Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se počítá měsíční úrok na spořicím účtu?

Od: doly odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, jak se počítá úrok na spořicím účtu?
Počítá se to podle toho kolik dní jsem měl peníze na účtu nebo musí být třeba peníze poslední den v měsíci na účtu?
Mám totiž 2 spořicí účty v různých bankách, tak jestli nemohu dostat úrok z obou dvou?
Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Dostaneš na každý účet poměrnou část podle toho, jak dlouho tam peníze byly/jsou. Některé banky ale mají různé menší či větší podmínky, ty si zjisti sám u svých bank - my nemáme vždy věšteckou kouli.

hodnocení

3x

Úrok se počítá za každý den. Např. Trinity ho připisuje zhruba hodinu po půlnoci. K dispozici je po konci měsíce po zdanění.

doly
hodnocení

Aha takže nemá cenu asi přesouvat z jednoho účtu třeba za 14dní na druhý abych dostal úroky z obou účtů že?
Aha, cize podla vas by stacilo presuvat a bol by 2x plny urok? Genialne !
Teraz vazne : drzte peniaze tam, kde je vyssi urok.
doly
hodnocení

Nevěděl jsem jak to je. Nechce se mi zakládat často nový spořicí účet, kde je vyšší zhodnocení, ty banky to totiž pořád mění.
km

:D To by byla pěkná vychcanost, ale banky jsou vychcané stejně tak, tak by to byla jejich medicínka. :)

mll

Mimochodem přesný výpočet (vzorec) má banka někde ve svých obchodních podmínkách. Aspoň si pamatuju, že jak u śpořitelny tak u fio jsem to někde v tom dokumentu viděl.

Dostanete peníze za dna, kdy tam ty peníze opravdu jsou. Počítají se snad pořád jen dny a ne minuty a nebo sekundy. Ale asi všechny banky počítají stejnou dobu, takže není možné inkasovat úrok dvakrát.

bnn
hodnocení

0x
Dvanáctá odmocnina z úroku
Jsi. sinjistý že není úročenní denní? (A jen se připišou každy měsíc)
mll

Pokud je denní (třista pětašedesátá odmocnina), výsledek musí být stejný, právě to je princip nebo spíš cíl složeného úročení. A fakticky, když podělíte roční úrok dvanácti nebo třistapětašedesáti zase tak velké chyby se nedopustíte. Úroky nejsou tak velké, aby vliv úroků z úroků tolik projevil. To je takové inženýrské zjednodušení (zanedbání malých čísel), které radši neříkejte finančákům, nebo vás ukamenujou, ale pro hrubý odhad to opravdu stačí.

pou

Denní úrok má snad jen VUB Pobočka slovenské banky v Česku jestli se nepletu. Má to ten efekt, že zítra už se bude úročit i dnešní úrok, takže složené úročení funguje lépe. Malých částkách a na malém časovém horizontu řadu měsíců to nemá moc význam, ve velkých částkách a dlouhém období to má obrovský význam

pou
hodnocení

0x

Úrok se počítá z denního zůstatku, tedy ze zůstatku, který na účtu je přes půlnoc. Ten úrok se sčítá a připisuje se typicky po skončení kalendářního měsíce.

Některé banky třeba Moneta to dělají technicky jinak, že ten úrok vyčíslí poslednímu pracovnímu dni měsíce nicméně pokud se něco ještě do konce měsíce změní, tak pak to ještě dodatečně upraví...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]