Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bude se zvyšovat hranice věku odchodu do důchodu?

Od: lucka53 odpovědí: 33 změna:
Dobrý den , je mi 36 let momentálně mám cca 30 let do důchodu Myslite že pro takhle mladý lidi jako jsem já se bude zvysovat dal hranice věku odchodu do důchodu? Nebo bude 65 let strop?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Ne nebude se nic zvyšovat, vždyť to premier slíbil, nebude se zvyšovat věk odchodu do důchodu nebudou se zvyšovat daně...nebude nebude a nebude.*smich*

ben®
diesel - vzpomínáte si na svá nedávná kárající slova na mou adresu? "Bene myslel jsem že jste normálnější ale tahat do všeho Babiše?! Ubohost." Jo, aha, tak on je rozdíl v tom, že já Babiš a Vy Fiala .

Tak rozdíl v tom je a velký. To co jsem napsal jsou jen a pouze jeho (jejich ) volební sliby a ten zbytek je zase jen a pouze konstatování holé skutečnosti nic více nic méně.

ben®
diesel - rozumím, s panem Babišem až za hrob (nebo do hrobu) . Tak pozor na tu politiku, kdy jeden může a druhý nesmí.
halamus

Anglický vládce Oliver Cromwell jednou prohlásil: "Když zasedá parlament, nikdo si nemůže být jistý majetkem ani životem."

Já k tomu dodám, že to platí i pro zasedání vlády.

Hmm. Když rto tak vidíš nebudu Tě opravovat. co jsem napsal je nezpochybnitelkný fak, že se Babiše nezastávám je taky fakt ale že většina o něm nebyla tak pravda tak pro někoho je to asi fakt!

ben®
diesel - pojednání psané asi v rozčilení nebo možná jen únava=? Třeba to někdo pochopí .

jenjdukolem
hodnocení

3x

Trvale se snižuje porodnost a zároveň se zvyšuje věk dožití. Buď se zvedne sociální pojištění/daně apod., nebo se bude muset důchodový věk prostě navýšit a důchody snížit. Doporučuji peníze investovat do ETF indexů (SAP500, All World atd.), popř. zlato, stříbro, či v případě většího rizika i Bitcoin. Spolehát se jen na stát může býtv tomto případě ošemetné.

První dvě věty výborné, zbytku nerozumím.

Důchodců bude stále více, ale těch, co přispívají je málo.

Milane, to je to, co mají lidé dnes dělat, aby se v neproduktivním věku za pár desítek let měli dobře. Akcie, bitcoin nejvíc. Sporeni do akcii nebo bitcoinu. A ano, je nevyhnutelné i zrušení důchodcovských dávek. To nikdo zachránit nemůže.

Já jsem celý život makal, pracoval, dřel, abych se v důchodu měl dobře. A teď to mám co jsem si zasloužil, každý měsíc (mimo léta), si jezdím do ciziny.

Jenže vy jste celý život živil neco jiného, né svůj aktuální důchod. Teď vás živíme my pracující, ale nebude tomu tak vždy, protože je ten problém, že čím méně je pracujících lidi a jeste k tomu nízká porodnost, tak tím méně bude na důchodce. To je nevyhnutelná věc budoucnosti až do nuly pro dnešní mladé lidi, proto si mají spořit v investicích. A nespoléhat na stát. Já investují sám již 10 let a díky těmto investicím mám naspořeno více, než co dostanu v důchodu za 15 let.

Infantilni, lenže Milancukrár,čo ho tu tak zbežne poznám,tak on drel a svoje úspory investoval, no nie do cudzieho,nemyslím tým štát,lebo tam tiež prispieval,ale do svojho,čo mu prináša zisk a má sa na dôchodku dobre.

km
hodnocení

2x

Určitě se bude zvyšovat, jelikož jinak by byl systém důchodů zcela neudržitelný. Ještě by bylo řešením, kdyby se začalo v ČR rodit mnohem víc dětí, které tu zůstanou a nebo přijde mnoho imigrantů, a ti na důchody budou pracovat. Takže:

1. víc rodit

2. víc imigrantů

3. nízké, pozdní, nebo žádné důchody

Můžeme si jako splečnost vybrat. Takto to bylo nastaveno. Žádný systém typu, že ti co dávají na důchody si ty své peníze také v důchodu vyberou. Co se vybere dnes, se také dnes utratí. Bohužel...

tm
Rodiny a děti jsou v tomto státě jako 5. kolona, pač nemají volební právo. Nic proti důchodcům, ale kdyz zacnou řvát, ze jim klesly duchody (přeloženo: misto 1700 dostali pridano jen 1000), tak se mi otvira kudla v kapse. Nase rodina s zenou na rodicaku od zari kazdy mesic minus cca 3800 a nikoho to nezajima (zruseni slevy na manželku, nove placeni skolky - v praze 1700 kc/mesic). Migranty nechceme. Takže... smrt to jistí.

@tm Myslíte smrt den před odchodem do důchodu?

riva
hodnocení

2x

Záleží na tom, jaké si budeme volit politiky. Pokud takové, kteří budou upřednostňovat cizí zájmy před našimi, tak ekonomika bude klesat a nevyprodukuje dostatek zdrojů pro důchodce.

To je skor o pomere vekovych skupin v produktivnom veku a dochodkovom veku. Ani vyborne fungujuca ekonomika nevie utiahnut stav, ked polovica obyvatelov budu poberatelia dochodkov. Tuto pyramidovu hru stat skusa hrat dalej a posuvat vek odchodu do dochodku.

