Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedaří se mi najít práci - Jaké jsou možnosti?

Od: reyyyy odpovědí: 45 změna:
Nemám praxi. Mám jen maturitu ze SOŠ, ale k ničemu jak je vidět.
Nedaří se mi už rok po škole najít praci. Letos v červnu už 11. neúspěšný pohovor byl vybrán vždy jiný kandidát.
Jaky jsou ještě možnosti kromě rekvalifikace? Jít na učňák?

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ttt
hodnocení

9x

za rok 11 pohovoru je malo.. to je tak na mesic.

On vás taky na ten pohovor musí vůbec někdo pozvat... A sice díky pozitivní reklamě jak všichni všechny shání zjistíte, že on nikoho až tak nutně neshání... Ale na veřejnosti to působí dobře, jak se společnosti daří...

trtr

Zdravím, pod to bych se podepsal. Spousta společností to dělá jen pro reklamu a na "oko".

hodnocení

7x

No k ničemu to být nemusí. Ale jestli čekáte, že jakožto absolvent s nulovými zkušenostmi dostanete z fleku místo někde vestředním managementu, tak jste dost mimo realitu.

To není nic nového - já jsem do prvního zaměstnání nastupoval v roce 1986 a ač absolvent dost známé a vyhlášené průmyslovky, nastoupil jsem normálně k ponku, jako truhlář. Ale už tehdy fungovalo něco jako kariérní postup - krátce po vojně jsem byl už mistr, pak technolog atd, atd.

Nové je dnes ale to, že současní absolventi (ne všichni, ale zdrcující většina) jsou v praxi nepoužitelní. Pokud tedy mohu radit, berte místo i ,,pod kvalifikaci´´ pro začátek , pokud prokážete schopnosti, určitě brzo postoupíte.

lmgify

> Nové je dnes ale to, že současní absolventi [...] jsou v praxi nepoužitelní.

Nové to není. Říkal to už můj děda o generaci mého táty. A jsem si skoro jistý, že to slyšel i můj děda od generace jeho táty.

Je to čerstvý absolvent, praxi jsme mu ve škole nenařídili, nezařídili a ani neumožnili (poskakování ve firmě odpoledne po škole a o víkendech), tak těžko můžeme očekávat, že bude mít návyky z praxe. *alene*

hodnocení

4x

Většinou chce zaměstnavatel lidi s praxí. A chlubit se 11 pohovory za rok? To Vám vychází 1 pohovor měsíčně! *alene*Člověče, Vy tu práci vůbec nehledáte. Chtělo by to klidně 10 pohovorů týdně, číst inzeráty v novinách i na ÚP a chodit a hledat. 11 pohovorů za rok je žalostný výsledek.

Klidně jděte do montovny na pás. Nemyslím to jako urážku. Když jsem přišla kdysi o práci, nastoupila jsem taky k pásu, montovali jsme autorádia. Vyčistila jsem si hlavu, peníze potřeba byly, doma jsem se povalovat nemohla. A kromě výdělku jsem měla možnost ve svém volnu hledat něco lepšího. Našla jsem. Najdete taky, ale musíte pro to něco udělat.

Co jste ten dlouhý rok dělal? Seděl doma jak bedna kytu? Nebo jste pracoval aspoň na nějakých brigádách? I tady by bylo možno získat nějakou praxi.

Manžel, je to ale už hodně let. Vyučil se automechanikem, po vojně si dálkově dodělal automobilní průmyslovku. Pak pracoval různě - jako nákupčí náhr. dílů, jako přejímací technik a nakonec i vedoucí v autoservisu. Měl ale výhodu, že tomu rozuměl, protože byl navíc vyučený. Žádná suchá teorie. A dělníci ho nikdy neošulili, když něco udělali špatně, přišel na to.

Jinak si můžete vzdělání doplnit. Když si doděláte vyhlášku 50, svářečský průkaz či řidičák, bude o Vás větší zájem. Jaga.

Docela by mě zajímalo, z čeho už rok žijete? Rodiče sypou? Za promarněný rok jste už mohl mít třeba tu "padesátku" hotovou. Na co čekáte? Na pečené holuby?

