Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí se dokládat ještě osobně doby pojištění?

Od: klarad odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, chci si doplatit necelé dva roky důchodového pojištění ( je to za dobu evidence na úřadu práce, kdy jsem nepobírala podporu a za nějaký ten měsíc co jsem studovala dálkově na škole a při tom mi sociální pojištění neplatil zaměstnavatel ), abych mohla odejít do důchodu v dřívějším věku. Mám věk odchodu do důchodu až za hodně dlouho, nicméně volala jsem na zákaznickou linku a ta možnost tam je. V tomto roce to dělá za každý měsíc 3078 kč. Jde mi o to, že se někdy v budoucnu mohou zase měnit zákony a samozřejmě se bude zvedat každý rok částka za měsíc. Píšou, že se nepočítá studium na škole před rokem 1996, ať už jde o denní či dálkové nebo jiné studium, nicméně jinde píšou, že i tato doba se počítá, ví někdo jak to je? Je to hodně peněz, ale dost by se mi snížil věk odchodu do důchodu. Navíc s roky školy bych si mohla doplatit i více než necelé dva roky. Nechala jsem si vyjet Informativní důchodovou aplikaci na ePortálu a tam mám jasně zaevidované veškeré doby a kolik let do potřebných 35 let pojištění chybí, v kolika letech dosáhnu důchodového věku a od jakého datumu mám vznik nároku na starobní důchod. Když už to tam takhle hezky o mě všechno mají, tak musím kromě listin o studovaných školách ( studovala jsem jich víc a nejsou uvedeny v informativním listu důchodového pojištění ) doložit i všechna potvrzení o evidenci na úřadu práce? Protože těch evidencí je hodně v různých letech, ale v tom informativním listu jsou všechny doby asi, nekontrolovala jsem to, ale je tam hodně dnů, tak jsem si to vše spočítala. Otázka je, když tam ty doby evidence mají, musím dokládat osobně potvrzení doby evidence na UP, které mám na listech papíru? A až jednou v budoucnu budu žádat o starobní důchod, budu muset dokládat všechny zápočtové listy a potvrzení z agentur práce i když už to tam v tom informativním listu dávno mají? Já abych věděla. Všechno si to schovávám, ale logicky, když už to mají, tak proč to znovu dokládat? Předem děkuji, snad se někdo vyjádří.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

2x
Vyjadřujete se poněkud nepřesně.
Chcete si doplatit dobu pojištění,aby jste splnila zákonnou podmínku odpracovaných 35let.
Nesmíte zapomenout,také na druhou podmínku,t.j.věk odchodu do důchodu.(Dnes 65 let)
To znamená,že vás mohou pustit do předčasného důchodu o maximálně 3 roky s výrazným krácením.
Doplacení neodpracovaný let,lze jen v omezené délce.Kontaktujte OSSZ.

hodnocení

0x

K žádosti o důchod byste dokládala pouze doby, které v informačním listě důchodového pojištění nemáte uvedené. Nicméně i tak doporučuji, abyste si archivovala minimálně evidenční listy. Pokud je nemáte, tak zápočťáky či pracovní smlouvy. Předpokládám, že ČSSZ má svá data dobře zabezpečena, ale občas se stane, že se chybička na cestě od zaměstnavatele k ČSSZ vloudí a evidenční list chybí.

klarad
hodnocení

Já už ten evidenční list důchodového pojištění mám, to je samozřejmé, že dříve než v 65 letech do důchodu nepůjdu. Mám i schované zápočtové listy a vlastně dalo by se říci asi vše z doby, kdy jsem pracovala a bylo za mě odváděno hlavně sociální pojištění, pracovní smlouvy mám také, evidenční listy též. Já jen, že papíry nemám ráda, tak snad stačí ten evidenční list, kdyby se jim stala chyba v systému, tak mám ten evidenční list, raději ho ještě vytisknu. Jinak samozřejmě dále pracuji, ale už ne pod zaměstnavatelem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]