Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tato činnost švarc systém?

Od: 0102ludmila odpovědí: 25 změna:

Dobrý den, je švarc systém práce tazatele z domova na živnost pro callcentrum? Náplň práce je telefonické dotazování. Tedy pracuje z domova, používá své pracovní prostředky, platí si svou elektřinu, internet pro práci. Vybírá si práci kdy chce i jak dlouho a který den bude pracovat. Nicméně se přihlašuje do systému online a jelikož jde o tuto činnost, tak je jeho práce kontrolována poslechem. Mnoho lidí má živnost na tuto činnost a normálně roky fungují. Já se však obávám, jsou tam diskutabilní znaky šs, tak si chci být jistá. Poradíte? Předem moc děkuji.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Je to švarcsystém. S § 2 živnostenského zákona to nemá nic společného. Zjednodušeně to je zaměstnání, ve kterém zaměstnavatel požaduje po zaměstnanci hrazení jeho nákladů. Živnost by to byla v tom případě, kdybyste měla callcentrum a poskytovala své služby několika zákazníkům na základě vlastní smlouvy.

0102ludmila
hodnocení

Takže tedy všichni ti co tuto činnost vykonávají jako OSVČ tak to dělají nelegálně a společnosti co tuto práci nabízejí formou spolupráce na IČO jsou si vědomé, že porušují zákon. A živnostníci můžou očekávat kontrolu inspekce práce u sebe doma, kde když OSVČ ukáže přesně SUIP co dělá na počítači, tak to inspektor vyhodnotí jako šs a živnostník dostane pokutu až 500 000kč. Tak to se teda divím, že to ti živnostníci riskují, to za to vůbec nestojí, pracovat zadarmo a mít ještě záznam na úřadě. To už je lepší práce na HPP, tam nic nehrozí.

darsi
Pracovnikovi hrozi pokuta do vyse max 100.000,- "zamestnavateli" az 500.000,-

hodnocení

0x

Kde je hranica svarc systemu? Ked si IT firma najme zivnostnika kontraktora na nejaky projekt a a ten je povinny zucastnovat sa konzultacii so zvyskom timu kazde rano 9:00? Pripaja sa na firemny server, komunikuje s ludmi, ktori su bezni zamestnanci.

Nevidim rozdiel medzi IT kontraktorom a telefonistom, rozdiel je len v plate a narocnosti prace.

0102ludmila
hodnocení

Já potřebuji vědět, jestli je legální mít živnost přímo na tuto činnost. Nikde o tom nic není. Nevím, jestli ti co tuto činnost mají na IČO na to dlabou, nenapadlo je si zjistit, jestli to není šs nebo si to zjišťovali třeba přímo u Inspekce, ale o tom dosti pochybuju. Nechápu proč o tom nikde na internetu není ani zmínka. Přitom na IČO to firmy nabízejí už léta. Je mi divné, že by vysoké pokuty ty společnosti co nabízejí tuto formu spolupráce i přes rámcovou smlouvu o dílo riskovali obrovské pokuty a zákaz činnosti na 2 roky a ještě vězení.

0102ludmila
hodnocení

Ale asi mi nezbyde nic jiného než se přímo zeptat na té Inspekci. Kde jinde dostanu přesnou odpověď? Spíše to budou spekulace, napsala jsem ještě odborníkům z oblasti práva, tak snad budu mít jasněji jak to je. Pokud je to nelegální tak v životě si IČO na nic nelegálního nevezmu, problémy nepotřebuju.

Živnost na telefonní služby můžete mít. Na tom není nic nelegálního. Problémem je to, že tyto služby budete vykonávat formou zaměstnání, nikoli podnikání. Faktem ale je, že takto pracují statisíce lidí. Není zájem ani kapacita to postihovat. Je na vašem zvážení, jestli chcete jít do tak nevýhodných podmínek a v neposlední řadě i morálka toho, co máte nabízet.

0102ludmila
hodnocení

Pokud jde o morálku, nejde o žádný prodej a vnucování, v tomhle je to v pořádku. Navíc je skvělé, že tato možnost práce z domova existuje.

Skvělé by to mohlo být pro dva podnikatele, kteří dobře vědí, do čeho jdou. Bohužel tyto nabídky často využívají lidé v nouzi, kteří se sami o podnikání nezajímají, nevědí nic o vedení daňové evidence, placení pojistného a podávání daňového přiznání a teprve dodatečně zjišťují, k čemu se zavázali.