Bez ukonceneho vzdelani v oboru elektro si muze z "vyhlasky 50" udelat max par.4. Coz je mu k ziskani zamestnaneni kde "vyhlasku" pozaduji k nicemu.
Navic uz to dnes neni vyhlaska c.50. Ma to jiny nazev i kdyz jde porad o to same.
Pisi to jen pro upresneni.
reyyyy

@babajaga

Čekal jsem na 3. Pokus, dříve to nešlo...

spu
hodnocení

3x

U nás ve skladu vás vezmou

Jak ve skladu, něco tahat? Tazatel očekává, že se uplatní podle vystudovaného oboru. Pěkně v kanclu:

Provoz a ekonomika dopravy
Kód oboru:
37-41-M/01

Absolventi vzdělávacího programu se uplatní ve funkcích technicko-hospodářských a administrativních pracovníků v oblasti provozu,...

Podle charakteristiky a popisu oboru se divím, že se něco takového musí studovat. Zkráceně, plánovat dopravu tak abys dopravními prostředky nevozil vzduch. Ale pořád je to prestižnější, než nějaké zbytečné humanitní pseudoobory.

Navíc tazatel může jít dále na školu. A pokud chce v oboru, tak jak tady radí, je potřeba začít od píky. Například v tom skladu. Maturita je dnes základní vzdělání.

lmgify

Zní mi to jako dispečer, speditér nebo garážmistr. Kdysi po tom byla dost sháňka. Teď nevím, nesleduji to.

lmgify

@ernie > Maturita je dnes základní vzdělání.

Pořád se píše, jak chybí řemeslníci (tzn. bez maturity!), řemeslníci a jejich známí tady na poradně píší, jak vydělávají více než inženýři a lidi pořád tlačí ten požadavek "aby aspoň tu madurýdu měl".

lmgify
hodnocení

1x

Chápu, že těch 11 pohovorů je zhruba co se dá sehnat z inzerátů s tvým vzděláním a "praxí" za ten zhruba rok, co to sleduješ, ale ve škole vám nevysvětlili - a doma ti to také zřejmě nikdo neřekl - že takhle se práce nehledá!

Musíš poslat tak 3-5 životopisů denně na cokoliv, co vidíš inzerované a co bys chtěl dělat. Dál sám vyhledáváš firmy (google, zmínky v článcích v novinách, na zpravodajských/oborových/zájmových/... stránkách, webech asociací, info na plachtách návěsů kamiónů, kontejnerů, vagónů, palet, balíků, ...), které mají místa, na kterých bys chtěl dělat a pošleš životopis tam, i když momentálně nikde nic neinzerují. Napíšeš průvodní ("motivační") odstavec, proč jim posíláš svůj životopis ("Všiml jsem si, že rozvážíte zboží do XY/provozuje autodopravu/spravujete autobusový park/... a zajímalo by mě, jestli byste mohli využít výpomoc/nehledáte nového pracovníka nedávného absolventa oboru Ekonomika a řízení dopravy (tučně = chytí to hned jejich pozornost). Více informací naleznete v přiloženém životopisu"). Připojíš životopis upravený speciálně pro tuto jednu firmu (vypíchnutí informací o tobě, které by je podle popisu činnosti z jejich webu mohli zajímat (jazyky, lepší než běžná znalost Excelu, zeměpisu, dopravní sítě, optimalizačních algoritmů, ...) a odešleš email. Tím máš jednu nabídku hotovou a přesuneš se na další firmu. Pošli alespoň tak 4-5 denně. Pak budeš mít dostatečný počet odeslaných životopisů, abys jednu z té stovky prací, o kterou jsi měl zájem, dostal.

Inzeráty jsou většinou na místa, kam má nový člověk hned zapadnout, tedy někdo s dlouhou praxí a ne někdo, kdo se to teprve bude učit za pochodu. Na inzeráty také reaguje moc lidí a šance, že budeš ten nejlepší z nich, jsou malé. Musel bys reagovat tak na 100 inzerátů šitých přesně na tebe, abys statisticky v jednom případě všechny ostatní překonal.

