Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
starám se o svou babičku (její dcera nejeví o kontakt jakýkoliv zájem). Babičce je osmdesát a jde to s ní pěkně z kopce - fyzicky je naprosto zdravá, bohužel psychicky se to dost zhoršilo. Stal se z ní ležák, co v průměru 23,5 hodin denně proleží, a tak "akorát" slábne a chřadne. Venku už nebyla několik dní. Zároveň je hrozná egomanka, takže mě jakožto vnuka samozřejmě neposlouchá. Největší potíž je její mobil, na kterém je naprosto závislá a na který si nenechá sáhnout. Navíc má poruchy paměti, které si nechce přiznat - o nějakém neznámem člověku se mě ptala, jestli to je můj děda, o sousedovi zas jestli to je můj táta. A krom toho jak jsem se teď dozvěděl, když mi sousedka říkala, že babičce minimálně jednou za den vozí něco z PPL, tak jsem zjistil, že za poslední dva měsíce rozfofrovala asi 150 tisíc - skrze to, že právě při tom ležení je celé dny na mobilu, z kterého provádí různé telefonické objednávky, kterými se zabavuje. A k tomu všemu na mě, když jsem byl u ní během homeofficu, tak zvonili svědci Jehovovi a ptali se právě na ní.
Reálně přemýšlím, že bych ji nechal znesvéprávnit, protože aktuálně je ve stavu, kdy by mohla přijít o střechu nad hlavou. Nemáte náhodou někdo s tímto zkušenost? Zároveň nevíte, jak řešit fakt, že si babička šíleně vymýšlí na jakýchkoliv lekářských vyšetřeních? Osobně jsem byl několikrát svědkem, kdy lékařům a zdravotnickému personálu tvrdila, že nebere žádné prášky a celkově si dost vymýšlela (například že je celé dny na nohou). Babička totiž dříve dělala celkem zodpovědnou práci, na kterou je hrdá - bohužel ta hrdost je kámen úrazu.
Budu rád za jakékoli rady či zkušenosti a přeji hezký večer.
Podla vasho popisu je stav akutny a hrozia financne skody, babca dokonca moze prepisat byt, zobrat si pozicku, poslat peniaze kamsi do Nigerie a pod. Cim skor (tento tyzden) bezte na socialku, opiste situaciu a tiez na sud, tam vam poradia, aky postup zvolit, ak navrh nespise socialka, oplati sa vam investovat do pravnika.
Mozno je nejaka zrychlena cesta, na sposob neodkladneho opatrenia. Viete ju dostat k psychiatrovi alebo aspon obvodakovi? Moze byt dolezite, mat zaznam o vysetreni, kde bude opisana jej demencia, to pomoze zvratit veci, ak by do zbavenia sposobilosti stihla nieco podpisat (napadnete to sudne, kedze podpisala v stave, ked nevie posudit co robi).
Lekara. ktory ju bude vysetrovat, radim navstivit samostatne a opisat mu, na co sa ma zamerat a aky je stav, aby babca nehrala divadlo (to sice lekar rozpozna, ale veciam je vhodne aj pomoct).
Zacal by som tymi nakupmi, ako to plati? Z uctu asi nie, na to podla vasho popisu uz nema dost rozumu. Dobierkou? Odkial ma cash? Ak kartou, tak karta proste zmizne a babca si novu vybavovat nepojde.
Bloknut jej wifi by neslo? Ak ide cez mobilne data, tak zmenit nazov APN ..
Pripravte sa ale na obrovsky cirkus, toto je medzifaza demencie, ked ma dost rozumu robit cirkus a rozhadzovat peniaze, ale nie dost na normalne fungovanie. Dostat ju na vysetrenie psychiatrom bude boj, to este uvidite. Dalsia faza zvykne byt podavanie trestnych oznameni, totiz v chorej hlave : ak nieco neviem najst = pribuzni a susedia to ukradli.
Ahoj,
děkuji moc za pochopení. V zásadě si to objednává vždy dobírkou. Problém je, že já ji jen tak nemůžu "ukrást" kartu. Co se týče internetu v mobilu, tak ona má i data na mobilu, takže odstranění WiFi by také moc nepomohlo. Mám přístup k jejímu e-mailu na Seznamu a už jsem zkoušel ji tam všechny ty maily nastavovat do spamu, ale efektivně to nepomůže ničemu. Nejhorší je, že jsem i slyšel během toho, kdy telefonovala, že ji reálně ti operátoři i navádějí, jak v bankovnictví provést platbu.
Upřímně sám cítím, že je to přesně ta mezifáze o které hovoříte. Ona svým způsobem ten rozum má, ale pak se vždy dostane do jakéhosi transu a vůbec nepřemýšlí. Při jakémkoli snaze to s ní diskutovat je šíleně agresivní a přechází do osobní protiofenzivy. Jediné východisko vidím právě v tom zbavení svéprávnosti.
Z okolí znám dvě cesty. Paní, pohyblivá, rozdala na ulici lidem 150 tisíc. Rodině se podařilo dostat ji k praktickému lékaři, který objednal sanitku pro převoz do psychiatrické léčebny. Odtud šla rovnou do Alzheimer centra. Druhá cesta. Muž středního věku, mnohokrát léčený v psychiatrických léčebnách, nakupoval na internetu nepotřebné věci a uzavíral statisícové smlouvy na nákup pozemků, vagónů a zvířat. Manželka podala návrh na omezení svéprávnosti. Od podání návrhu do konečného rozsudku to trvalo 8 měsíců.
V roce 2014 na tom byla moje maminka velmi špatně. Ležák a prudké zhoršování demence. Měla jsem problém s různou administrativou, s příjem jejího důchodu. Na detaily si nevzpomínám. Napadlo mě, že by mi pomohlo zbavení svéprávnosti. Lehce jsem to konzultovala s pracovnicí místního domu pro seniory. Hned v počátku mě zarazila. Že se jedná o administrativně složitý a časově velmi rozvleký úkon.
Nechci Vás úplně zrazovat, možná je vhodné s tím alespoň započít. Ale určitě to bude o hodně složitější, než si teď možná myslíte.
Měli jsme v rodině i mezi přáteli staroušky se stařeckou demencí a také s alzhajmrem. Já, osobně, bych zašla na radnici za sociální pracovnicí. Na každém úřadě je a ta ví, jaké máte možnosti a jak se takové situace řeší. Je potřeba takovému člověku zajistit bezpečí. Jemu i okolí. Téhle nemoci se bojíme všichni a všichni také věříme, že se nám to nemůže stát. Může!
Bezpecie? To ste este nevideli babcu, ktora si 3 x po sebe objednala vzdy nove bezpecnostne dvere, lebo dcera (ktora podla nej fungovala aj ako stetka), jej vzdy chodila kradnut veci z bytu (podavala trestne oznamenia, pisala prezidentke). Volala policiu, ako ju chcu vyhodit z okna, aby ju pripravili o byt a uspory. V byte nik nebol okrem nej ... S tym vam socialka nepomoze, nasilu nikoho liecit nebudu, ak nema super akutny zivot ohrozujuci stav, do coho nicenie okolia a rodiny bludmi nepatri.
S mobilem to očividně umí a objednávat na internetu jí taky jde,asi nebude až tak nemohoucí jak jste jí tady vylíčil. Bez lékařského posudku a doporučení to stejně nepůjde a že ,,rozfofrovala,, 150 tisíc? Jsou to její peníze a ani jste nenapsal za co? Drobnosti to asi nebyly. Něco mi tady na tom vašem popisování babičky nesedí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.