Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat, pokud jako OSVČ na hlavní činnost vydělám 17000kč měsíčně a pak podám daňové přiznání a k tomu zvolím roční výdajový paušál 60%, tak co jsem přečetla, tak náleží každému OSVČ sleva na poplatníka daně a vychází mi, že z toho mého ročního výdělku za 12 měsíců ani těch 30840kč nevyužiju, znamená to tedy, že mohu využít 30840kč a tím pádem bych ve výsledku na hlavní činnost neměla měsíčně povinné odvody 6820kč na sociální a zdravotní, ale bylo by to zjištěno zpětně 5270kč pokud bych platila 15% a v tomto případě bych využila naplno roční slevu na poplatníka. Napíšu přesně jak jsem k tomu došla. Měsíční výdělek je 17000kč z hlavní živnosti. Podle zákona platím povinné odvody minimální zálohy OSVČ hlavní 2024 sociální pojištění 3 852 Kč a zdravotní pojištění 2 968kč což je měsíčně dohromady 6 820kč. Další rok podávám daňové přiznání, budu používat fakturační aplikaci iDoklad. Ještě nepodnikám, ale budu teď psát jako že jo. Mám příjmy pouze z podnikání a uplatňuji paušální výdaje procentem z příjmů ( 60% ). 17000 Kč měsíčně x 12 ( za rok, měsíců v roce ) je 204000kč za rok. Moje výdaje při uplatnění paušálních výdajů (ve výši 60 % u živnosti volné) činí 122400kč. To znamená, že můj základ daně odpovídá 81600kč. Pokud vám místo daňové povinnosti vyšel daňový bonus, vyplňte v daňovém přiznání žádost o vrácení přeplatku. Nevím jestli mám vyčíslit 15% daň, tam píšou, že je to jen v případě nezdanitelných položek a nejčastěji se jedná o dary či úroky z úvěrů - tak v tomto případě se to na mě nevztahuje. 816*15=12240kč a když 12240kč odečtu od 30840kč, vyjde mi přeplatek 18600kč. Pokud nezapočítám daň 15%, tak 81600-30840= 50760kč, když to vydělím 12 tak mi vyjde že bych ročně platila 4230kč za sociální a zdravotní pojištění, tedy samozřejmě bych vždy platila těch 6820kč, ale pokud by mi takhle vrátili přeplatek, tak by to vycházelo na zpětně na těch 4230kč měsíčně. Mám to takhle správně nebo je to jinak a pletu se?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.