0102ludmila
hodnocení

Musím s vámi nesouhlasit. Já nikdy nepodnikala, ale pokud tato činnost je legální tak rozhodně do živnosti nepůjdu nepřipravená. Vše si zjišťuji a mnohokrát z různých stran. Divil byste se kolik lidí s titulem tuto práci a živnost dělá a mají obrovské znalosti. To si jen lidé všeobecně myslí, že tuto práci, potažmo živnost může dělat leckdo. Nikomu to vyvracet nebudu. Ale pokud tuto činnost začne dělat někdo, kdo si chce jen udělat své a nic neřešit, tak velmi brzy skončí. Takový člověk se hodí někam, kde nemusí na nic myslet a v této činnosti musí mít člověk rozhled o všem. Lidé jsou zvídaví a nesmí zaskočit žádná otázka. A hlavně to člověk dělá s láskou a je to opravdu velmi zajímavá činnost a to jen tak někde člověk nenajde. Pracovala jsem v různých oborech a tak vím jak to kde chodí a zcela zodpovědně si stojím za tím, že tato činnost je svým způsobem velká výhra pro člověka co se nechce nudit a vydělávat jen pro peníze. Tato činnost se nedělá jen pro peníze, tato činnost je naplňující. Každý to má jinak a každý se najde v něčem jiném. Já rozhodně nepatřím k lidem, kteří se zavážou k něčemu o čem nic neví, abych pak dodatečně zjistila co jsem to provedla. Vždy si to vyhodnotím pečlivě dopředu ze všech stran, ale potřebuji mít jistotu zda je to legální či nikoli. To rozhodne o všem. Pokud je to nelegální tak do toho nepůjdu. Nemohla bych fungovat s tím, že jednou přijde kontrola a co jim jako budu říkat? Lhát v takové věci neumím a nikdy jsem to nepotřebovala a ani to zažívat nechci. Ono je klidně možné, že za několik let tato činnost nelegální nebude, státní kasa potřebuje peníze, zvyšují daně kde se dá a podnikatelé odvádí daně do systému, ne každý může jít osobně do práce např. ze zdravotních důvodů, tohle je jediná možnost pro některé lidi jak si přivydělat či vůbec vydělat a ještě jim stát hází klacky pod nohy, přitom každý podnikatel odvádí vše ze zákona co je nadiktováno a ještě v této činnosti se nedají vydělat žádné závratné částky, ono mluvit celý den, jen si to zkuste, není to nic snadného. Ale zároveň je to hodně zajímavé, hlavně pro lidi co už toho mají hodně za sebou a dokáží ocenit takovou činnost a ještě z domova. Logicky, jak jinak dělat takovouhle činnost, když ne na živnost? Jak jinak to dělat, aby šly roky do důchodu? Za mě by to legální být mělo, protože co jsem četla, tak šs je jen tehdy, když jsou naplněny všechny znaky šs a v tomto případě to tak není. To jen já to chci vědět přesně jak to je a rýpu v tom, nechci mít v budoucnu žádné problémy. Je snad lepší, aby stát měl lidi na úřadu práce? Pro některé lidi se zdravotními handicapy je to jediná možnost, tak nechápu, že to nikomu ještě nedošlo. Za mě je lepší, aby tohle šlo na živnost než aby bylo o člověka více na UP. To se přece dá lehce spočítat, že tohle vyjde lépe. Ale možná brzy vyvozuji závěry a nakonec to legální bude. Kdo ví.

Na švarcsystém kontroly nechodí, takže vám postih nehrozí. Jestli se vám tato práce líbí, uvědomujete si nevýhodnost takového vztahu a umíte nastudovat podmínky podnikání, tak se do toho pusťte. Doporučuju veškeré informace ověřovat v originálech zákonů, daňovou evidenci nastudovat raději z knih nebo v nějakém kurzu. Forma není stanovená, můžete používat formuláře z papírnictví.

Tak to se pletete, že na švarcsystém kontroly nechodí.

km
hodnocení

0x
Je. Respektive jsou evidentnejsi šs.
Ale nebojte, nikdo vas za to stihat nebude.
Nechte si za to ale poradne platit at pokrijete vsechny pojisteni a dane a jeste vam dost zbyde.
0102ludmila
hodnocení

Mě právě moc nezbyde, ale nevadí, já jsem ráda, že mohu něco dělat a jsou za to peníze a ještě když by šly ty měsíce do důchodu tak mám vše vyřešené. Nic víc nepotřebuji, nejsem náročná. Beru to tak, že když budu mít ten měsíc málo, tak dám z úspor nebo to záplatuju nějakými brigádami na DPP do 10000 kč měsíčně - pokud tedy je zvládnu ( z určitých důvodů už to není jako dřív, kdy jsem mohla vzít skoro jakoukoliv brigádu a zvládla jsem to ), z kterých se bude strhávat daň. Já hlavně potřebuji ty roky do důchodu, i když důchod bude za hodně dlouho, pokud vůbec. V minulosti jsem měla nějaká prázdná místa, kdy jsem nepracovala na HPP nebo na DPČ a nešly mi roky do důchodu, tak potřebuji, aby pomalu, ale jistě mi nabíhaly ty měsíce a roky. Já nevydržím každý den mluvit celý den, tak budu mít co dělat, abych měla na náklady na bydlení a poplatit měsíční povinné odvody. Ale nebojím se toho a odvádět budu vše poctivě, jen pokud to bude legální, jinak jsem v háji zeleném.

