Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manipulace s léky

Od: jajik odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Dostal jsem lék - Trexan Neo (na reumatoidní artritidu) a překvapila mě informace v příbalovém letáku, kterou doslova opisuji:

"Bezpečné zacházení s tabletami přípravku Trextan Neo: Každý, kdo zachází s methotrextátem, si musí před a po podání dávky umýt ruce. Při manipulaci s tabletami methrtextátu musí být používány rukavice na jedno použití. Methotextát nesmí přijít do styku s kůží ani sliznicí. V případě kontaminace musí být zasažená místa okamžitě a důkladně omyta mýdlem a vodou."

Vím, že je to dotaz spíše pro zdravotní odborníky, ale třeba se tu někdo takový najde.

Je ten lék nějaká žíravina, že se s ním má tak zacházet?

Jak jej mám užít (polknout), když se tableta nesmí dotknout kůže nebo sliznice?

Předem děkuji za vysvětlení, pokud se tu nějaký odborník najde.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

4x

Zmíněný lék patří mezi cytostatika a tak s ním má být nakládáno. Holt těžký kalibr na hnusnou nemoc. Při manipulaci se ho máte dotýkat co nejméně a taky co nejméně zasvinit okolí. Proto ty rukavice, vyloupnout lék, spolknout, rukavice sudnat (vnější strana zůstane uvnitř) a vyhodit. Ne abyste rukou vyloupnul prášek, položil ho na linku, tou stejnou rukou sáhnul na dvířka od linky, na skleničku, na vodovodní kohoutek, pak si neumyl ruce a roznášel cytostatika po domácnosti.

S cytostatiky je třeba zacházet opatrně, v laborce je na to školený personál a vybavení, digestoře, respirátory. Jistě vám dal lékař či sestra školení.

jajik
hodnocení

Děkuji za informace.

Poučení od lékaře i lékárníka jsem dostal jen takové, že mám vzít 3 tablety 1x týdně a na druhý den 1 tabletu listové zeleně (Acidum Folicum).

Původně jsem užíval Methotrexat Ebewe a tam takové bezpečnostní informace nebyly. Nyní mi v lékárně dali lék od jiného výrobce s názvem Trexan Neo a tam je v příbalovém letáku bezpečnostní pokyn uvedený v dotazu.

S původním lékem jsem zacházel, jako s jinými běžnými léky - ráno si je nachystal na stůl (volně položené) a před obědem jsem je užil. Žádná zvláštní higiena nebo bezpečnostní opatření (děti doma nemáme a manželka by mi je nesnědla).

Dělal jsem to tak, jak píšete "Ne abyste ...", ale teď už budu opatrnější.

hodnocení

2x

Jako jednoduché české řešení popsaného problému bych si koupil pinzetu a manipulaci s lékem bych prováděl tou pinzetou. Pinzetu si necháš vyhrazenou pouze na tento lék.

Nevím jaké látky jsou v léku obsažené, ale když jsou doporučené rukavice, tak to asi není legrace.

Ty jako uživatel léku s tím do kontaktu prostě přijdeš. Jde o ostatní osoby. Třeba když ti někdo připravuje léky, tak aby byl opatrný a minimalizoval rizika.

Polknout je musíš úplně stejně jako jiné léky. Přesné užívání ti dokáže vysvětlit lékař nebo lékárník.

jajik
hodnocení

Ta pinzeta je dobrý nápad. Dík.

kmet
hodnocení

2x

Je to lék navržený na nějaký způsob použítí. Methotrextát je svinstvo, tablety jsou potažené, tedy na povrchu tablety neni a rukavice se používají pro případ poškození tablety a riziku vystavení kůži, hlavně kvůli riziku zanesení do očí. V trávicím traktu to taky neni balada, ale je to navržené tak, aby se s tím trakt vyrovnal a strávil to, je celkem zvyklý na potýkání se se svinstvy.

jajik
hodnocení

Tableta nemá ochranný obal, ptotože má rýhu pro půlení.

Když jsem se díval na informace na internetu, tak tam není žádné "bezpečnostní opatření" pro manipulaci s tabletami. Asi je to uvedené jen na tíštěném příbalovém návodu.

hodnocení

1x

Já jsem na artritidu také dostala Trexan. Taková opatření vůbec neznám. Musím však říci, že jsem ho musela vysadit. Měla jsem z něho zažívací probémy, průjmy a také mě po něm šíleně bolela hlava. Lékařka vymyslela něco jiného. Od Trexanu, nečekej žádné zázraky, žádnou velkou úlevu. *alene*Ta nemoc je strašní svině!

hodnocení

0x

Hledal jsem a zdá se, že ty přísná opatření se týkají především injekčního přípravku a zejména těhotných. Přípravek potlačuje procesy při dělení buněk, což se uplatňuje hlavně u nádorů, ale dělení buněk probíhá samozřejmě v plodu a takový lék by mohl plod vážně poškodit. Lék se dokonce používal pro mimoděložní těhotenství, než se objevily učinnější léky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]