Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
rozvádím se, ale ještě minulý rok jsme bydleli v nájemním bytě spolu, jako úplná rodina. Teď v červnu přišlo vyúčtování služeb, kde je nedoplatek za rok 2023 skoro 50 tisíc (dříve býval okolo 20tis., ale minulý rok se velmi zvedla cena za teplo a teplou vodu).
Dříve jsem tyto věci vždy platil kompletně já (nehledě na to, kdo byl psaný jako nájemce v nájemní smlouvě), protože jsem to bral tak, že rodina. Teď, když se žena rozhodla odejít za milencem, si myslím, že by tento nedoplatek měl být rozdělen půl na půl. To však ona odmítá s tím, že "nebude platit nedoplatek v mém bytě" (podle smlouvy byla v minulém roce vedena jako nájemce ona a já byl jsem v seznamu osob, které měly právo byt užívat, změna na mě proběhla až tento rok).
Jak je to v tomto případě? Je nějaká možnost, jak z ní vymoct spoluúčast na nedoplatku? Já jsem ho už zaplatil, aby pronajímatel nebyl nijak škodný na této nastávající "válce" mezi bývalými manželi, ale můj názor je, že mi tu polovinu nyní brzy bývalá manželka dluží. P.S. neměli jsme SJM...
To tak některé ženy před odchodem (jako třeba sousedova) s přístupem do společného účtu tento vyčistí a až pak se rozvádí. To je pak překvapení, že sousedovi neodchází inkaso a vlastně je na mizině ... Inu, jak se říká, žena je jako povodeň, případně jiný živel...
Já bych také pouze udělal velkou čáru, zaplatil aktuální dluhy a šel "svou cestou" s úsměvem na rtech.
Jak vymoct? To lze jen soudně. Najděte si právníka, zaplaťte mu, jděte k soudu a možná vyhrajete polovinu peněz. Přesně tolik, kolik vás bude stát právník a žaloba k soudu. Radši se domluvte, ustupte a žádejte míň.
Tak s DASkou by mě to nestálo nic. Ale soud beru až poslední instanci, protože jestli to je teď mezi námi blízko hranice "na ostří nože", tak potom by to bylo určitě daleko za touto hranicí...
Pojištění "právní ochrany" má spoustu výluk a nemyslím si, že by zrovna DaSka dokázala zaplatit výlohy za právníka při rozvodu. Možná se pletu...
Princip tohoto pojištění je nastaven na právních potížích při nehodě, škodě zaměstnavateli či jiné... ale toto bych teda viděl jako občansko-právní spor bez "způsobené škody" ...
Přesně tak, nedoplatek jako rodiny. Předtím jsem to zaplatil, protože jsem to bral tak, že jsme rodina a nechtěl jsem po ní platbu 50/50. Využívala možností, které rodina nabízela. Teď už rodina nejsme, tak proč by to mělo být nadále placeno jen z mých peněz? Není to žádný pomstychtivý úhel..
Právě že platit budu - celý nedoplatek za minulý rok. Další náklady od dalšího roku už jdou samozřejmě za mnou...
Vypadá to, že se spíš chcete mstít bývalé manželce a tomu "lumpovi", kterému před Vámi dala přednost.
Záleží na tom, zda s Vámi paní během posledního roku, kdy se počítají nedoplatky, v bytě dosud bydlela a užívala jej. Pokud odešla třeba loni v říjnu, měl byste uvažovat o nedoplatcích z její strany jen za to ohraničené období, pár měsíců. A to Vás jistě nevytrhne. Na co by Vám doplácela za celý rok až doteď, pokud už v bytě s Vámi nebyla?
Za dobu, co tam bydlela, by se vyrovnat měla. Ale určitě to nebude zas až tolik a pokud paní třeba trápí nedostatek, nechala bych to být. Je to asi to poslední, co jste pro ni udělal, buďte džentlmen, pokud Vám vařila, prala, uklízela a rozuměli jste si, tímto jí poděkujete. Peníze na dovolenou jistě ještě dáte dohromady. /nakonec: jet sám, čerstvě po rozvodu, ani by se mi nechtělo/. Ledaže byste chtěl "lovit."
Buďte trochu nad věci a nechte ji klidně žít. Jaga.
To je neuvěřitelné. Kdyby kvůli vychcané manželce přišel o barák, budete mluvit stejně? Pfuj. Přátele buďme, ale dluhy si plaťme. Spravedlivě. To by se pak i manžel mohl vymlouvat na to, že živil rodinu a teď má milenku a dluhy z minulosti ho nezajímají. Budete mluvit stejně? Jasně, já bych se taky nesoudil (je to v tomhle případě spíš kontraproduktivní), ale u mě by ta ženská ztratila veškerou hodnotu a byla by pro mě srovnatelná s víkem od žumpy, nehledě na to, co jsme spolu prožili - jen by to ukázalo falešnou minulost. Kdyby aspoň řekla: promiň, Já na to nemám, mohu ti to posílat třeba po 1000kč měsíčně? Ale ne, ona ho rovnou odkopla. Pfuj. Prej džentlmen...
Víte, nemyslela jsem to zle, tak, jak píše pan infantilní. Myslela jsem, že to byly třeba 2-3 měsíce, tak bych o tom nediskutovala a bylo by to to poslední, co od Vás paní dostala. A mohl byste volně dýchat. Pokud tam byla ještě v tomto roce, bude to asi víc peněz, to by stálo za to, ji vyzvat k platbě, že se o platbu rozdělíte. Jde ale o to, zda Vám popřeje sluchu, jaks e zachová.
A než nějaké soudy a kočkování, kdy přijdete o nervy i o dost peněz, nechala bych to být. On osud obvykle dožene toho, kdo se nezachoval dobře. Třeba to jednou pozná. Peníze jsou dobré, pokud tedy jsou, ale žít v klidu a bez hádek, to stojí za víc. Asi tak. Jaga.
Jago, nechtěl jsem, aby to znělo útočně. Smode, nechtěl jsem znít tak fetišisticky :D a pane tazateli, už jen z tohoto principu bych jí otravoval i kvůli pár tisícům, třeba pošlete doporučeně předžalobní výzvu, nenechte si srát na hlavu. A aby věděla, že nic není zadarmo, jak měla s vámi ve vztahu..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.