Dělal jsi 11 pohovorů, to je dost na to, abys už věděl, jestli vybrali jiné zájemce, protože byli kvalifikovanější nebo proto, že voráš ty pohovory. V takovém případě bys měl začít číst články, tak se v pohovorech zlepšit.

Hodně štěstí!

lmgify
hodnocení

1x

> Jít na učňák?

Člověk s maturitou může vystudovat učební obor v tzv. zkráceném studiu trvající 9 měsíců (1 šk.rok). Učí se jen odborné předměty a praxe. Učiliště musí tento druh studia vypsat a uchazeči si do něj podávají přihlášku. Je to odlišná třída od běžné třídy 3-letého oboru (učiliště vůbec nemusí 3-letý obor nabízet). Studium je zdarma. Některé školy nabízí i tzv. kombinované studium, kdy se člověk učí odborné předměty doma a do školy nebo sebou nalezené firmy dochází jen na praxi.

1. a možná už i 2.kolo přijímacích řízení proběhlo, ale nějaká učiliště mohou ještě nabízet 3. a případně i další kola pro naplnění stavu.

hodnocení

0x
Jaký máš vystudovaný obor?
reyyyy
hodnocení

Provoz a Ekonomika dopravy, bohužel většinou jsou požadavky, jako technické vzdělání nebo vyhláška č. 50
bb
Tak musíš snížit požadavky. Pokud i tak nic, tak jdi do fabriky k pasu a při tom si dal můžeš hledat práci. Případně můžeš dělat kariéru v korporátu. Nebo si doplnit vzdělání. Dodělat dálkové vyhlášku 50. Možností je spousta, jenom chtít.
ml1

Vyhlášku 50 zajistí zaměstnavatel, ze školy má člověk jen takový papír na nic (úplně původně platilo, že výučák nebo maturitní vysvědčení stačí, ale když já jsem odmaturoval, tak už rozdávali extra papíry). (Že se to dneska už asi rok jmenuje jinak (NV196/2022) je nepodstatné, důležitější je to, že pro získání "padesátky" prakticky neni potřeba vzdělání elektro, zatímco v padesátce (v.50/1978) byly vyjmenované obory, na které lze kvalifikaci získat.)

Takže být elektrotechnik (dříve osoba znalá) podle §6 toho nařízení vlády může člověk i bez vzdělání elektro a prý záleží na příslušné komisi, komu si troufne ten paragraf přiznat. Na osobu poučenou §5 snad elektro vzdělání nebylo potřeba ani předtím. Ta pětka stejně mimo brány podniku neplatí, a stejně i kdybyste měl šestku nebo vyšší šarži, tak školení a přezkoušení týkající se místních podmínek Vás nemine.

riva
hodnocení

0x

Pokud to jde, tak studuj. Zkus na úřadu práce jaké možnosti získání kvalifikace jsou a co ti jsou ochotni hradit.

reyyyy

@riva

Nakonec si budu muset na studia půjčit peníze.

mliko

Což je ve světě zcela běžná věc, jednak to funguje i motivačně, je to tvoje investice kterou chceš aby se ti zaplatila, takže Nestuduješ nesmyslné obory, druhak vidíš že to stojí peníze a více se snažíš...

Přichází a americe ty lidi jsou daleko snaživější?

Do Evropy už dnes se Asieté jezdí dívat jako do skanzenu, jak vypadal středověk!

km
hodnocení

0x

1/ snížit nároky
2/ hledat mimo obor
3/ hledat usilovněji
4/ poptávat přímo u firem
5/ poptávat přes kamarády a známé

mliko

11 pohovoru za rok, to vypadá na úspěšné se vyhýbání práci aby úřad vyplácel dávky nebo pojištění

Kdyby se zavedla povinná práce pro všechny pod 30 let, dostal by mundůr a musel by zametat chodníky s romama, po dvou měsících, to by práci našel sám na to táta :))

vernon
hodnocení

0x
Práce je všude dost. Dělníci, zametači, pomocné síly na stavbu... Stačí si jen vybrat a druhý den pracuješ.
reyyyy

@Vernon

Pardon, ale na pomocnou sílu a zametání jsem nemusel sedět 5 dlouhých let ve škole...

