Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera odpoledne jsme si s turisty vyšlápli asi 11 km na hrad. Bylo horko. Po prohlídce jsme sešli dolů, byla tam hospoda a občerstvení. Chtěli jsme si nejprve dát jídlo, ale zjistili jsme, že nám za 20 minut jede nejbližší autobus a že bychom pojíst nestihli. Přemístili jsme se k občerstvení. Děvčata si dala kávu, nanuky, mě zaujal nápis "točená kofola." Požádala jsem o ni. Slečna: "Půllitr?" Povídám, že ne, že mi stačí 2 až 3 deci. Ona mi odpověděla zajímavě: "Já vám dám klidně 2 deci, ale počítat vám budu půllitr." Ptala jsem se, proč. Odpověděla mi, že mají nastavené kódy jenom na 0,5 l a jinou míru nemůže naúčtovat.
Řekla jsem, že tedy nic nechci. S děvčaty jsme se divily, proč nemají cenu na různé objemy. Každý přece nevyžahne hned půllitr. A když o tom přemýšlím: na hrad přijede na výlet školní třída. Malé děti se ještě nevyznají v mírách a cenách, chtějí malý nápoj - no a zaplatí za půllitr. Na jedné třídě je to pěkný vejvar.
Setkali jste se s tímto zážitkem? Vše je dneska neskutečně drahé a díky práskanosti některých podnikatelů je to ještě dražší. Když jim jde nakódovat objem 0,5 l, proč by stejně nešel nakódovat objem 0,2 nebo 0,3 l. Jenže to by nemohli, takřka regulérně, šulit lidi. A ještě vám to dopředu troubí. Kruciš! Jaga.
Když o tom tak přemýšlím, asi není daleko doba, kdy řezník bude mít na kase kód jen na kilo masa. Když budu chtít jen půl kila, řekne mi s úsměvem: Ano, ukrojím vám, ale počítat budu celé kilo! Já na tu menší váhu nemám kódy! Do Prčic! Kam se to řítíme?
Mi to přijde, jako zneužití situace. Nemáš se kde napít, jsi odkázaná na nás, drž hubu a krok! Tak jako když byl v Ostravě fotbal, stálo pivo, které za normální situace bylo za 50, za 150 kč.
To neni jen u nas, to je vsude ve svete. Kdyz neni konkurence, urcuje si prodejce ceny.
Priznam se, ze v tomhle vedru bych si kofolu nedala ani zadarmo! Jako turiste jste jiste byli vybaveni batuzky se svacinou a napoji.
Takhle hezky zazitek z vyletu bych si nejakym napojem nenechala zkazit.
Trocha tolerance a nadhledu by Vam zlepsila naladu!
To je blbost že prodejce musí mít na rozmněnění. Já mám např 3000,- směnné a to většinou 2500,- v kovu a 500 v papírových a kdyby mi po ránu přišli 3 lidé s 1000,- tak nemám dále co vydávat ! Naštěstí mají možnost platit kartou.
No a co, takhle si to nastavili a ty rozhoduješ jestli to koupíš nebo ne. Když to nekoupí nikdo tak buď změní přístup nebo zkrachujou. O žádný šizení tady nejde, jednoduše nabídka - poptávka a nabízet si může co chce a za kolik chce, jestli bude mít v nabídce jen litrovky nebo i panáky po 0,05 je jeho věc.
Malý děti si koupí jeden půllitr pro dvě děcka. Kupodivu to vyjde levněji než by stála 2x 0,25. A kofolu si můžou dokonce vzít sebou už z domova, pak se vejvar stánku nekoná.
Každý podnikatel si dovolí jen to, co mu projde u zákazníků. Když se mi to nelíbí, jdu jinam. Když to přežene a nebude se to líbit nikomu, zkrachuje.
A když budu padat žízní na hu.u a jinou možnost nebudu mít, tak si holt koupím celý ten půllitr a co nevypiju, naleju do kanálu.
Volný trh a svoboda podnikání - jenom se vytratila snaha posloužit zákazníkovi.
Ti obchodníci jsou tady pro zákazníka - nikoliv naopak.
