Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Puberťák brečí na dovolené

Od: novot odpovědí: 31 změna:
Dobrý den,dcera byla na týden se školou na škole v přírodě a hned ten večer co se vrátila letěla s babičkou do Řecka. Hned první den co přistáli mi chodili zprávy typu: tady je nuda,to nepřežiju,chci domů a tak pak mi zavolala celá ubrecena ze ji stýská a nejde tam nic dělat ze he to nuda a ze chce domu ….. Vůbec nevím co dělat má tam být ještě 6 dnů. A ještě je to možná tím že měli špatný let na ostrově hodně fouká a bylo spoustu turbulencí tak nevím jestli to třeba není ze strachu.
Moc dekuju za všechny odpovědi.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Ve škole v přírodě nuda nebyla? Pokud si dcera nestěžovala, vidím to tak, že tam měla o aktivity postaráno. Narozdíl od dovolené s babičkou, která chce samozřejmě klid a relax, narozdíl od akční dcery - je to pochopitelné.

Teď už nic nenaděláte, jen pro příště ji na takovou dovolenou neposílat pokud to dcera nebude vyloženě vyžadovat, jak zde již bylo zmíněno.

Moje žena má taky plnoletou vnučku, a když se snažila ji v dobrém úmyslu zlákat na dovolenou s námi, hodně jsem jí od toho odrazoval, je tam generační rozdíl v zájmech. Musí se k tomu tak přistupovat.

rajskyprotlak
hodnocení

12x

Dobrý den, pro dceru tato situace není nijak život ohrožující, proto ji není třeba řešit. Povzbuďte slovem a radou, že je tam s babičkou a vzniká velký prostor pro to, aby si s ní povídala, dověděla se hodně z jejího života, jak to bylo za jejích mladých let, čím žila, z čeho se těšila, čeho se bála, jak si představovala svůj budoucí život a co z toho se splnilo... Ono umění naslouchat druhým je důležitá schopnost pro život, která se vytrácí, a vaše dcera má jedinečnou šanci. A babička taky. Nic dceři neulehčujte, naopak jí tím hodně dáte.

chlochydess*

Tohle je nejlepsi komentar, co zde zaznel. Bravo a diky.

hodnocení

10x
Co byste jako chtèla dělat?
Puberták se tam vybrečí zvykne si
Byl bych v klidu a neřešil to

chlochydess*
hodnocení

8x

Vychovala jste si snehovou vlocku, takze jedina rada: zakazat socialni site nafurt a pockat par let, nez si na to zvykne.

Možná ano, možná ne.

Je rozdíl nutit mladého do věcí, které jsou pro ně prospěšné, studium, vize budoucnosti a podobně. A jiné při aktivitách, které pro život nepotřebuje, jako je dovolená s babičkou, kde jsou naprosto rozdílné generační zájmy..

S tím zákazem sociálních sítí nafurt, nehledě na nesmyslnost, to myslíte technicky jak, když mobil a simka jsou pořídit v řádu stokorun.?

chlochydess*

Myslim to tak, ze ta dnesni extremni rozmazlenost a precitlivelost pochazi z velke casti prave ze socialnich siti. To je jasne dany fakt. Jak s tim kdo nalozi je uz na jeho zodpovednosti.

Třeba to nemusí být sněhová vločka, ale je to normální mladý člověk co má rád kolektiv, aktivitu a svoje zájmy a né třeba ležet jenom někde ve vedru u moře... Taky obdivuji jak někdo vydrží na jednom místě na dovolené třeba dva a i třeba týdny ten stereotypní cyklus.

smode2
hodnocení

7x
To je pochopitelné. Ono poslat pubošku na dovolenou - a ještě s babičkou - je pěkná hovadina. Že to může někoho napadnout. Vůbec se té holce nedivím. Ta má teď spíš honit kluky a dělat bugr s kamarádkami. Zatímco dovolená s rodiči, či dokonce s babičkou..no, co dodat. Jste pro ni teď totální fosilové (boomeři). Ale časem se to spraví. Příště to alespoň budete vědět.

brat
hodnocení

6x

Dcera je rozmazlenej spratek a vy ji ještě litujete. Ať táhne nejpozději příští rok na brigádu a uvidíte, jestli bude brečet na další dovolené/výletu, až se na tom bude finančně podílet.

Možná by ji to na té brigádě bavilo víc...

