Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máma se o mě nadměrně stará a příjde mi jako špatný člověk

Od: marek* odpovědí: 4 změna:

Je mi 16 a jsem od mámy 3. dítě. Máma mě nenechá nikam chodit samotného. Když chci na ortodoncii jenom na kontrolu tak tam musí být semnou podle ní, přitom nemusí, když jsem potřeboval ISIC, začala to vyřizovat aniž bych já o tom vůbec věděl a mě nic neřekla, dokud jsem tu kartu nemusel vyzvednout. Parkrát jsem zkoušel, jestli si to nemůžu vyřídit sám, že to budu potřebovat, ale na to mi vždycky řekla ne. Ironicky pak s tetou telefonuje a říká jak mi mladí nedokážeme nic vyřídit osobně. Dost se zajímá o mé známky, což by mi nevadilo, ale pak mě seřve za to, že mám 2- (průměr známek nemám žádný ani blízko 2,5), začne říkat že mi bude zakazovat fitko (chodím tam často) a potom začne řvát z toho po tátovi, který za nic nemůže, máma bývala dost chytrá, neměla kamarády a furt se učila a příjde mi, že chce abych byl stejný. Když chci jít k někomu domů, musím jí dát telefon na rodiče, adresu a jména rodičů, častokrát mi i zakazuje jít ven, nebo třeba přespat u kamaráda kterého zná od školky, když se jí zeptám proč, že ho zná, řekne mi "prostě ne" a další důvod mi nedá. Když něco já zapomenu udělat, dostanu seřváno nebo nic neřekne, ale vždycky seřve tátu za to. Máma častokrát řve po tátovi, táta nikdy neřve, ale je to každý den kvůli maličkosti, jako že jsem dal já nebo on na špatné místo hrníček, když jsem byl menší, vadilo mi to, ale podle mámy to bylo dohadování a nemám co řešit, teďka už to nemá smysl řešit, protože ničemu tím nepomůžu. Táta častokrát musí telefonovat a to ji taky vždycky úplně vytočí, parkrát i před tátou začala nadávat na přátele od táty. Jednou mi i trochu opilá řekla, že nebýt mě, tak se s tátou rozvede už dávno. Jednou jsem byl s tátou pryč a jelikož jsme byli na takové plošině, tak mě táta chtěl naučit trochu řídit, což mámu naštvalo extrémně a řvala totálně po nás. Jednou jsem řekl mámě, že panu učiteli dám v pondělí peníze za fotky, jenže jsem to nestíhal, tak jsem si řekl že to udělám zítra, mám čas do pátku i tak, jak jsem s tímto ale přišel domů, máma seřvala mě a pak zase tátu za nic, že jí lžu furt (lhal jsem jí naposledy ve 3 třídě, kdy jsem měl donést nějaké barvy, ale já řekl, že nic do školy nepotřebuju) a nepromluvila semnou nebo tátou celý týden. Do 9. třídy mi chystala věci na další den, i když jsem to já nechtěl a několikrát jsem jí řekl, ať to nedělá že si je nachystám, ale podle mámy pokud si to nenachystám hned jak příjdu domů, tak si je už nenachystám a začala je chystat sama, do 9. třídy jsem si ani nemohl měnit obědy, protože máma mi nedovolila se příhlasit do stravy na mobilu. Chtěl jsem toto jen vyventilovat, protože mi mamčino chování příjde dost divné a někdy až zlé.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Matka asi vidí, že jsi dosud málo otrkaný a neumíš sám nic rozhodovat. To narážím na Tvou další otázku o tom, jaký děláš problém z jednoho chloupku na bradě. Vytrhnout či ne - a jak? *ee*

Matka si proto asi myslí, že sám mnoho věcí nezvládneš a tak je dělá místo Tebe v dobré víře, že Ti pomáhá. Prokazuje Ti ale medvědí službu. Měla by Tě nechat, ať si co nejvíc věcí zařizuješ sám a rozhoduješ si o nich. Třeba - udělat si sám do školy svačinu podle své chuti, obléci se, jak uznáš za vhodné. Třeba si párkrát nabiješ nos. Vyrazíš třeba naivně jen v tričku a bude Ti pořádná zima. Ale těmito nemilými zážitky se získává zkušenost, jak se chovat příště. Musíš ale matku přesvědčit, že to zvládneš sám.

Jak se matka chová k Tvým dvěma sourozencům? Ti si mohou rozhodovat sami, nebo také dělá všechno za ně? A jak taťka? Měl by stát při Tobě a matku poučit, že už jsi "chlap" a poradíš si sám. Jaga.

hodnocení

2x
To chování matky neni úplně v pořádku měla tě spíš učit samostatnosti a né ti furt stát za prdelí
Navíc je hodně smutný že na sebe otec nechá řvát a neumi si doma zjednat pořádek
Ty stim bohužel nic momentalně asi neuděláš možná bych zkusil promluvit s tátou a pak oba dva zkuste promluvit s mámou aby ti dala větší šance na samostatnost
Jinak dokud ti neni 18 a bydliš jen u rodiču máš smúlu neb jak se říká koho chleba jíš toho píseň zpívej

lil
hodnocení

0x

Pokud ti nebude 18 let, tak poslouchej rodiče nebo majitele bytu, kde bydlíš.

Pak si dělej co chceš.

ps: mají tě rodiče chválit za dvojky? No nevim... co tvý sourozenci?

hodnocení

0x

Marku, máma si ještě asi nezvykla na to, že již nejste malý kluk. Některým rodičům to holt déle trvá, než si připustí, že jejich děti již nejsou malé a není třeba je vodit již za ručičku a umetat jim cestičky. Promluvte si s ní o tom v klidu, aby Vám dala více prostoru, abyste sobě i jí mohl dokázat, že umíte být samostatnější a spoustu věcí si dokážete vyřídit a zařídit sám. Ať Vám zkusí více důvěřovat a Vy se snažte být spolehlivý. Nebojte, máma si to časem připustí, že už jste velký kluk a nemusí za Vás pořád všechno řešit a všude Vás doprovázet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]