0102ludmila
hodnocení

Určitě na šs kontroly chodí. A nejvíce vyhledávají malé podnikatele u kterých se to dá předpokládat. Ale je tam jedna věc, když si založím živnost v průběhu roku tak za rok 2024 budu podávat daňové přiznání, vybrala bych si výdajový paušál 60 % na volnou živnost, problém je ten, že firma které budu fakturovat, tak u té mám několik let DPP. A v daňovém přiznání to tam pak bude. Napadlo mě dá se podat daňové přiznání a neuvést tam to DPP a tu firmu? Případně jenom uvést DPP a neuvést firmu. :D Ale na bankovním účtu to mám v historii. Platím si celou dobu zdravotní pojištění jako OBZP. DPP zatím oficiálně vedeno není a na podnikání bych si zřídila nový bankovní účet u jiné banky. Přišli by na to? Neříkám, že bych to udělala, jen mě to napadlo, jestli by na to přišli. Nikdy jsem nic nezatajila, ale přijde mi to do očí bijící, fakturovat firmě u které jsem vydělala do 10000kč každý měsíc.

0102ludmila
hodnocení

Ve wikipedii je Definice Švarc systému a je tam napsáno Pokud jsou všechny tyto charakteristiky práce naplněny, jedná se o práci závislou a musí být vykonávána v pracovněprávním vztahu, tedy na pracovní smlouvu nebo dohodu o pracích konaných mimo pracovní poměr. Naopak, pokud alespoň jedna z těchto podmínek naplněna není, o švarcsystém se podle Státního úřadu inspekce práce nejedná. Takže stačí když alespoň jedna podmínka naplněna není.
0102ludmila
hodnocení

Četla jsem, že když u podnikatele Obchodní inspekce práce vyřkne verdikt že pracuje na šs tak daný podnikatel může dostat pokutu 100 000kč - 4 000 000 kč. To by mě zruinovalo. Dost o tom přemýšlím. Dostat takovou pokutu tak budu mít celý život zničený a ještě si o tom budou povídat známí jak jsem neschopná. Těžko se dá něco takového utajit, protože je mi jasné že bych byla nešťastná, zničená a netajila bych se tím. 4 000 000kč to už je průser obrovských rozměrů.

0102ludmila
hodnocení

Dávám sem odkaz. Potvrzení o zdani/... V tomto odkazu se píše, že při práci na DPP do 10 tisíc měsíčně máte možnost nikde tyto příjmy neuvádět. Takže těch 6 měsíců pokud bych si založila OSVČ od příštího měsíce bych nemusela uvádět v daňovém přiznání za rok 2024, protože se jasně píše, že tyto příjmy na DPP se uvádět nemusí. Jde opravdu jen o 10 000 kč každý měsíc od začátku ledna roku 2024. A nemusí se uvádět ani když osoba má OSVČ v daném roce na hlavní činnost a pak provede za daný rok daňové přiznání. Jinak by to tam psali, prostě se to nemusí uvádět všeobecně. Tím pádem nebudu fakturovat společnosti u které jsem měla DPP, protože to neuvedu. Zvolím si roční výdajový paušál za rok 2024, jelikož nebudu mít skoro žádné výdaje. Paušální daň se může zvolit i v průběhu roku, pokud člověk zažádá o živnostenské oprávnění v daném roce od začátku června a za předchozí měsíce měl příjem do 50 000kč tak v ten samý den co požádá o živnostenské oprávnění se může přihlásit do paušální daně. Pokud se přihlásí 1.6. a 2.6. by požádal o paušální daň, tak taková daň je neplatná. Ovšem co jsem četla tak už se stalo, že daná osoba se přihlásila k PD a pak se za další měsíce zjistilo, že nemá na takovou daň nárok a pak vznikají problémy.

V daňovém přiznání se žádní zákazníci, zaměstnavatelé ani účty neuvádějí. Daňovou evidenci nebo jí odpovídající přehled příjmů musíte vést bez ohledu na režim placení daní. Paušální daň je téměř vždy nevýhodná. Raději čerpejte informace z tištěné literatury, originálů zákonů a placených kurzů a udělejte si vlastní závěr. Z internetu z toho máte zmatek a uvažujete o nesmyslných kombinacích.

