Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kolik peněz dát jako svatební dar, aby to nebyl úplný trapas? Za pár měsíců se bude ženit kamarád, známe se několik let (poznali jsme se na VŠ a já letos končím navazující studium, takže to není přátelství od dětství), jsme si blízcí, v kontaktu jsme podle možnosti několikrát do týdne. Já jsem ale momentálně bez příjmů a nemůžu si dovolit darovat bůhvíkolik.
Ještě jsme se nebavili, jestli mě zvou jenom na obřad, nebo jestli mě zvou na celý den, chápu, že pokud by to bylo na celý den, tak bych měla dát víc. Obecně vím, že se říká tak tisícovka minimálně, aby člověk "vrátil" to, co novomanželé investují, ale nevím, jestli to vzhledem k dnešním cenám není vhodnější zvednout.
Díky za zkušenost.
Dobrý den,
obecně jak píšete - je vhodné dát aspoň tolik, kolik oni do vás zhruba investují (takže +-cena oběda, večeře ). Ale jinak dle svých možností a vztahu, jaký s ním máte. A nemusí to být ani peníze. Možná mu větší radost udělá nějaký osobní dárek - ten bude mít alespoň na památku a bude ho mít třeba i po x letech, kdy po penězích nebude ani památka
A popravdě ve finále možná ani nebudou vědět, kdo kolik a co dal. Zvláště pokud tam budou mít více lidí a na dary a dárky se budou dívat později.
Z vlastní svatby vím, že u některých dárců jsme váhali, od koho to asi je - buď se nepodepsal nebo napsal jen křestní A kdo kolik dal jsme vůbec neřešili (našli se i tací, co nedali nic nebo jen přáníčko). Byli jsme rádi, že na svatbu dorazili a užili si to s námi.
S cenou daru opatrně. Pozor, aby případný drahý svatební dar nevypadal jako: "koukej, co si můžu dovolit"!
V žádném případě nekupujte sebedokonalejší "praktickou kávovou soupravu". Kdysi to bylo velmi rozšířené a takových souprav se někdy sešlo i několik. Kdesi na půdě u mé bývalé manželky leží už přes 40 let 2 takové dary ještě nerozbalené .
Pokud ho znas bliz a vis, kam rad s pritelkyni chodi, muzes zvolit darek formou voucheru. Ale jinak na studentku je 1000,-Kc tak akorat.
Tak muzes dat jen polovinu a pripsat k tomu, ze zbytek doplatis, az dostudujes Treba formou pozvani na veceri nebo na nejakou akci.
Nevim, odkud jsi, ale klidne bych venovala jako for treba vstupenky do ZOO nebo neco podobneho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.