Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převoz kola v autobusu

Od: jajina® odpovědí: 27 změna:

Řidič mi nevzal do autobusu kolo. Kočárky se převáží normálně a kola ne?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Kočárek a invalidní vozík lze autobusem přepravovat. Kolo - to není povinnost. Zní to logicky - mamka s kočárkem či invalida na vozíku by se jinak co cíle nedostali. Cyklista sedne na kolo a jede.

Pokud cestuje málo lidí, může řidič kolo povolit. Ale není to jeho povinnost. Když cestuje hodně lidí, kolo překáží, může se o něj někdo poranit. Ve vlaku je to jinak - jsou místa vyhrazená přímo pro kola. Jaga.

Z Chrudimi do Děštného v Orlických horách jezdí v létě 2 x denně cyklobus - autobus s takovým velkým zaplachtovaným přívěsem a se stojany na kola. Je hojně využíván. Tady Vám kolo určitě vezmou. Takových tras s cyklobusem je asi víc, podívejte se na net. Já jela jen tuto, do Deštného.

kmet
hodnocení

0x

Myslím, jsem si jistý, že je dotaz inspirovaný tímto.

hodnocení

Jsem důchodkyně,jezdím na chalupu a od autobusu to mám ještě 1,5-2km. Myslela jsem,že je převoz kola normální, taky jsem kolkrát převoz v autobuse viděla.To nechápu,zvlášt,když řidič vidí starou babku.

Musíte také chápat řidiče, pokud by došlo při prudkém brzdění např. ke zranění a nebo škodě na majetku cestujících jde všechno na vrub řidiče. Záleží pouze na řidiči jak se zachová. Jelikož bus nemá zádržný systém na kola není povinen ho řidič brát a může být přepravní řád jaký je.

sword: To určitě nemáte pravdu, pokud přepravní řád umožňuje přepravu kol, může řidič přepravu odmítnout jen když k tomu je důvod, např. plný autobus. Ještě jsem neslyšel o tom, že by si řidič mohl určovat koho přepraví podle toho, jak se zrovna vyspal.

Orion. ukažte mě přepravní řád kde je napsáno, pokud nemá bus zádržný systém na kolo, že řidič je povinen ho brát.

pb®
jajina v tom případě si pořiďte moderní skládací kolo. To vám do autobusu vezmou. Akorát tahle kola jsou stavěná do města na asfalt, tedy neodpružená a v terénu se na tom jezdí blbě, i když po polní ceste dá. A taky nejsou moc převodovaná, takže kopce nic moc. I když já natrénovaná na městské skládačce vyjedu kopec, který můj netrénovný manžel nedá na kole horském.

Až budu mít čas, schválně si nějaké smluvní přepravní podmínky přečtu. Každopádně pokud by to bylo podle vás, bylo by to na hlavu, to by řidič mohl odmítnout i kočárek, na něj také není žádný "zádržný systém" a převrácení kočárku může mít horší následky než spadlé kolo.

Pokud budu mít řidič v buse jeden kočárek může druhý v pohodě odmítnout také, záleží na typu busu:)

Orion: jak můžete rovnat kočárek s kolem, kočárek snad slouží na převoz dítěte, kolo snad má jezdit po komunikaci a ne v buse.

sword: Vy možná jste řidič, tak se vás zeptám, jak to tedy ve vaší firmě funguje. O tom, kdo bude či nebude konkrétním autobusem přepraven rozhoduje řidič, to je jasné, o tom není sporu, zajímá mě ale, jestli při svém rozhodování musíte brát v potaz přepravní podmínky a konkrétní situaci, například obsazenost autobusu, nebo můžete rozhodnout čistě podle své libovůle? Ano nebo ne.

Orion: Nemá s tebou cenu diskutovat, jen jsem byl svědek, kde při zabrzdění busu vletěli řidítka do kočárku s dítětem, jen štěstí, že se malému nic nestalo a zaručuju ti, že dotyčný řidič kolo neveme i kdyby mu to přepraví řád nakazoval. A já se mu ani nedivím. Končím s tímto tématem.

Orion: máš pravdu jsem řidičem busu jen 42 let, kolo vemu i nevemu podle situace, ale pokud uznám, že by mohl nastat nějaký problém, úraz cestujícího nebo škoda na majetku nikdo mě nemůže nutit já za ty lidi odpovídám. Vemu třeba i tři kočárky když mají maminky očkování, ale musím počítat s tím pokud se stane nehoda a miminům se něco stane odnesu všechno já a nikdo se mě nezastane a já s tím žiju do konce života.

sword: Díky za rozumnou odpověď. Vy jako řidič jste odpovědný za cestující, to jistě ano, ale ta odpovědnost není absolutní. Pokud se někomu něco stane bez vašeho zavinění, určitě vás nikdo za to nebude popotahovat. Při přepravě kola nenesete odpovědnost za cyklistu, kolo si musí držet a nesmí nikoho ohrozit. Stejně tak maminka si musí kočárek umístit tak, aby ho měla pod kontrolou i při brzdění, ono převrátit kočárek tříkolku je docela snadné.