0102ludmila
hodnocení

Opravdu nechápu, proč máte potřebu ze sebe dělat ... Nedokážete pochopit psaný text. Psala jsem o paušální dani jen tak mimochodem a když k tomu nemáte co říct, tak se zdržte komentáře. Mám to už vše zjištěné a váš příspěvek je zcela irelevantní. Ještě jste mi potřeboval napsat, že švarc systém se nekontroluje, tak berete nějaké prášky nebo co. Raději už nic nekomentujte a objednejte se k psychiatrovi. Melete z cesty. Vyberte si jiné otázky kam budete psát, ke mě už nic raději nekomentujte, stejně hledáte jen hromosvod na své problémy.

sef

Vy jako OSVČ pracant nemůžete dostat 4 000 000 pokutu co to je za nesmysl :)

Fakturuj pro dva odběratele, a jsi v klidu. To je přesně hranice, když děláš jen pro jednoho stále, no tak je to jasný obcházení hpp, když děláš pro 2 a víc, no tak si "podnikatel", Nikdo tě řešit nebude, a nikdo to řešit nebude.

Jednoduchý jako facka, nedávno jsi se tu ptala, jak si zřídit jídlo, aby to nikdo nevěděl kde bydlíš že? Tak to jsi od té doby moc nepokročila, kdy hodláš začít něco konečně dělat a ne jenom sedět a spekulovat? :))

0102ludmila
hodnocení

Nechápu co je komu do toho kdy co začnu dělat, jsem svobodný člověk a mohu si dělat naprosto co chci v mezích zákona. Já na rozdíl od vás jsem zajištěná a mám i našetřeno, takže si opravdu mohu dělat co chci. Upřímně je mi všech kritiků líto, vy musíte být strašně nespokojení lidé. :D Poradit a hned mít kecy a dělat ze sebe kdoví co. Jsem strašně ráda, že už osobně nemusím do práce stýkat se s takovými lidmi jako jste vy. :D Musíte mít opravdu smutný život, když nedokážete jen poradit a hned musíte dělat chytrého a shazovat druhé, no z takových mohu mít opravdu jen srandu. :D

smode2
hodnocení

0x

Abych řekl pravdu, netuším co se zde celou dobu řeší. Pokud se jedná o švarcsystém, napište mi kolik máte (přibližně) klientů, tj. kolika fyzickým či právnickým osobám ročně fakturujete aby vám poslali peníze. Pak vám to řeknu na 100%.

0102ludmila
hodnocení

Nadpis je jestli je tato činnost šs, ale ptala jsem se dopředu, nemám živnost na tuto činnost. Ptala jsem se, protože jsem si nebyla jistá, jestli je v pořádku zřídit si na tuto činnost živnostenské oprávnění, jelikož jsem nikde nenašla absolutně nic o tomto oboru na IČO, že by to někdo řešil na internetu. Fakturovala bych 2-3 firmám, buď by druhá firma byla na stejnou činnost nebo obě další by byly na něco lehce jiného. A největší částka by byla od firmy, kde bych vykonávala činnost na kterou jsem dávala otázku jako první čili služby, konzultační činnost, výzkum v oblasti společenských věd. Ale kdykoliv se někde takto zeptám, tak dostanu kromě odpovědí ještě extrémní kritiku, shazování mé osoby. Je to trend dnešní doby, případně lidé byli vždy takoví a jen to člověk nevěděl, ale je mi z toho velmi zle, jelikož já nic takového nikomu nedělám. Ale lidé potřebují neustále anonymně útočit skrz cokoliv. Jelikož se dlouho věnuji práci, kde se normálně setkávám s různými typy lidí co se chovají nevybíravě tak se mě to nedotýká, naopak jsem velmi vděčná že s takovými nemusím být někde na uzavřeném oddělení osobně v práci, proto bych ráda dál pracovala z domova a potřebuji jen přes 8 let živnost a pak už mi stačí platit si dobrovolné důchodové pojištění a mít někde dvě DPP a už nic neřešit. Bylo by super mít IČO na činnost, která mě baví. Podle wikipedie se o šs jedná jen pokud jsou splněny všechny body a u této činnosti tomu tak vůbec není, je to samostatná práce z domova, kdy si sama vybírám čas kdy budu pracovat a firmě které bych fakturovala je to jedno, kdy bych já pracovala. Je to forma outsourcingu a podepisuje se smlouva o dílo. Neměla bych skoro žádné výdaje, tak bych zvolila roční výdaje paušálem, kde musím vést pouze přehled o výdajích, schovávat faktury. Takže velmi jednoduché, není co splést.

0102ludmila
hodnocení

Tak oprava, fakturovala bych 2-3 společnostem a je to na stejný obor činnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]