Za komunismu (a ještě před ním) to byla obchodnická čest.
re4zon - "...bych treba chtel baleni 420g mouky, vic nepotrebuju. Ale ten zly obchod mi to neproda...",
To je ale o něčem jiném! Na rozdíl od čepované kofoly se balík mouky rozdělit nedá (kofola se běžně po 2 a 3 dlčepuje). Ale i kdyby to šlo, těch 420 g by Vám odsypali a účtovali by Vám jen těch 420 g, bylo by to v pořádku. Jenže tady Vám načepují 0,2 l kofoly a účtují jí za 0,5 l. To znamená, že Vás ta kofola vyjde na víc, než dvojnásobek její ceny. Ten Vámi nevypitý a zaplaceý rozdíl pak prodají podruhé. A to už teda rozhodně v pořádku není.
Když to přeženu, je to prakticky totéž, jako byste si dal 1 pivo, ale hospodský by Vám účtoval celý sud, protože to tak má nastavené v pokladně.
re4zon v 21.06.24 - 14:28 ... Fnukani, jak nekdo "suli", kdyz si dovoli prodavat urcitou jednotku cehokoliv, je na facku.
re4zone - vy byste nemohl být obchodníkem. Já být vaším nadřízeným bych vás okamžitě z krámu vyhnal.
Chápu, že se vám to nelíbí, ale pokud mají v nabídce jen 0,5l, tak se nedá nic dělat. 2dl piva vám taky nikde nenatočí. Obsluze jde vytknout pouze to, že vám měla říct: "Buď 0,5l nebo nic", načepovat 0,2l za cenu 0,5l je okrádání.
Ono je to stejné se vším. Když se chci v hodpodě najíst, tak by mi stačila poloviční porce, ale tu buď nemají, nebo ji mají za 80% ceny. Řeším to tak, že v hospodě jím jen když nemám jinou možnost.
makk, máte/nemáte pravdu. V každé slušné restauraci jsou v nabídce dětské porce. A také malé pivo, malé pomelo/grep. Všude, kde se čepuje, co je na čepu. Když je to z plechu,pak je to problém.Mám omezený příjem tekutin a musím vám říci, že se mi ještě nikdy nestalo, ať už v hospodě nebo v restauraci, že by mi odmítli dát třetinku, tedy malé.
Já nepsal o malém pivu, ale o 2dl. Chtěl jsem říct, že je věc restaurace co bude mít v nabídce a co ne. To není jak u benzínky, že máte jednotkouvou cenu a načepujete si kolik chcete. Ta obsluha opravdu neví, kolik má účtovat za 2dl Kofoly, protože cena se skládá z ceny té Kofoly a ceny za natočení a obsluhu. Takže nelze chtít poloviční množství za poloviční cenu. Dobře je to vidět na těch jídlech. Poloviční vám kldině dají, ale stojí skoro stejně jako celá, protože cena vstupních surovin je jen malá část celkové ceny. Takže já než bych se dohadoval, objednám si celou porci a půlku nehám.
Prostě musíte se vybrat z toho, co je v nabídce, nebo si nic nekupovat. Ve stavebninách vám taky neprodají kilo cementu.
Chyba byla pouze v tom, že obsluha nabízela 3 nebo 2dl za cenu 0,5l. Měla říct: "V nabídce máme pouze 0,5l".
Jednou jsem byl svědkem nekonečných dohadů pána v nádražním bufetu. Měli tam velké a malé kafe za stejnou cenu. Obsluha mu vysvětlovala, že se to liší jen množstvím vody, jejíž cena je zanedbatelná. Pán to pořád nechtěl pochopit, 10 minut zdržoval a nakonec si nic nekoupil. I kdyby malé kafe bylo dražší než velké, tak to tak prostě je a já si to buď koupím nebo ne. Dohady jsou zbytečné.
Ano, s tím jsem se už setkal. Je to legální. Je to v pořádku. Jde o lenost a vyčůranost. Vyřešila jste to správně – nekoupila jste nic. Vaše poznámka "Kam se to řítíme?" je ale zcela mimo, podvody, podvůdky, obechcávání a klamavé obchodní praktiky tu byly vždy a vždy budou. "A ještě vám to dopředu troubí." To je přece správně, musí vás o tom informovat!
