Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co udělá PČR po krádeži mobilu

Od: vghbjnkm odpovědí: 18 změna:

Ahoj, máte někdo zkušenost s tím, že by snad PČR váš mobil "vypátrala"? Nebo co se děje? Dělají něco nebo prostě nic?

A co dělá proti "kapsářům" nebo jako těm, co takhle kradou vyloženě opakovaně?

Dělají něco, nebo vám jen zablokují mobil?

Díky.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevím. Mně za dobu existence mobilů od počátku GSM (u nás tuším od r. 1995) nikdo telefon neukradl, ani jsem ho neztratil.

Jinak ztrátu mobilu člověk zjistí do cca hodiny a pokud tam má virtuální SIMku (není podmínkou) a samozřejmě zálohu souborů a účtů, tak ten telefon může totálně deaktivovat, že z něj bude jen železo. Za mě by se policie takovýma ptákovinama zabývat neměla vůbec, pokud to není v souvislosti s TČ.

pr

Tak to snad nemyslíš vážně, že by se něčím takovým policie neměla vůbec zabývat. Nebudeš ty náhodou jedním z těch co se živí kradením mobilů? Jakákoliv krádež čehokoliv včetně moibilů je zločin a policie by se měla tím zabývat už pouze proto aby ten pachatel (zloděj) byl za to nějak potrestán např. alespoň pokutou a nebylo tak dávané zlodějům některých věci najevo, že jim za to žáden trest nehrozí a že mohou klidně bez obav krást dále. Tím, že ztrátu mobilu člověk zjistí do cca hodiny nych si nebyl až tak jistý. Ono ne každý má potřebu neustále někde telefonovat nebo SMSkovat a brát tak mobil do ruky. Někdo ztrátu mobilu může zjistit třeba až po několika hodinách nebo dnech když bude potřebovat telefonovat a nenajde ho tam kde by měl být a ani nikde jinde. Virtuální SIMku né každý má v mobilu a není to něco běžného. Já se v tom nevyznám, ale mobil jde asi nějak na dálku zablokovat, ale to musí člověk vědět jak se to dělá a navíc nevím jestli by šlo zablokovat mobil který je vypnutý nebo nemá přístup k internetu. Pokud v mobilu má někdo něco pro něho důležitého (fotky, poznámky atp.) a nebude to mít nikde jinde zazálohované tak mu asi půjde spíše o to aby se ten kradený mobil našel a to vše získal zpět a ne jen tak nenávratně smazalo.

vghbjnkm
hodnocení

Hele krádež od 10 tisíc je trestnej čin. Tím by se PČR asi zabývat měla...

hodnocení

1x

Já mám zkušenost takovou: zapoměl jsem mobil v busu a přišel jsem na to až po příjezdu domů ihned jsem na mobil zavolal, ale byl nedostupný. Hned jsem zavolal na policii jak mám situaci řešit. Bylo mě řečeno ať si všechno zablokuju bankovnictví atd, jelikož byl pátek večer, bylo mě doporučeno přijít v sobotu na policii sepsat protokol a pokud mám krabici od mobilu abych ji přinesl, že potřebují pro operátora čísla IMEI, v neděli mě policie informovala, že mobil byl v činnosti, ale bohužel operátor nestačil určit polohu. Ve čtvrtek další týden, mě volali z policie zda jsem doma, že mě mobil přivezou, ale je bohužel v továrním nastavení. Jinak byl v pořádku. Myslím si, že to záleží na lidech. Jelikož s policii jednám opravdu jen vyjímečně, byl jsem překvapen ochotou, to podotýkám, že to byl mobil do 8000Kč.

pr

A jak policie vypátrala ten mobil a pak i usvědčila pachatele který si ho přivlastnil a dostala ho od něho? Byla v tom mobilu i tvoje původní SIM?

