Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matka se nechce léčit

Od: nikols odpovědí: 14 změna:

Moje matka je nemocná a nechce s tím nic dělat. Má pár nemocí na které by neměla kouřit a jednu na kterou vyloženě nesmí kouřit a i tak vykouří v pohodě 20 cigaret denně, jako by jí doktoři nic neříkali(řekl jí to snad každý doktor u kterého byla) Bude to znít hnusně, ale mám pocit, že s takovou brzo umře. Léky nechce brát, moc nejí, kouří jak fabrika a radši vykládá o tom jak je nemocná, místo toho aby s tím něco dělala. Už jsem jí nespočetkrát říkal, že by s tím měla něco REÁLNĚ udělat, dokonce jsem jí právě říkal, že s takovou umře. Nic nezabralo, bere to na lehkou váhu, hlavně to kouření, má totiž pocit, že když jí to chutná, tak jí to neubližuje, což je totální blbost, o které v hlouby duše ví, jen si to nechce přiznat. Zkrátka je strašně paličatá a nevím co s tím, protože i když jí to možná nepřipadá, tak mi na ní záleží a nechci aby tak brzo odešla. Tak se ptám, jak jí mám pomoct, když neposlouchá své doktory, ani svého syna?

Jinak jí je 46, mně 20

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

11x
Dobrý den, obávám se, že pokud nebude matka sama chtít něco ve svém životě změnit, tak s tím nikdo nic neudělá - ani Vy. Nechte ji žít její život (možná ho bude mít kratší, ale spokojený). Zdravím!

hodnocení

8x

Vaše matka je patrně svéprávná, takže ji budete muset nechat jejímu osudu. Nemůžete ji vychovat ani předělat. Pro ni není důležité, co chcete nebo nechcete Vy, ale to, co chce a nechce ona. Budete se s tím muset smířit. Násilím do ní Vaše dobro nevtlučete.

hodnocení

4x

Je to její volba a její život. Je dobře, že jí dáváte najevo svůj zájem o ni, ale pokud jí to takto vyhovuje a chce tak žít, nic s tím nenaděláte. Nechte ji, třeba sama změní názor a o své zdraví se začne lépe starat.

yyy
hodnocení

2x

Dej jí radu, jak to vidíš Ty, ale víc nezmůžeš. Volbu nech na ní. Píšu to z vlastní zkušenosti. Jinak Tě to semele a zničí. Držím palce.

dedit
hodnocení

2x

Všechno špatný je k něčemu dobrý, tak budete dřív dědit.

Podobně to tvrdil dušek, že jeho matka se také nechtělo uzdravit a proto umřel na rakovinu.

Ale to bylo asi vinný rovině, ne že jsi vyloženě fyzickými návykovými látkami huntovala zdraví

hodnocení

1x

Nic s tím sám neuděláte. Když matka kouřit chce, jen tak sama nepřestane. I když se pomalu odsuzuje ke smrti. Znala jsem pána kolem 50 let, byl vážně nemocný, neměl pít alkohol a kouřit. Dělal obojí. Jeho paní už je vdova.

Matka musí mít asi velmi vysoké příjmy, protože při spotřebě krabičky denně je to za rok celkově zhruba 360 tisíc korun zbytečně vyhozených. Za to by mohla mít pěkně zařízený byt, hezkou dovolenou, něco hezkého na sebe, či koupit něco dobrého pro rodinu. Je tedy sobecká, navíc při takové spotřebě cigaret musí smrdět jako tchoř. Ale stejně jí to nevymluvíte, je dospělá, peníze na kouření má a udělá si, jak sama chce.

Pozitivní na tom všem je, že Vy asi nikdy v budoucnu nevezmete cigaretu do úst. Většinou se "vyuzené" děti takto prokouřených rodičů cigaret celý život štítí. A to je dobře. Už na základce jsme poznaly jako děti, v které rodině se kouří. Stačilo si u spolužáka "přivonět." Jaga.

Lidé, kteří se sami úmyslně připravují do hrobu, by si měli sami hradit případnou zdravotní péči. Ale je jasné, že je to jen utopie.

hodnocení

1x
Holt si nechce o neurčitou chvíli prodloužit život díky odříkání a radši si bude užívat do poslední chvíle. Pokud by chtěla, něco s tím udělá i bez ponoukání.

asd1
hodnocení

0x
Je dospělá svérázná, je to její život. Můžeš říct svůj názor, poradit, ale dal to nech na ní.
Asi největší páka je nůž na krk, buď cigára nebo já. Ale počítej že cigára na 99% zvitezi

pb®
hodnocení

0x
Ona se začne léčit, až jí bude téct do bot. Mám známou, hulila vždy jak fabrika a ještě na to byla pyšná. Její teta prý taky hulila a byla tady do 90, tak co by oba nehulila. Nu jako rizikový pacient se dostala na screening rakoviny plic a ejhle, měla ji. Tak už je odoperovaná a po léčbě, ale ta se panečku tak za svoji vyhulenou rakovinu plic styděla, že na pár let se všemi přáteli ukončila styk.

hodnocení

0x
Fakt je ten že nám pod 50 let máme jen malou šanci dožít se důstojného 20 letého důchodu který nebude v nemocech bolestech a chudobě.
dedit

Váš příspěvek je úplně mimo mísu, protože současné době platí, že vezmu užiješ důchod asi tak 3 roky, Jsou na to nějaké statistiky, že průměrně v 67 letech je už spousta nemocí

A tato postarší paní, Na náhleďáku nejvíce vpravo, které je čerstvých 51 let, ani když tady vypadá podstatně starší, Tak ta se určitě nehuntovala prací ... A těch potomků, co má A jak je naučila

Zn: úpice :)

tj
hodnocení

0x
Zkuste jí říct, že když takhle kašle na svoje zdraví a zabíjí se, ať nepočítá s tím, že se o ní pak budete starat. Pokud si stěžuje na nemoci, ale zároveň dělá vše pro to, aby jim nahrávala do karet a oddělala se, je to její sobecká volba, kdy kašle na své blízké, kteří jí mají rádi. Je dospělá, svéprávná a má právo si dělat se svým životem co chce. Svoboda jednoho ale končí tam, kde začíná svoboda druhého. Nemá právo pak zkazit svým současným chováním celý život vám, že o ní budete muset pečovat. Z toho co píšete cítím, že máte maminku rád a že byste jí byl určitě oporou a podporoval a pomáhal jí, aby s tím přestala a tím si rapidně prodloužila život o dlouhá léta. Řekl jste jí to takhle? Zkuste to. Pokud odpoví, že přesto s tím nic dělat nebude, seznamte jí s pravidly hry. Pokud kašle na své blízké a chce jet jen po vlastní koleji, je to jen její volba. Donutit se nedá.

@tj - Nemá právo pak zkazit svým současným chováním celý život vám, že o ní budete muset pečovat.
Ale jděte... nebude. "Donutit se nedá."

@nikols - Vaší paní matce vzkazuju " Každý chce vaše dobro. Nenechte si ho vzít."

hodnocení

0x

Ukažte jí pokladničku s nápisem "pohřeb" a řekněte, že už si šetříte. Třeba to s ní pohne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]