Zde ale nebyly žádné podvody, podvůdky, obechcávání ani klamavé obchodní praktiky.
Mají v kase různé položky pod různými kódy. Na kofolu si vytvořili pouze jeden a to na míru půl litru. Tato skutečnost byla předem ohlášená, takže nikdo nebyl podveden a nikomu nebylo zamlčeno, co se podává a co ne.
Když přijde 30 děcek a každé si objedná deci kofoly, tržba bude 180 kč, ale servírka se s tím bude trápit klidně i hodinu.
Babkazov nepíše, co je to za knajpu, ale jelikož je to turisticky exponovaná oblast, podnikatel raději obslouží 5 lidí s útratou po 300 Kč, než 30 děcek s útratou po 6 korun. Nevidím problém, jelikož bylo vše oznámeno předem. Rozhodnutí o nákupu bylo na zákaznici a ta nic nekoupila. Podnikatel přišel o pár desítek kč, ale možná za ten čas pár stovek vydělal. Podnikatel podniká a je na každém jak. Kdo nesouhlasí, vždy existuje možnost založit si vlastní podnik a kofolu klidně rozdávat za pěkný úsměv.
Však jsem naspal, že popsaný stav je legální. O žádné šulení nejde. Můžeme se bavit o tom, jestli je to v souladu s dobrými mravy, ale to se stejně tak můžeme bavit, jestli je v souladu prodávat laciněji pivo než limonádu. Může se nám to nelíbit a mi nemusíme koupit – což vřele doporučuji, je to jediné správné řešení.
A i kdyby to byla klamavá praktika, tak kec "Kam se to řítíme?" je zcela mimo mísu.
@km: Proč píšu to "Kam se to řítíme?", což Vás rozčiluje. Myslím, že je to fenomén až dnešní doby. Dříve jsem takové jednání neviděla nikde. Jako malá holka jsem chodila do Jednoty pro půlku chleba. A nikdy mi neřekli: Prodáme ti půlku, ale zaplatíš celý bochník, my půlku nemůžeme naúčtovat. Je fakt, že místo pokladny na kódy měli u ruky proužky papíru a inkoustovou tužku /kterou pravidelně slinili/.
Je to opravdu až dneska. Lidé jen přemýšlí, jak vydělat a to pokud možno bez práce a bez nákladů. Nelíbí se mi to. Jaga.
A nebude to tím, že byl komunismus, ceny určoval stát, nikdo nemohl podnikat a ani svobodně se vyjadřovat? Což? Vřítili jsme se do svobody, zaplaťpánbu.
Ono provozvat nějaké občerstvení na hradě nebude úplně bez práce a bez nákladů. To je zas kec.
Legální to sice asi je, ale v pořádku ne. Minimálně bych to nazval jako vyčůranost a aroganci vůči zákazníkovi. Asi mají spočítáno, že se jim takové jednání vyplatí a prachy jsou přece důležitější než názor či dokonce spokojenost zákazníka.
babajaga si může postěžovat na nějakém recenzním portále, tohle zde je lampárna ve smyslu, pojďme si tu všichni říct, jak je to dneska všecko špatný
Prý fenomén dnešní doby Babojago s prominutím co to melete? Tihleti kšeftaři at už hostinští, zelináři, trhovci, řezníci šmelili a šidili vždycky, dřív daleko víc a způsobů bylo nepočítaně. Dyt jsou o tom doslova celé romány
Dnes máme aspoň ty certifikované váhy, a zajímavé když se obchodníkům nastavila jednotná pravidla elektronická evidence tržeb (EET), to bylo kvikotu, proč asi? Zrušení pětikolkou, přestože třeba piráti to mají vyloženě v programu, jen proto že s tím nepřišli oni ale někdo jiný. Stejně je to jen otázka času at už bude ve vládě kdokoliv, jen nás tyhle naschvály stojí miliardy.
