi přímo cyklopočítač od Garmin. Brácha má staženou v mobilu nějakou appku od Garmin ze Store a funguje mu to s tím také. Pořizovací cena byla kolem devíti tisíc, ale prodává se i nějaká levnější varianta. Jela jsem před časem po asfaltce u nás v lesích, předjelo mě normálně auto. Zastavila jsem v restauraci o kousek dál a nějaký pán se ke mě přiřítil, že co to mám za věcičku,že to světlo bylo krásně vidět mezi stromy na velkou dálku.. tak to asi bude vidět o něco lépe než normální světla *palec*
Mobil samozřejmě jde také, jenže čtyři pět hodin provozu nevydrží. Leda tak nějaká powerbanka k tomu a záznam trasy není v mobilu přes Stravu stoprocentní. V lese dřív signál vynechával a když šnorchluju, tak GPS nefunguje ani pod vodou ;) takže za deště také není ideální. Je ale fakt, ze to svítí velice dobře a cyklista je s tím vidět hodně daleko. Garmin to má zmáknuté a nechá si za to zaplatit.

kdosi
hodnocení

4x

Řidič se bez problémů vyrovná s celodenním svícením a se zadními a brzdovými světly automobilů.

Zkus si tu svou helmu zapnout a položit vedle zadku auta, a podívat se na to zdálky. Pokud to auto nepřesvítíš několikanásobně, tak neoslňuješ a je naopak dobře to mít zapnuté.

Vždycky je lepší cyklistu vidět na dálku, než když se ze stínů vyloupne až na poslední chvíli. (Taky tu jeden razil teorii, že bude zapínat blikry až po začátku odbočování, "aby ostatním nesvítil zbytečně do očí" a ostatní ho jako jeden muž seřvali, že ať kouká blikat včas a pořádně a nevymýšlí hovadiny :) )

hodnocení

3x
Obava z oslnění řidičů by byla opodstatněná, ovšem v případě této helmy je víc, než úsměvná. Při plné pidibaterce helma svítí tak akorát, ovšem po rychlém zeslábnutí se z světla stane sotva rozeznatelná bludička. Takže bych to nechal pouze pro případ nouze a spoléhal se na normální světlo. Mě vydrží dvě mikrotužky dva roky a světlo svítí parádně po celou dobu. Na vyšší výkon je z dálky vidět i za letního slunce, na noc lze ztlumit. A narozdíl od té helmy je přínosné i v kritické době před západem/východem slunce, kdy není ani světlo ani tma.
liska5

Možná to má na nabíječku. Mám takovou čelovku a svítí dost.

Liško moc to nesvítí. Viděl jsem to v několika obchodech a kterákoliv blikacka z Aliexpress udělá víc parády než tohle. Za slunečného dne to není ani vidět. Výdrž také určitě velká nebude, i když na občasné použití třeba ok.

hodnocení

3x
To není světlo,ale spíš bludička. Každopádně i to je lepší než nic. Vozím vzadu i dvě světla a kolikrát si připadám neviditelný. Ale třeba v Rakousku je můžu vklidu vypnout, tam všichni vidí cyklistu už zdálky.

hodnocení

2x
Polovička si ji taky loni pořídila. Zrovna včera jsem na ni narazil při balení věcí na dovolenou, samozřejmě už je v ní vybitá "baterka", ač ji snad loni ani nepoužila :( Nepochopitelně je tam použita jediná malinkatá CR1620, ač by byl dostatek prostoru třeba pro běžnou CR2032 s daleko větší kapacitou, jen by musel někdo při konstrukci přemýšlet. Předělal jsem to na ni, ale je teď externě v prohlubni uvnitř helmy, abych nemusel kuchat a víc upravovat samotný světýlko.

mate59
hodnocení

1x

Klidně používejte.Tu helmu se světlem prodává Lidl i u nás.Možná ji má dokonce tento týden v akci.Bliká, neoslňuje.

hodnocení

1x

Cestou na celozávodní dovolenou klidně používejte tuto helmu, Páč až pojedete po Čechách, řidiřči uvítají, že jste dostatečně osvětlen.

Oslňovat světlem je nebudete.

km
hodnocení

0x
Pokud neoslnuje ridice v nemecku, tak nebude ani v CR. Dle ceskych pravidel ale musite mit hlavne svetlo na kole, toto berte jako pridavne. Co se tyce oslnovani cyklisty, problem je prodevsim u soucasnych nabijecich prednich tedy bilych svetel, ktere cyklista navic nesmeruje pred sebe k zemi, ale vodorovne s vozovkou. A to je opravdu neprijemne pro vsechny ucastniky provozu.

Tak tak, mohu potvrdit. Mám přední světlo od Fenixu a musím tlumit i když je trochu skloněné a směrem nahoru má stínítko. Nechtěl bych v autě potkat magora, který to pustí vodorovně a naplno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]