Orion: máte pravdu, ale pokud budu mít v buse dva kočárky a stane se nehoda né mým přičiněným např. do mě někdo narazí, ale stane se něco dítěti jednomu v kočárku jsem trestán já, důvod druhý kočárek tam neměl co dělat a můžu být nevinen, ale bohužel porušil jsem pravidla, a odpovědnost jde za mnou.

mll
hodnocení

0x

Standardně se kola v autobusech nevozí.

Kočárky ano, pokud se vejdou.

halamus

V DPO Smluvní přepravní podmínky převoz kola umožňují. Holt záležé na tom, jaké jsou smluvní přepravní podmínky přepravce.

hodnocení

0x

Vlaky až na výjimky kola berou, horší je to v autobusech, není povinností dopravce je vzít, je třeba zjistit si, jestli to ten konkrétní dopravce podporuje, mělo by to být uvedeno v přepravních podmínkách. Nicméně větší města často umožňují převoz kol v MHD.

liska5
hodnocení

0x

Zažila jsem v den výdeje vysvědčení v Žulové, kdy asi 11letý kluk, co dojíždí na kole, nastoupil s kolem středními dveřmi autobusu a řidič ho před výjezdem ze zastávky vykázal z vozu. Venku černo, Zvedal se vítr, blížila se bouřka, autobus poloprázdný, další za hodinu a půl, a kdoví, zda ten ho vezme. Prosili jsme řidiče, ať kluka vezme, ale nepřesvědčili jsme ho. Chlapec říkal, že už takové svezení zažil. Že s jiným řidičem neměl problémy. Teď byl evidentně nešťastný, a v autobuse bylo hned po náladě.

Já si myslím, že tady je to o lidech, kór v našich příhraničních končinách.

Pozn.: Kolo bylo tříčtvrteční, žádna obří plečka. A klučina se choval slušně.

To bych se schválně zeptal na dopravním podniku, z jakého důvodu byl na té konkrétní lince cyklista odmítnut. Někteří řidiči si totiž opravdu asi myslí, že si mohou dělat co chtějí. Jedna stížnost asi nepomůže, ale možná si na řidiče už stěžoval i někdo jiný a zaměstnavatel se začne zajímat.

hodnocení

Děkuji všem za radu.Pochopila jsem,že je to pouze v lidech a záleží jen na řidiči jak se k tomu postaví. Tím jsem jako důchodkyně odsouzená sedět doma,protože od autobusu vzdálenost k chalupě pěšky nezvládnu.Díky.

@jajina - Vy vystupujete kdesi v lese mimo civilizaci? Jestli ne, nenašel by se poblíž někdo hodný, u koho byste mohla kolo nechávat?

Jedubabička - to je dobrý nápad. U mě si z obdobných důvodů dlouhou dobu nechávala kolo také jedna paní.

janina: pochopila jste to naprosto špatně. Řidič nemá řešit důchodce, který si naplánuje cyklovýlet busem, který má přepravu v přepravním řádu zakázán. Pokud vás vezme, je to na jeho triko. Já bych to osobně nedělal.

borovice
hodnocení

0x

Tady není moc o čem diskutovat, protože vše záleží na přepravních podmínkách daného města. U nás platí zákaz přepravy kol a koloběžek, bez debaty. Je to v podmínkách dopravního podniku. S jedním řidičem jsme to řešili a rozhoduje, jestli je řidič ochoten na sebe vzít odpovědnost za případné zranění a přimhouří oko. Stejně tak už jsem zažila vykázání kočárku. Místo bylo na dva a třetí už nemohl být přepravován podle podmínek dopravního podniku. Řidič byl velmi slušný, mamince se to snažil vysvětlit, že kdyby došlo ke zranění, měl by z toho velký průšvih. Taky byl za padoucha a nelidu a přitom další spoj jel za méně než deset minut.

Kočárky a invalidní vozíky mají být ve vozidlech natočeny konkrétním směrem a zabržděny. Kola zabrzdit nelze. Majitel je musí držet a tedy se sám nemůže držet madel, což je také jedna z povinností uváděná v přepravních podmínkách. Jsou tu rizika úrazu a následné žaloby.

km
Skvele vysvetleno!

hodnocení

0x
Přepravní podmínky opravdu kolo většinou zakazují přepravovat. Není to pak o zlomyslnosti řidiče - on ho přepravovat prostě nesmí. Pokud vás nějaký dobroser přes zákaz v přepravním řádu vezme, může mít sám při kontrole problémy - firma nebo dozor z integrovaného systému mu velmi ráda vezme prémie. Berte to tak, že dnes přimhouřím oko a buď na to přijde něčí stížnost nebo si to zítra bude někdo vynucovat taky - proč on jel a já ne... Druhá věc je právní hledisko - pokud se stane nehoda, šofc jež vás neoprávněně vezme bude mít obrovský problém. A pojišťovna vám taky nic nedá. Např v Brněnské MHD po městě přeprava kol možná je, za kolo se ovšem platí plné jízdné. Mimo Brněnské zóny 100+101 vás ale s kolem vypoklonkují. Vyjímku tvoří cyklobusy, ale to jsou jednotky spojů v rámci IDS JMK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]