Nejste přihlášen/a.
Zvažují prodej vlastního soukromého pozemku a zájemce který by to měl zájem koupit mi trdí, že pokud by to byl stavební pozemek tak tam musí být na ten pozemek přivedené přípojky elektřiny, plynu, vody a já nevím čeho ještě, jinak to stavební pozemek nemůže být. Je to pravda? Na katastrálním úřadě je ten pozemek vedený jako zahrada, ale nevím jestli by to bylo možné změnit i na pozemek stavební pokud by tam kupující chtěl stavět, ale to by si zjistil sám.
Dále by mne zajímalo co všehno je třeba vyřídit při prodeji a přepisu pozemku. Kdo platí daň a veškeré jiné poplatky s tím spojené? Kupující, prodávající nebo oba?
V těchto záležitostech se vůbec nevyznám a tak bych nerad provedl při tom nějakou hloupost v můj neprospěch.
" ...musí být na ten pozemek přivedené přípojky elektřiny, plynu, vody a já nevím čeho ještě..."
Bohužel, Váš zájemce má pravdu. On je totiž rozdíl mezi " stavebním pozemkem" a "pozemkem určeném k výstavbě".
Sám píšete, že je na KN pozemek vedený jako zahrada, tak jste přišel na to, že je to stavební pozemek ?
Daň z prodeje platí kupující.
Já nevím jestli je ten můj pozemek stavební nebo jestli by ho bylo možné změnit na stavební a stavět na něm. Zájemce o ten pozemek mi mluvil, že by si to sám pozjišťoval. Na katastrálním úřadě je to ale vedené jako zahrada. Možná to tak je, ale připadá mi to jako nesmysl nechávat na pozemek přivádět všechny možné přípojky aby to mohlo být považované jako stavební pozemek když dopředu nevím ve kterém místě by to případnému kupujícímu nejlépe vyhovovalo a nemusel to pak zbytečně nechávat předělávat. Jinak u toho pozemku je požnost přípojky plynu, elektřiny, vody a na kanalizaci tak, že by se to nemuselo tahat někde z větší dálky.
Ano, daň z prodeje platí asi kupující, ale co další jiné poplatky např. KÚ za přepis, za vyměření pozemku, notáři za zprostředkování platby a smlouvy a já nevím za co by ještě bylo třeba něco platit? Nerad bych získal peníze za pozemek a pak z toho musel utratit značnou část za nějaké poplatky.
" Daň z nabytí nemovitých věcí je zrušena ve všech případech, kdy právní účinky vkladu do katastru nemovitostí vzniknou dne 26. 9. 2020 a později."
financnisprava.cz/...
Pokud budete prodávat prostřednictvím služeb notáře, samozřejmě i notáře je třeba uhradit. Nicméně můžete se s kupujícím dohodnout, že vše uhradí on. Dohodu je třeba sepsat předem. Ve vašem případě by bylo asi nejlepší, kdybyste oslovil realitní kancelář a využil jejích služeb, když se neorientujete.
Druh pozemku nesouvisí se sítěmi. Stavební pozemek můžete prodat i bez nich. Žádná daň z prodeje neexistuje, pozemek nemusíte vyměřovat, notáře k převodu nepotřebujete. Povinně se platí jen 2 000 za převod, případně daň z příjmu. Ostatní placené služby jsou dobrovolné.
km: Realitní kancelář by asi vše vyřídila a nebo alespoň pomohla vyřídit. Předpokládám, že by ale asi chtěli pozemek ode mne levně koupit a pak si ho draze se ziskem prodat a asi by za to chtěli i něco zaplatit.
hlada: Když chci prodat pouze část mého pozemku tak předpokládám, že snad někdo bude muset přijít ten pozemek vyměřit a zakreslit ho do plánu. Nevím, ale předpokládám, že snad KÚ to jen tak nepřevede na někoho jiného když nebude známé o který konkrétní pozemek nebo jeho část se jedná a jaká je jeho skutečná plocha.
Notář asi k tomu není nutný, ale předpokládám, že s notářem to může být jistější, protože může pohlídat aby vše bylo v souladu se zákony, zprostředkovat bezpečné převedení peněz atp. a za to by měl ručit. Jsou ale různí notáři a tak ani to nemusí být 100% spolehlivé pokud se natrefi na nějakého nesolidního notáře.
Solidní realitní kancelář od vás pozemek kupovat nebude, ale vezme si provizi z prodeje.
Pokud budete pozemek oddělovat z jiného, je nutné pozvat geodeta. Pokud oddělovat nebudete a budete prodávat celý pozemek, geodet (geometrikcý plán) není potřeba.
Víte, že na internetu je přístupná katastrální mapa v porovnání s leteckým snímkem?
Není to pravda. Rozhodující je to, jak je pozemek vedený v územním plánu. To si musíte předem neomylně ověřit, aby nedošlo k pozdějšímu sporu. Při prodeji uzavřete kupní smlouvu, kterou musíte podepsat ověřenými podpisy. Pak vyplníte, vytisknete a podepíšete (stačí jeden neověřeně) interaktivní formulář návrhu vkladu do KN a spolu se smlouvou doručíte příslušnému úradu. Poplatek je 2 000, čekací doba 20 dní. Pokud obchodujete s cizím člověkem, je dobré po tuto dobu mít peníze v úschově. Nejlepší je zajišťovací účet banky. Kupující při převodu žádnou daň neplatí. Jako prodávající můžete v některých případech platit daň z příjmu. Přečtěte si § 4 zákona o daních z příjmů, jestli to je váš případ.
