Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovo DOŽOUVÁ znáte?

Od: kmet odpovědí: 26 změna:

Ahoj, prvně jsem slyšel slovo "dožouvat se", asi to je zkráceně dožadovat, ale existuje tohle slovo vůbec? Internet ho nezná.

http://www.youtube.com/shorts/ts-5HMCI030

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Ano, znám. U nás doma se to používalo. A ještě nářečně "dožóvá se".

Tak, a usmívám se jak Hurvínek. Vzpomněla jsem si na babičku a na dobu, kdy jsem byla malá.

A tak dlouho se "dožóval", až to konečně "vyžgráňal".

A to babiččino "mangrle dašma!" ve smyslu "Bože, ty to vidíš", asi původem z jidiš, babička bydlela v ˇžidovských uličkách" a pochytila úžasné výrazy, které se mi jako dítěti vtiskly do paměti.

liska5

To mangrle / Manngerle/ bych četla jako Němec a přeložila Páníčku...

@liska5 díky, celoživotně uvažuji, co by to mohlo být. Smysl mi byl jasný, ale chtěla jsem tomu rozumět. "Dashma" je v hindštině "desátý".

aladar
hodnocení

7x

Něco z netu:

sncj.ujc.cas.cz/...

km
13.06.24 21:24
hodnocení

3x

neznám

hodnocení

3x

Internet to nezná? Mě to trvalo cca 10 vzeřin.

kdosi
hodnocení

3x

Mě to zní, jako když je někdo už starý a neohebný, takže mu zouvání bot už nejde snadno, naopak to musí dělat na několikrát a ještě mu přitom vypadnou umělé zuby, takže še ťak žouvá a žouvá, až še nakoneč ďožouvá ...*smich*

*haha* něco na tom je.

liska5
hodnocení

2x

Nikdy jsem ho neslyšela,...a to jsem toho už slyšela hodně.

hodnocení

2x

jihovýchodní Morava - to slovo je běžné

hodnocení

2x

V životě jsem to neslyšela, žiju kousek od Prahy.

vernon
To je asi nějaké to dálně východní nářečí... :-D

@vernon *palec*bingo! *smich**haha*

monikaa
hodnocení

2x

Když si představím, že by toto řekl děda, tak bych mu rozumněla, že to znamená, že se někdo dožívá.. (Podještědí).

jp
hodnocení

2x

Mluvím česky. Neznám.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, neznám - možná to je výraz ze staroslověnštiny pana Babiše . Zdravím!
halamus

Hlavně neotvírejte ledničku!

14.06.24 08:22

*zed*

halamus - *zdravi*

Bene myslel jsem že jste normálnější ale tahat do všeho Babiše?! Ubohost

ben®
Pánové, dokud sleduji toho živého komika v přímém přenosu ze Sněmovny, tak klidně otevřu i mrazák . Mám ty jeho bodré hlášky a dojemné nářky prostě rád. Zkuste si to, nebudete litovat (jestli to, ovšem, vydržíte poslouchat).

Tak jem přemýšlel kdo může za to, že mi na chatě upadl okap *zmateny*. Už je mi to jasné! On totiž může za všechno! *haha*

ben®
magdon - no, ale teď jste si trochu zapřeháněl, že ? A co pan Kalousek, který za vše mohl? Ten za špatnou údržbu chaty nemůže?
Netahejte proboha politiku i sem..Díky, pánové..

...já si nezačal.

ben®
magdon - to je fakt, Vy jste nevinný. Vy jste se "jen" přidal a zasmrděl .
estate

"" benR"" ,smát se z projevů z PS? A co 1kg mouky na charitu od předsedkyně *blee*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]