To jsou jen hloupé řeči... Takové měl i prezident Zeman... Takové melou jen ti co současně pracují... Ale jen do té doby než skončí v práci i oni a nikdo je nepotřevuje...A je zajímavé, že nikdo se neptá odkud je... Ono v Praze je to jinak jak jinde...

ilos

Víte že peníze jsou Důkaz dobrých skutků?

cloud.mail.ru/...

A pokud je nemáš nebo neumíš vydělat, tak ... Doplň si sám.

vernon
Takže pracovat nechceš...

hujer
hodnocení

0x

Letos v červnu už 11.pohovor a vždy vybrali jiného kandidáta? Něco je špatně! Místo dotazu zde na poradně ,bych se zeptal těch protikandidátů, co proto udělali navíc než ty! Vo máš za obor? SOŠ...

Představ si, že na jeno místo přijde třeba 40 lidí... Nebo 60 lidí...

hujer

Ano to si představuji celkem dobře, sám jsem byl 2x odejit ze zaměstnání a několik pohovorů jsem dělal také...

Pán není schopen ani napsat co má za školu . 5ti leté studium na SOŠ? Myslel jsem, že střední škola trvá 4 roky!

ilos

Možná to vzal oklikou přes učiliště dva roky učiliště a 3 roky nástavba, anebo propad

Ve škole vás naučí spoustu věcí myslet si že vyjdu ze školy a jsem king a dejte mi auto počítač volnou pracovní dobu a 50 000 čistýho, když nic neumí, opravdu vtipný

reyyyy

Studoval jsem 5 let, jelikož jsem udělal maturitu až na poslední pokus, co se týče oboru mám Provoz a ekonomika dopravy.

ilos

Což odpovídá nějakýmu učňáku pro dispečery?

A co si ten rok dělal? Co jsi se naučil, co jsi vybudoval?

Pokud jsi na všechno tohle líný, no tak nezbyde než mazat někam do přepravní firmy rozvážet balíčky třeba, jako ekonom dopravy bys měl mít šajnu o tom, jak by to mělo fungovat ... Neříkej mi, že někde nenabírají řidiče,!?

A neříkej mi ani v legraci že nemáš řidičák aspoň B čko

reyyyy

Nemám vůbec řidičák, jelikož bez auta bych ho sotva uplatnil, to mi říkalo mnoho lidí.

reyyyy

Co se týče, co jsem celý rok, dělal byly to nejmenované práce na černo, od známosti, jelikož se nic kloudneho nedalo sehnat.

ilos

I když to tedy nechápu, že někdo chodí se učit (Na úrovni středního školství bych to asi nenazýval studiem) V oboru dopravy a neudělal si řidičský průkaz?

Ty evidentně nemáš tatínka, jinak bys asi dávno řidičák měl, že jo...

Hele musíš na sobě zapracovat, musíš se snažit ale nesmíš to vzdávat když se něco poděla, tak se zvedneš a budeš to opakovat prostě až do smrti, tohle je recept všech what Arnoldů přes staloného přes všechny úspěšní podnikatele. Žádný jiný způsob není, pokud zůstáváš ležet a vzdáváš to, budeš nanejvýš průměrná Zaměstnanecká šedá myška, která si bude neustále na něco stěžovat.

Začít posilovat a cvičit můžeš už dnes, najdi si na YouTube u spoustu videí jak si posílit organismus azační pravidelně cvičit, klidně doma, začni běhat , zační chodit , zační sledovat třeba YT kanál: Trochu Lepší

Pokud budeš praktikovat metru vždy se zvednu vstanu a jdu do toho znova, tak budeš úspěšným, pokud alespoň z 10%, tak budeš aspoň průměrný zaměstnanec ;)

Jiná řada na lepší život, neexistuje. Leda bys chtěl dělat gigola jak kubík (film: czech made man), A dneska má stamiliony :)

Ps: A přestaň proboha poslouchat těch mnoho lidí, pravděpodobně taky lůzrů, že bez auta bys těžkou platil řidičák, proboha, přestaň se stýkat s lidmi, kteří ti dávají tyto hloupé rady! To ti řekla možná maminka, protože ti to nechtěla platit, nebo babička, nebo nějací kamarádi, Kteří tě táhnou dolů...