22.06.24 15:02

ernie *palec*

tak
hodnocení

5x

Co dělat, nic. Přece pro ni nepošlete letadlo. Řekněte jí ať to zatím vydrží a povzbuďte jí, že příští rok už nikam nepojede, ani další roky. Tak ať už se teď těší, jak bude dřepět doma.

ben®
hodnocení

5x
Dobrý den, přemýšlejte, kde se stala chyba ve výchově - puberťačka, která takto vyšiluje je patrně rozmazlená, nesamostatná či opožděná. Spojte se s babičkou ať ji srovná. Zdravím!

hodnocení

4x

Já si myslím, že byla chyba, že se nestačila doma ani aklimatizovat po škole v přírodě. Užít si domova, kamarádů. Podle mého je pěkná šupa poslat holku samotnou s babičkou k moři. Do prostředí, které nezná a nemá si s kým promluvit, zablbnout si.

Záleží taky na tom, jaký mají s babičkou vztah. Sama jsem bába, ale nikdy bych s vnoučetem sama nikam neletěla, ono to ani nehrozí.

Dělat nemůžete nic. Musí tam holt těch šest dnů vydržet.

To je můj skromný názor.

hujer
hodnocení

3x

Promiňte, bude pěkně rozmazlená -viz výše... a proč nechodí do školy? Už má prázdniny?

hodnocení

3x
Tak , já ji částečně asi chápu. Milovala jsem svého tatínka. Když jsme samy s maminkou ležely k tetě do Švýcarska (miluju to u tety, je tam krásně), tak jsem hned po první snídani odběhla na náš pokoj a dostala takovej amok, že jsem bulela, až jsem nemohla dýchat. Přišla samozřejmě teta i s maminkou i se strýčkem, konejšili mě, hladili, říkali že tatínek je v pořádku a že musel zůstat tentokrát doma, že potřebuje zachraňovat životy a také se postarat o zvířátka a zahradnictví. A že máme přece naplánované krásné výlety a tak, ať se nebojím a nebrečím a uziju si to tady s nimi. Slíbili mi, že mi večer, až bude tatínek doma, dají pevnou linku, abych mu zavolala, na jako dlouho chci. No, utřeli mi slzánky a byl pokoj. Sice to trvalo chvíli, ale já už pak za celých čtrnáct dní ani nefňukla. Na vysvětlenou- byla jsem opravdu tatínkův mazáneček. Tatínek si ze mě vychoval dokonalého pucka *smich* No, bývávalo. Ale u Vaší dcery bych to viděla na nudu, ono Řecko pro puberťáky není nic moc a ještě s babičkou. Ne že by to bylo špatně, ale ne každý puberťák (i dospělý) to snesou. Chtěla jet sama od sebe s babičkou nebo jste ji do toho kopali? Není to u ní evidentně o tom, že by se jí po Vás stýskalo a bylo jí smutno. Jen se neumí zabavit s prostředky, které má k dispozici. Ale je dost velká na to, aby se jí vysvětlilo, aby se těch pár dnů zabavila a snažila se udělat krásnou dovolenou alespoň babičce, že ji to stálo spoustu peněz a tak. Ale záleží dost na tom, jak je vychovaná, jestli ji bude jedno jak se babička cítí a bude koukat na svoje pocity a nudit se a nebo jestli si z toho něco odnese.

novotx
hodnocení

3x
A fungují ji data na mobilu? To je základ existence puberťáka...

hodnocení

3x

Žádné hysterčení nebrat! Nic špatného se jí neděje. Je to jen běžná lapálie, proti které by už měla být v tomto věku odolná. Na druhou stranu si dovedu (nebo spíš nedovedu) představit otravu na pobytovém zájezdu u moře. Celé mi to připadá jak s Cimrmanovou Zlatovláskou. Vy jste spolu nehovořili?

p23®
hodnocení

2x

Dobrý den.

Pokud se dcera vrátila ze školy v přírodě a ihned odjíždí s babičkou na dovolenou, není moc dobré. Také si myslím, že v této době má být ještě ve škole. Prázdniny ještě nenastaly. Třináctiletá dívka má již vědět, co chce. Na to, aby se k věci vyjádřila má ústa. Pokud s tím souhlasila, je třeba se dle toho zachovat. Musí to vydržet. Babička jistě chtěla udělat dívce radost. Pokud ji nenutila, aby na dovolené nebyla sama.

Ve třinácti letech má dívka již jiné starosti a myslím, že chce trávit více času s vrstevníky než někde s babičkou.

