Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou lepší popisná nebo orientační čísla?

Od: alesfiala® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

poslední dobou jsem se zabýval číslováním domů a po zjistění systému číslování ve zbytku světa a až porovnání Česka se Slovenskem jsem poznal, jakou užitečnost a důležitost mají orientační čísla. Často mi to vrtá hlavou a občas mi děsně hlodá jedna věc: Pokud má Slovensko orientační čísla všude tam, kde jsou pojmenované ulice, a pokud zbytek světa má zpravidla domovní čísla (nikoliv popisná) vzestupně v rámci ulic (i když Japonsko používá číslování v rámci bloků a má úplně jiný systém adres) a to buďto mají řadu lichých čísel vlevo a sudých čísel vpravo, nebo je starší po a proti směru hodinových ručiček, nebo založené na schématu vzdálenosti nebo v USA mají po stovkách vymezené zemi křižovatkami, či na základě očíslovaných ulic, tak proč se v Česku neujmou taky orientační čísla v rámci ulic? Jsou opravdu mnohem lepší než čísla popisná jedinečná v rámci části obce? Je skutečně v dlouhých ulicích vzestupné číslování potřeba a jak moc je rousoucí řada čísel domů důležitá? Též jsem také přišel na to, jak jak lze v dvojím číslování zamezit nejednoznačnosti čísel: Pokud má jeden dům například číslo popisné 5 a druhý dům v téže ulici orientační číslo 5, tak lze za orientační číslo přidat písmenný znak o a vznikne 5o. Dále lze vynechat čísla pro nezastavěnou část ulice a neoznačené vedlejší budovy. Mně by fakt zajímalo, jestli nám obecně sled popisných čísel bez rostoucího charakteru vyhovuje, když nelze z něho poznat, kde daný dům v ulici stojí, a musí se hledat v celé ulici. Mně mnohem víc vyhovují orientační čísla.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Orientační čísla jsou proto, aby se podle nich člověk ORIENTOVAL, kdežto popisná čísla mají obvykle vztah ke stáří stavby, neboť se přidělují postupně tak, jak jsou stavby v územní jednotce (obec, část obce, městská čtvrť apod.) v čase kolaudovány. Oba druhy čísel mají svůj jedinečný význam a nelze říci, zda jsou lepší ta nebo ta.

Pochopitelně nejvíce se používají pro orientaci a pak je lepší používat čísla orientační.

hodnocení

4x

Možná be se tazatel mohl podívat i do českých ulic, zjistil by, že Česko mimo popisných čísel používá také orientační čísla, byť ne v malých vesnicích (nic jim ovšem nebrání).

Možná by pak zjistil i jaká pravidla pro orientační čísla u nás platí, jak je rozeznáme od popisných a tak...

jirka*
hodnocení

3x
V obcích v našem kraji se používá systém kombinace obou, tedy č.p./č.o., například 1035/7.

Nejen ve vašem kraji, ale v celém Česku. Tedy pokud jsou čísla orientační přidělena, což není všude.

Je na to i zákon či vyhláška, která říká, že pokud je ulice pojmenovaná, musí mít domy s číslem popisným i čísla orientační.

hodnocení

3x

Je mi to jedno.

Kdyz chci vedet, kde je dany dum, vytahnu telefon s mapovou aplikaci a vim to hned.

Prakticky kdekoliv na svete, kde by mne to mohlo jenom trochu zajimat.

Také mi to je úplně šumák. Navigace najde co je potřeba.
Tedy nikdy jsem po tom nekoukal, ale ve vedlejším městečku kde jsou pojmenovaný ulice nejsou dvoje čísla na domech. Stačí jen popisný.

hodnocení

1x

V místech, kde se budovy stavěly na přeskáčku bez nějakých pravidel, případně byla původní budova zbourána a nahrazena novou, nemáte šanci podle popisného čísla cokoliv najít. Po sobě jdoucí popisná čísla můžou být na druhém konci obce. Naopak vedle sebe můžou být budovy s čísly rozdílnými i o několik stovek.

"Je skutečně v dlouhých ulicích vzestupné číslování potřeba a jak moc je rousoucí řada čísel domů důležitá?"

Samozřejmě, že je. Například ulice "Evropská" v Praze má 8 km délky. Budovy v ní byly stavěny od 1. poloviny minulého století dodnes. Jsou tam stovky domů a rozhodně jejich popisná čísla nejdou po sobě. Dokonce často bývá následující popisné číslo ve zcela jiné ulici v příslušném obvodě. Jak byste tam bez mapy hledal konkrétní dům podle popisných čísel? To je prakticky neproveditelné. Podle čísel orientačních ve vzestupné řadě to není problém.

"Též jsem také přišel na to, jak jak lze v dvojím číslování zamezit nejednoznačnosti čísel..."

No to jste obnevil Ameriku! Proč tak složitě? Je to dávno vymyšlené, není co řešit. Tabulky s číslem popisným se liší od těch orientačních barevně. Například v celé Praze jsou popisná čísla na červeném podkladu a orientační na podkladu modrém. Poplést se to skutečně nedá. V jiných městech to samozřejmě můžou být barvy jiné.

hodnocení

Orientační, protože jsou vzestupně

Důvod rozlišovacího písmene je prostý: Přidáním písmenného znaku o za nejednoznačná orinetační čísla předejde nejednoznačnosti při uvedení ulice a jednoho ze dvou čísel. Když například v Českých Budějovicích máte adresu Česká 5, tak která adresa to je, Česká 221/5 nebo Česká 5/57? Teda pokud je toto největší překážkou možného mozmachu orientačních čísel, tak by se tomu dalo takto přecházet, nic složitého na tom není. Zjistil jsem, že je úplně jedno, zda uvedete do adresy pouze první nebo druhé číslo, důležité je, aby bylo jednoznačné. A pak ještě může být více popisných čísel ve stejné ulici kvůli dvou různým částem obce.

alesfiala - "...tak která adresa to je, Česká 221/5 nebo Česká 5/57"

Tak kdybyste se o problematiku skutečně zajímal, asi byste věděl, že pokud se v adrese použijí obě čísla, je to před lomítkem číslo popisné / za lomítkem číslo orientační. Je to tak odjakživa, ale je fakt, že to často lidi pletou.