Ne v mobilu už moje Simka nebyla, myslím si , že ho vysledoval operátor a předal informaci policii. Byla překvapena i osoba co si ho přivlastnila při příjezdu policie a ani se prý nesnažila zapírat, že si mobil přivlastnila. Měl jsem nepatrně v rohu prasklé sklo, které bylo vidět jen při určitém natočením proti světlu a tím usvědčili pachatelku, že mobil není její.

hodnocení

0x

Nic
Hodně
Nic
Ano
A co vy? Mobil zabezpečený, nastavené vyhledání (lokalizace) atd...,?;)
vghbjnkm
hodnocení

Ano, mobil lokalizovaný do konkrétního bytového domu... Ale co, už je zloděje přece.

gbfd
hodnocení

Prostě i když PČR dovedete na místo, kde podle lokalizace mobil je, nic jiného, než že slušně zazvoní a zeptá se, neudělá. Zloděj jak se dovtípí, že se po něm PČR shání, mobil hodí třeba do kanálu... Takže tak.

hodnocení

0x
Mobil vypátrají dneska už snadno, jsou na to technologie. Pak tě obviní z krádeže a půjdeš k soudu. Takže těm co kradou mobily bych doporučil, je vrátit.
vghbjnkm
hodnocení

Já vám to řeknu takhle... i když ho vypátrají, tak s tím spíš asi neudělají nic, pokud ho zloděj bude mít u sebe doma...

ml1

Ono je to spíš tak, že vypátrají toho, který si to v dobré víře koupil v bazaru. Ale asi se zabývají až dražšími položkami. Nějaká socka do 5 tisíc je nezajímá.

hodnocení

0x

Opravdu nedělají nic. Prý aby je mohli lokalizovat, tak potřebují povolení od soudce a ten ho dává jen v případě vážných zločinů. A to krádež není. To mi bylo řečeno přímo policajtem. Víc je spíš zajímá aby jste podepsal papír, že kdyby jste se náhodou někde dozvěděl jméno zloděje, tak jej nesmíte nikde zveřejnit jinak platíte.

vghbjnkm
hodnocení

Ono taky od krádeže, blízko k loupeži... a něčemu horšímu. V zákoně nevidím, že by se PČR neměla snad nějakými trestnými činy zabývat...

Píšu jen svou praxi. Takhle se mi to reálně stalo.

chlochydess*
hodnocení

0x

Já byl dávněji obětí loupežného přepadení, a jelikož to posuzují jako mnohem závažnější čin, mobil mi i vypatráli. Ale pokud ti ho někdo čmajzne z kapsy, blbě se to dokazuje. Oni si poznačí přestupek a pak se věnují vážnějším kauzám.

pr
hodnocení

0x

Přidávám se k těm co si myslí, že PČR v této záležitosti neuděla nic kromě sepsání celé záležitosti, sdělení, že by okradený měl chodit po bazarech jestli náhodou tam ten mobil nenajde prodávat a pak po nějaké době možná sdělení, že zloděje se nepovedlo vypátrat a proto se tento případ odkládá. Tak to podobně bylo u mne když mi před několika léty ukradli ze zamknuté stodoly sekačku a křovinořez. Ono to většinou ani nemá příliš význam hlasít na policií. Stačí u mobilního operátora nechat zablokovat SIM kartu aby zloběj nemohl telefonovat na účet okradeného a smířit se s tím, že ten mobil se už asi nenajde a nevrátí okradenému. Pokud okradený není např. prezident, prenier, nebo ministr vnitra tak bych předpokládal, že se tím s velkou pravděpodobnosti policie zabývat nebude.

ml1
hodnocení

0x

Neudělaji nic, ani to nesepíšou. Ale i kdyby to sepsali, tak to někam založí. Přecejenom musí umožnit zlodějům konat jejich náročné povolání. Prý by se tím nějak zabývali při větší škodě. Ale nokii 1600 prostě hledat nebudou.

Přitom podle IMEI by měl jít najít mobil kdekoliv na světě pokud je přihlášený do nějaké GSM sítě. Stačilo by teda aby poldové poslali operátorům pohřešované IMEI a mají minimálně informaci ve které BTU se nachází.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]