Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Penzijní pojištění a fondy

Od: essey odpovědí: 3 změna:
Ahoj, mohl by mi tady někdo říct, jak přesně funguji fondy v rámci penzijního pojištění? Kdykoliv se tam podívám, tak mám jednou výnos 10 Kč, pak 40 Kč a furt to skáče. Myslel jsem, ze to bude jako u spořícího účtu a budou tam ty výnosy chodit každý měsíc. Podle čeho se na konci roku teda vypočítá výnos či ztráta?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

2x

Peníze, které na účet u penzijního fondu vložíte, fond výhodně investuje. Využívá investice s minimálním rizikem a stabilními výnosy: převážně státní cenné papíry, dluhopisy, akcie a termínované vklady.

viz. kurzy.cz/...

Je logické , že když investujete do cenných papíru , tak hodnota kolísá.

hodnocení

0x

Fond nakupi nejake investicie, dlhopisy, akcie ... najma akcie kolisu a mozu klesnut aj na polovicu nakupnej hodnoty v nejakom okamihu (napr zacne kovid, vojna ...), aby sa potom vratili naspat. Ziadny garantovany, fixny a trvalo plusovy vynos tam nie je.

hodnocení

0x
Záleží kdy jste to zakládal. Sousta lidi má ještě původní transformované fondy, které dlouhodobě prodělávají, protože dluhopisy inflaci neporazí. U těch novějších DPS - doplňkové penzijní spoření si můžete nastavit, kam chcete své úspory preferovat a u těch dynamických je již výnos zajímavý. To platí i u nového Dipu, tam ale není státní podpora, je tam daňová úspora nad určitou částku a muže se vyplatit, když přispívá zaměstnavatel. U všech ale platí , ze peníze nelze vybrat kdykoliv, proto je nejlepší volba investovat si sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]