No jasně, paskvil. Protože to spousta ,,vodborníků´´ prezentuje jako Babišův vynález určený ke kriminalizaci naších až katolicky poctivých podnikatelů. Ale už se nemluví o tom, že EET normálně funguje ve spoustě jiných zemí, jen v EU je jich , myslím 17. Pak je ale docela fuška vysvětlit cizincům, proč se jich všude ptají, jestli chtějí účtenku. Přesněji řečeno - momentálně tu mám 8 italských techniků a kolikrát se fakt stydím, když vidím ty nasraný xichty pinglů a pod, když po nich chtějí účtenku (kvůli cestovním nákladům) U nich je to nepochopitelné, tam dává automaticky účtenku i kdejaký trhovec. Zkoušel jsem jim to vysvětlit, pochopili to celkem rychle - ,,Well, of course, the mafia like in Naples´´
Tak koukám na nápojový lístek oné restaurace a 0.1 l točené kofoly za 10,- kč.A podle této ceny si myslím že vám natočí množství jaké chcete s odpovídající cenou.
Tak nevím kde se stala chyba...
Tak denní menu je aktuální a to se dá předpokládat i u nápojového lístku.
Velikonoční nabídka se tam holt nějak "zapoměla"
@milancukrář
Aha to jsem nepostřehl omluva.Tak se mohla přesunout zpět z občerstvení do restaurace pro 0.1 dcl...ale to už vlastně takovou banalitu jako je jen "nápoj" moc řešíme do extremu
Lidi, nebylo to v té restauraci, ta byla hodně obsazená, šli jsme vedle, doprava a tam byl stánek s občerstvením. Jenom na vysvětlení. Jaga.
Jo, ještě: před stánkem byla černá cedule s nabídkou, ale u žádného produktu nebyla uvedena cena. Už to je divné. Třeba:
NANUKY
PÁREK V ROHLÍKU
SEKANÁ V HOUSCE
KOFOLA... vše bez cen.
Ne, že nechtěli, ale nemohli, protože neexistuje. Nejmenší je půllitrová! vili, spadl jsi z měsíce? Už jsi viděl půldecilitrovou lahvičku kofoly? A 3/4 porce je v pořádku...omáčky taky nedostaneš jen 1 lžíci, a musí se mýt i talíř, v ceně je i obsluha apod. Vzpamatuj se, dárky se rozdávají jinde!
Tak vám poriadne klamala. Do elektronickej pokladne ide nakódovať akékoľvek množstvo. Takže sa im nechce manuálne nakódovať aktuálne množstvo, ale len ťukňu navolený kód odpovedajúci danému množstvu. Mali ste si dať dve deci a potom ju normálne obviniť z krádeže. Inak u nás čapovaná Kofola sa predáva na deci.
Ja som bol pri prekodovaniach elektronických pokladňach v roku cca 1995, kedy ste u vás v Českej republike ešte ani nesnívali o registračných pokladňach. Chodil som s povereným pracovníkom,ktorý mal kľúč ku prekodovaniu pre daňové účely,tak niečo o registračných pokladňach viem. Dá sa tam nastaviť všetko,len je potreba chcieť,to spraviť. Alebo si myslíte,že naše elektronické pokladne sú iné ako vaše? Na naších sa to dá a na vaších nie?
Běžná arogance některých podnikatelů, kteří berou zákazníky čistě jako zdroj. Připomnělo mi to slova jednoho majitele cukrárny: "To vůbec nevadí že u nás stojí nejlevnější zákusky 120,- Kč. Jsme cukrárna pro lepší lidi co mají více peněz. Vstup je jen pro ty co na to mají. Prodáme jeden zákusek a vyděláme více než kdybychom prodali čtyři za 30,- Kč. Ušetříme tak i na mzdových nákladech. Lidé si konečně musí uvědomit, že jít do cukrárny není právo a v našem podniku chceme jen solventní zákazníky." ...přitom stačilo říct: "Ano, nejlevnější zákusky u nás tojí 120,- Kč a zákazníci si je pochvalují." Možnosti: akceptovat to a nebo jít jinam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.