Nejste přihlášen/a.
Jaký význam má udávát souřadnice určitého místa s přesností na 15 desetiných míst.To odpovídá posunu v řádu nanometrů.Běžně vidím na 6 desetiných míst což je cca 11 cm.
0x
Ale pokud se nad tím zamyslíš, tak (možná) tazatel myslel 15 platných číslic , a do v kterých koli jednotkách bude furt 1 000 000 000 000 000 dílků ... platné číslice u 0.0000000123 ly jsou tři a né 12.
A pokud charakteristický rozměr země je 40 000 km, tak při 15 platných číslicích se dostanu 40 nanometrů, což fakt nepotřebuji. Stačí mi 40 milimetrů, což je o 6 řádů méně , tedy 9 platných číslic(miliarda dílků) = rozdělení obvodu rovníku na 40 mm.
(a k pólům to bude ještě jemnější, ale to je jiná debata)
0x
GPS s podpůrnými systémy má na běžně dostupných přístrojích přesnost 1cm nebo lepší, tedy asi 8 desetinných míst. Těch 6 desetinných míst vylézá z většiny běžných GPS přístrojů. 15 míst jsem ještě neviděl, ale odpovídá to zhruba 64 bitům, takže to vypadá jako do desítkové soustavy zkopírovaný výsledek zaměřovacích výpočtů na 64-bitovém CPU.
0x
pár cifer nebo nestačí mi 6 číslic?
Může jít o důsledek konverze z jednoho zápisu do druhého (i v identickém souřadném systému - jen č ° " na °° .nnn nebo na °.nnnnnn)
převodník se neptá na jakou to chci přesnost - zachová nejlepší přenost, protože přidat přesnost nejde ,ale ubrat ano
A poslední : někteří lidí nepřemýšlí o záměru použití souřadnic - zaměření geocache má opodstatněnou přenost na jednotky metru, zatímco "ukázání" místa schůzky baráku stačí na 10 metrů a určení louky stačí na 50m/100m
3.půltý důvod - při té konverzi například 45°1 20" znamená 45° 1.3333333333333333333333333 - čistě numerická věc
A za čvrtý - lidi nechápum jakou GPS má přesnost . dnes je běžná přesnost na 3metry (indikovaná, reálně i půl metru), před 15 lety přesnost lítala mezi 80-20 metry (reálně 20-5 metrů), takže opravdu je zbytečnost dávat s přesností na jednotky metrů
A 5 důvod proč se to dělá: nejspíš se ustupuje od ručního zápisu - dálá se copy paste, případně QR kódem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.