Před pár lety jsem bydlel v ulici "Koněvova 105b" (dům měl několik vchodů). Jak byste to řešil podle Vašeho nápadu? To byste k tomu přidával další písmena? To by asi k přehlednosti zrovna moc nepřispělo, že?

hodnocení

Tady nevidím žádný důvod, proč by se mělo pro každý vchod na Hartigova 105b přidělovat každé číslo zvlášť. Ptal jsem se vás, jak z uvedeného příkladu Česká 5 se pozná, zda to číslo 5 je číslo popisné, nebo orientační. Jinak u písmenných přípon nevidím žádný problém, pokud se vymezí pár čísel pro nezastavěnou plochu.

Máte pravdu, že z takhle napsané adresy se to jednoznačně nepozná. Ovšem pravděpodobnost, že v jedné ulici bude dům s č. 5 popisným a jiný s č. 5 orientačním je téměř nulová (nikoliv vyloučená). S kolika takovými případy jste se setkal?

V běžné praxi se v obcích, kde je dvojí číslování, používá název ulice a pouze číslo orientační. Obě čísla (popisné/orientační) bývají obvykle uváděna na úředních zásilkách.

hodnocení

V Česku máme registrováno přes 542 tisíc orientačních čísel v RÚIAN. Na Slovensku je to daleko více, jelikož jsou povinná. Zda se chtějí dvojího číslování v budoucnu zbavit a přejít na číslování v rámci ulic, mi není zatím známo, ale řekl bych, že pokud tomu tak nastane a donese se ta zpráva do Česka, budou pak chtít Češi následovat Slováky.

Nicméně tady jsou nejednoznačné adresy, je jich mnohem víc, než by člověk očekával docs.google.com/...

Mnohem vzácnější případ je, když je pořadí čísel naprosto důležité docs.google.com/...

Adresy v obcích, kde by byla orientační čísla potřeba, například Horšovský Týn má dvě č.p. 50 pár metrů od sebe docs.google.com/...

hodnocení

0x

Popisná, protože jsou jedinečná

už jen ta slova...

Popisné - popisuje, konkretizuje

Orientační - orientuje se cca. - odhadem, zhruba...

doplněno 14.06.24 15:04:

vyhledávání v katastru se zadává podle čísla popisného a na SK byste bez čísla popisného nenašli nic.. Orientační číslo u adres, kdy velké město má ještě v okolí obce se shodnou ulicí - to může být oříšek. Ulice nazvané "u pošty" nebo podle nějakých velikánů můžou mít orientační čísla shodná.

Pokud by tedy někdo hledal - jel na neznámé místo čistě jen podle čísla orientačního, může mít problém.

hodnocení

Ba právě naopak, z popisného čísla nelze poznat, kde daný dům v ulici stojí, zpravidla bylo očíslované centrum dané části obce a pak se následující čísla přidělovala podle výstavby. Podle orientačního čísla lze poznat, kde se daný dům v ulici nachází, protože se podle nich můžeme orientovat, a navíc jsou vzestupně.

hodnocení

Nedávno jsem slovenský katastr viděl a už jenom proto, že na Slovensku mají orientační čísla k ulicím povinná, tak tam mají dvojici čísel kromě garážů a servisních budov, adresy mají dokonce i stodoly. Ono lze najít adresu na mapě i podle ulice a orientačního čísla. Jen mě ještě napadlo, to je jako u nás nulová priorita mít čísla domů v ulici vzestupně? Jak se pak takový dům hledá bez zadání do digitální mapy a navigace?

"Jak se pak takový dům hledá bez zadání do digitální mapy a navigace?"

Při hledání domu podle orientačního čísla (na rozdíl od čísla popisného) žádnou digitální mapu, ani navigaci nepotřebuju. Stačí najít příslušnou ulici a orientační čísla mi přesně napoví, kde se v ní hledaný dům nachází.

Představte si, že ještě relativně nedávno žádně elektronické mapy, ani navigace neexistovaly a přesto nebyl problém hledaný dům najít. Pro větší města na to stačil papírový (knižní) plán města, v těch malých se stačilo zeptat místního kolemjdoucího.

Jsou lepší popisná nebo orientační čísla?

jmlc - "Ulice nazvané "u pošty" nebo podle nějakých velikánů můžou mít orientační čísla shodná".

V jedné uzavřené obci nemohou mít 2 ulice stejný název. Když se v Praze na Žižkově jmenuje ulice třeba "Trocnovská", V Karlíně, ani nikde jinde v Praze se tak žádná jiná ulice jmenovat nemůže. V různých čtvrtích jedné obce naopak mohou být stejná popisná čísla (například pražské čtvrtě Žižkov 1234 a Karlín 1234).

hodnocení

0x

Mě je to jedno.

sorráč, chybička se vloudila *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]