Zdravím.

hodnocení

2x

Dcera je velice nesamostatná, rozmazlená. Co bych za to dala, kdyby mě v dětství někdo vzal k moři, navíc letecky. Poprvé jsem seděla v letadle až v 50 letech a moc se na to těšila. V dětství jsem zažila jen tehdejší pionýrské tábory, kde bylo někdy fajn, jindy hůř. Dívka neví, co chce. Je u moře a z nudy se kácí. To nevymyslíš!

Zabavit se může sama, bude se koupat, plavat, opalovat, číst si, chodit na procházky, prohlížet si zboží v obchodech, třeba si najde další mladé lidi a mohou si pinkat s míčem nebo hrát karty.

Být tou babičkou a dědou, kteří ji na dovolenou vzali a určitě jí ji i zaplatili, řeknu té nevděčnici, že když chce domů, ať jde pěšky. Schválně, kdo bude doma dřív. ;) Jaga.

jaj*
Jen pionýrské tábory? Na pionýrským jsem nebyla, ale 2x jsem na táboře byla a bylo to dobrý, nebyl to 5* hotel u moře s all inclusive, ale na táboře to bylo dobrý jiným způsobem, seznámení s jinými lidmi, různý hry, poslední den byl program, že v miniprehrade vedoucí umývali kadiboudy (dneska si říkám že to bylo nechutný), a bylo koupání u potoce a z něj byla ještě jakoby přehrada s hrází za kterou jsme sami nesměli, ohniště bylo, opíkání, sbírání šišek do ohně, pak nás vzali autem na výlet k normální přehrade na koupání, pak jsme si měli z nějakýho důvodu stoupnout na hráz a polili nás vodou. Hned bych jela na tábor.

jaj*
hodnocení

1x
Mě naši nutili do horších věcí a nikdo se semou nebavil, má být ráda, já jsem byla s babičkou v Chorvatsku autobusem a ráda na to vzpomínám, může se opalovat, koupat, teď jsem se vrátila z dovolené, sice jsem se poslední den těšila dom ale už bych jela zas. Určitě tam prodávají zmrzlinu, může si tam chodit na vycházky, jen přes odpoledne ať moc nechodí na slunko to by byla naštvaná kdyby chytla úpal a nebo se spálila

pb®
hodnocení

1x
Neřešit, náctileté holčičky brečí už jen kvůli tomu, že ráno vyjde slunce. Přecitlivělost v pubertě patří k vývoji mozku.

km
hodnocení

1x

Má bejt ve škole.

hodnocení

0x
Puberta je komplikované období a podobná "trápení" k němu patří. Prostě to musí vydržet a vy se tím zbytečně nestresujte. Je dost dobře možné, že se tam s někým "sblížila", a teď by opět chtěla být s ním.
Jinak tedy bývalo na školách dobrým zvykem, že v tomto období se uzavíraly známky a ne že se trajdalo na škole v přírodě. Leda by se jednalo o poslední ročník školy.
Už léta je zvykem, že na konci školního roku se jezdí na výlety nebo na užitkoví školu v přírodě. Jen takový relax a odpočinek, sblížení se třídou. Ani za mých školních let se v tomto období známky už neuzavíraly. Už bylo o všem dávno rozhodnuto, červen byl ve znamení příprav na prázdniny.

novot
hodnocení

Známky se jim uzavírali už 15 a byli na kurzu (sportovním) tam asi měla zábavy dost ale teď jsou s babičkou na ostrově Karphatos a jsou na plazi a v hotelu psala. Mi ze ji nebaví jen ležet na plazi a jist. Tak nevím asi ve čtvrtek jedou na výlet na lodi ale jinak nic tak nevím jak ji uklidnit a přijde mi dost stará na to aby brecela ze se ji stýská je ji 13

No tak je to jasné. Sportovní kurz se svými vrstevníky je naprosto odlišný od situace, kdy má dcera být na dovolené s babičkou. Prostě ji to tam nebaví.

Ať to přežije a příště ji s babičkou neposílejte.

*Předpokládám, že "babičce" bude tak 50+ a já si ve svém věku aktivity s ní představit umím docela živě.:-D Ovšem optikou třináctiletého puberťáka opravdu nee.

jaj*
Je tam krásných 27 stupňů, mě se ve 13 po rodičích nestýskalo, mě se po nich nestýskalo nikdy, naopak jsem se těšila až budu bez nich. Ale buďte rádi že vás má ráda.
liska5

Po rodičích se jí nestýská, té se stýská po nějakém klukovi. Ten nesnesitelný pobyt na dovolené s babičkou je jen zástupný problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]