Já znám naopak lidi kteří se hesly a udělali si všechny skupiny řidičského průkazu, nebo všechny skupiny zbrojáku, řidičák na loď, alespoň vůdce malého plavidla, a teď zvažují pilotní průkaz :)) No to už je docela náročný

lmgify

> někdo chodí se učit [...] V oboru dopravy a neudělal si řidičský průkaz?

Bez problémů si umím představit 20-letého bez řidičáku. Chodil do školy, bojoval s tím, nešlo mu to, nebavilo ho to, měl z toho všeho mizernou náladu, rodiče mu peníze na autoškolu nedali, sám žádné pořádné peníze ještě nevydělal, aby si na ti ušetřil, mladí obecně mají řidičáky méně a méně, silniční doprava ho třeba nezajímá a chce dělat železniční nebo leteckou, ...

Znal jsem chlápka, co dělal železniční dopravu (nasmlouvávání vagónů a nebo přeprava vlastních firemních vagonů s výrobky té (velké) firmy) a ten jezdil do práce autobusem MHD.

kdosi

Když jsem si udělal řídičák, taky jsem neměl auto (to jsem si koupil až asi rok poté) a stejně jsem ho docela využil.

lmgify

Když jsi z rodiny, kde se s penězmi zápasí, tak s řidičákem musíš počkat do doby, než si sám ušetříš na autoškolu.

hodnocení

0x

Hromada lidí co tu je si sedí a je zabydleno dlouhodobě na zřejmě teplých místech a neví jak to vůbec v dnešní době probíhá. Pokud nejste žádaným artiklem, tak vás nikdo nepotřebuje. Ne každý kdo má nějaké vzdělání, praxi či zkušenost chce mermemocí dělat za pár korun zametače na nádvoří či pomocnou sílu. Díky "pozitivní" reklamě v médiích to působí jak je velký přetlak pracovních míst, ale hromady firem naopak krachují a díky Green Dealu snižují výrobu. Je to jak to je...

ilos

Ty hromady firem krachují zejména z toho důvodu, že nějaká minimální mzda a oni nesmějí za mě snad někoho za méně :) Nebo toho zaměstnaného nesmějí vyhodit na hodinu když nemaká...

Když chci být zaměstnanec a nic neumím, no tak holt musím jít a pro aktivně se nabízet za podprůměrnou mzdu s tím že si připravím plán, čím můžu firmě pomoci, Pokud vím co mám říkat tak mě HR vezme na první dobrou, Načerpám zkušenosti a někam se posunují.

Jenže to není o tom, že si naplánuji osmihodinový finkací život a pak chill... A ještě budu mít požadavky že chci alespoň 35...

Tak to už může jít pípat do Lidlu nebo Tesca nebo kamkoliv... To pojede furt, lidi přeci utrácející, příjmy mají z dávek, takže supermarkety stále potřebuji pracovité lidi, Co se netváří kyselé, a jsou ochotní dělat přesčasy

Jak asi vyho životopise bude vypadat, že od školy dva roky seděl doma a nic nedělal, toho nevezme už vůbec nikdo

kikina
hodnocení

0x
A co zkusit úplně neco jiného? Já vystudovala knihovnickou školu, 15 let jsem pracovala u lesnické společnosti a nakonec zakotvila u úklidové firmy... stačilo nebat se , zkoušet co človeka baví a co je hlavně schopný se naučit!
reyyyy

Bych si musel půjčit na peníze akorát je problém kde.

fram
hodnocení

0x

Vypadá to, že máte nějaký hendikep. Radím zaměři se na 1 podnik kde je šance a rok je přesvědčovat, že se bez vás neobejdou. A přitom hleda a hledat...Dá se studovat jazykovka, to se hodí, ale je placená - a dost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]