V prvom rade by som na obci podla uzemneho planu zistil, ci je mozne urobit z toho pozemok urceny na vystavbu. Predat to mozete aj bez toho (ako zahradu), len trhova cena bude vyrazne nizsia. Cena ide hore s tym, ako je vsetko pripravene, najvyssiu hodnotu ma stavebny pozemok = inzinierske siete privedene, vsetko papierov vysporiadane. Ak je to vedene ako orna poda / zahrada, tak predat to mozete, ak sa nejaky zaujemca najde a vybeha si to vsetko potom on sam, len pozor na mozny podvod, ked mu predate nieco "na stavbu" a papierovo sa mu to nikdy nepodari prekvalifikovat.
"urobit z toho pozemok urceny na vystavbu" Buď v ÚP je vedený jako "stavební" a nebo není. Urobení stavebního pozemku z pozemklu, který není v zastavitelném nebo v zastavěném území, znamená změnu ÚP a to mnohdy znamená tu změnu také zaplatit - poslední má zkušenost byla, že změna ÚP by stála 200 tisíc Kč.
"Cena ide hore s tym, ako je vsetko pripravene" To je sice pravda, ale sítě nejsou zadarmo. Zasíťování může vyjít třeba od 100 tisíc až na milion. A zhodnocení pozemku pak může být pro prodávajícího ve výsledku minimální a na velmi dlouho. Pokud tomu nerozumí, tak bych toto nedoporučoval. Ať si to vyřeší kupující dle svých představ.
"Ak je to vedene ako orna poda / zahrada" Píšete termíny, které se uvádí v katastru jako způsob využití pozemku. Ale zastavitlenost určuje ÚP. Tzn., že orná půda i zahrada vedena v katastru může být klidně vedena jako zastavitelná plocha v ÚP.
Pokud se nepletu, termín "stavební pozemek" právně neexistuje. To zda a co je na pozemku možné stavět určuje z pravidla dnes už pouze územní plán obce. Pozemek tedy musí být v zastavitelném nebo v zastaveném území atp. Pak jsou tu ještě požadavky stavebního úřadu (zákona), to že je pozemek v zastavitelném území ještě neznamená, že se vám na něm podaří něco postavit. Musí mít například přístup (komunikaci), vodu (studna, řad) atp. Jak je pozemek veden v katastru, je v podstatě úplně jedno, snad jedině, pokud by se jednalo o půdu s vysokou bonitou, musela by být před zastavěním vykoupena.
"Je to pravda?": Není.
"Kdo platí daň": Neplatí se, Babiš zrušil daň z nabití.
"veškeré jiné poplatky s tím spojené?": Těch už moc není, snad jen nějaké kolky atp. pro KÚ a tam je to buď na dohodě a nebo na kupujícím.
Jinak neprodávejte "stavební pozemek", ale pouze "pozemek" nebo "zahradu". Ten kdo to kupuje ať si zjistí vše co k pozemku chce vědět a zodpovědnost ať nejde za vámi, když tomu nerozumíte. Cenu pozemku to nezmění, tržní cena bude stále stejná bez ohledu na to, jak tomu budete říkat.
Je toho na mne trochu moc a jsem z toho zmatený. A co vyměření pozemlu a zakreslení do plánů? Za to asi také bude třeba zaplatit a předpokládám, že asi ne zrovna malou částku. Prodával bych pouze část mého pozemku a tak by to bylo třeba vyměřit a vyznačit.
Když neuvádíte úplné informace, nemůžete dostat úplné odpovědi. Pokud se bude pozemek oddělovat, je třeba zajistit geodeta, který vypracuje geometrický plán tzv. oddělovák apodá ho na KÚ a jemu tuto službu uhradit. Kdo mu to uhradí je na dohodě, může to být i kupující.
A proč by do toho měl kecat stavební úřad když se nejedná o žádnou stavbu, ale pouze o rozdělení pozemku a změnu majitele? Pokud by nový majitel chtěl na tom pozemku něco stavět tak to už je jeho věc a ať si to on vyřídí se stavebním úřadem a mne to nemusí zajímat.
To já nevím proč se do rozdělení pozemku montuje stavební úřad. Ale vloni jsem dělil jeden pozemek, letos další, ani na jednom se nikdy nebude nic stavět, ani psí bouda a pokaždý, když to geodet vyměřil, tak s tím ještě šel na stavební úřad a u úřadu přišel pokaždý papír, že schvalují.
"šel na stavební úřad a u úřadu přišel pokaždý papír, že schvalují." Co konkrétně schvalují? Že se tam může stavět pokud by tam někdo chtěl něco stavět a to bez ohledu jestli se tam stavět bude neboi ne? Nic jiného mne nenapadá co by stavební úřad mohl v takovým případě schvalovat.
Pokud se nepletu, stavení úřad schvaluje druh/využití toho nového pozemku, tedy co je u pozemku v KN napsáno "ostatní plocha", "zahrada" atp. Proč tomu tak je, netuším, možná aby to odpovídalo realitě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.