Záleží na tom, jaké si budeme volit politiky.*****Ale to přeci všichni politici ví, že tento systém je neudržitelný.

nevyprodukuje dostatek zdrojů pro důchodce****pokud myslíte pracující, tak máte pravdu, bude jich málo.

riva

Ale kdepak. Dostatek zdrojů zajišťuje vysoká produktivita práce. Jeden mladý traktorista vykoná více práce než deset mladých zemědělců s motykami. Dnes to vidíme ještě výrazněji. Například v takové energetice vyrobí jeden pracovník v jaderné energetice 20x víc elektřiny než pracovník ve fotovoltaice. Když se dáme cestou fotovoltaiky, zaměstnanci budou chybět jinde a nebude na důchody.

...tak máte pravdu, bude jich málo....Ale kdepak.,...budou chybět jinde a nebude na důchody----

Oba píšeme to samé?

riva

Pokud se dáme cestou nízké produktivity, budou chybět pracovníci a nebude na důchody. Pokud půjdeme cestou vysoké produktivity, bude na vysoké mzdy a ani nebude potřeba mnoho pracovníků aby byly zdroje pro penze.

tm
hodnocení

0x
Ano, bude se zvyšovat až k 80 letům...

ale až za 84 let...to bude dožití až 120 let.

smode2
hodnocení

0x

Záleží na tom jak se to vymyslí. Podle prognostika Petra Blahynky bude v roce 2035 pracovat tuším 20% lidí. Zbylých 80% nikoliv. Všechno to však důchodci nebudou. V současnosti se jede status quo a jen se z posledních sil přiživuje rovnice která nemá šanci vyjít a podle níž je třeba se těch 80% nějak zbavit. Podle teorie P. Blahynky můžeme už nyní ze dne na den přejít na tzv. základní nepodmíněný příjem - těch 80% co nebude pracovat bude mít základní peníze (nyní zhruba 25 tis. měsíčně) a buď bude v důchodu, nebo bude dítě, nebo bude nepracující dospělý, nebo bude pracující dospělý (v takovém případě bude mít tento zákl. příjem i těch zbylých 20% + mzdu za práci). To je možnost č. 2, která ale není na pořadu dne a vlády ji nechtějí.

duchduchodu
hodnocení

0x
Upřímně, bude. Nízká porodnost, vyšší věk dožití.
Na nízkou porodnost má přímý vliv vláda. Je tolik způsobů, jak rodinám nebo těm, kdo o dítěti uvažují či jedno mají, pomoci. Stavět státní byty, aby bylo bytů dostatek, tím se sníží cena nájmů, ulehčí se rozpočtu. Nezvedat daně na kojenecké potřeby, ale naopak snížit. Ceny energií, potravin, tarifů, čehokoliv, tu máme stejné nebo dražší než na Západě, ale s polovičními platy.
Pokud i na menším městě platí lidé nájem kolem 12 000 - 15 000 Kč a plat mají 25 000 hrubého, není možné, aby dali více než polovinu jen za střechu nad hlavou. Je to hnus. A budu se opakovat, kdyby stát stavěl, pronajímal = menší nájmu = lidé by více utráceli = více peněz do rozpočtu.
Kohokoliv se zeptám, proč nemá další dítě, odpověď je víceméně stejná, nemá na něj. A já se nedivím, máme příjem s mateřskou kolem 45 000 čistého, nájem u Prahy 20 000 za 3kk (a to je průměrná cena), za jídlo pro malého a nás kolem 10 000 Kč, k tomu oblečení (roste rychle), pohonné hmoty, tarify, léky (mám lupenku) a moc nezbyde. Nicméně našetřeno máme a nestěžujeme si.
A přitom je to poměrně jednoduchá matematika. Více dětí = více peněz na důchody. Na to nemusíte mít vysokou školu.
P.S. Platilo by pouze pro ty, co řádně pracují a nesedí doma

Další ekonom, či ekonomka?

Jak je vše jednoduché..

michalverner
hodnocení

0x
Jen takový postřeh co s odchodem do důchodu souvisí.
Naše vláda tvrdí, že "na důchody za 50 let nebude". Není zvláštní, že vláda již dopředu ví, že ČR nebude příštích 50 let produkovat zisk který by dokázal důchody financovat?
Jejich myšlení je dost podivné a zajímalo by mě, zda by to takto mohlo fungovat i např. v rodině.Otec a matka ptopijí výplaty,koupí si značkové oblečení,dají nějaké peníze sousedovi.Ze zbytku zaplatí dítěti obědy a na nájem již peníze nestačí.Dítě tedy zrujnovalo rozpočet rodiny a za případné vystěhování nese odpovědnost dítě.
007cz
Takhle to opravdu fungovat nemůže, naštěstí pí.Alena bez filtru už nedostává rozkazy zaklekávat a krýt alkoholismus otce a rodina se dostává do kladných čísel.

Rodina není zrovna správný příklad...

michalverner
007...ta kladná čísla vidíte konkrétně v čem?

hodnocení

0x
Já bych řekl, že klasické důchody už za těch 30 let nebudou. Ono je to stejně fraška, protože kdo má nízký důchod, dostane dávky. Tedy důchod není ani tak podle zásluh, jako podle zdánlivých potřeb. Navíc nyní půjdou ve vyšším počtu do důchodu ti, kteří si většinou platili jen minimální povinné pojistné, ale zdaleka ne všichni z nich se zabezpečili tak aby jim minimální důchod stačil. Prostě důchod nahradí sociální dávka, tedy bude jedno, kdy přestanete pracovat, bude na vás, jestli začnete živořit z minima už v 50, nebo 80.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]