Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Notářka si pozvala bratra a udělala předběžné šetření. Ten nahhlásil majetky zemřelého. Teď po cca 4 měsících se máme k notářce dostavit všichni dědicové. Jelikož se prý nejedná o jednoho dědice ale více dědiců, bude muset rozhodnutí notářky ještě posvětit soud. Nevíte jak dlouho to může trvat než soud rozhodne?
Ujistěte se, zda nejde o pomýlení pojmů. Obecně o dědictví rozhoduje soud pověřeným soudním komisařem - notářem. Nejde o následné soudní jednání, na které by se čekalo, ale o potvrzení závěrů notáře, které se vyřídí během několika dnů. Proti rozhodnutí lze podat odvolání ve lhůtě 15 dnů od doručení. Účastníci se mohou odvolání vzdát a v tom případě usnesení nabude ihned právní moci.
Moc dlouho to netrvá, nežli to rozhodne soud, pokud nejsou námitky.
Nebo to potřebujete vědět na dny?
Pořád čtu jak jsou soudy přehlcené, tak mě zajímalo jestli může soud rozhodnout za týden, za měsíc, za rok...
Děkuji. A pak se čeká ještě nějakou dobu jestli se někdo neodvolá. Nebo hned po rozhodnutí už můžu s majetkem disponovat? Prodat?
Mne se ozval notář a předvolal si mě po téměř 2,5 roků po smrti bratra a to kvůli pouhé blbosti. Bratr měl údajně u banky půjčku kterou nestíhnul celou za života splatit a tak notář si mě předvolal pouze kvůli tomu aby se mne zeptal jestli jsem ochotný ten dluh příjmout jako dědictví a nebo ho chci odmítnout a to mu podepsat. Samozřejmě, že jsem to odmítnul a tím předpokládám, že už s tím bude klid a nikoho už dále nebude kvůli tomu obtěžovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.