Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké předpoklady by měla mít učitelka v MŠ

Od: terez odpovědí: 5 změna:
Ahoj . Jaké předpoklady by měla mít uchazečka o učitelství v mateřské škole? Čemu všemu se ve školkách věnují? Mají nějaké osnovy nebo nic takového. Kde berou inspiraci na to co vyrábět? Kdo to vymýšlí?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Rádci přede mnou už všechno popsali. Ten hudební nástroj je velice důležitý. Kromě toho i pohybové nadání, u přijímaček chtěli stojku, hvězdu či sestavu na kladině. Chtěli i zazpívat lidovou píseň, přečíst krátkou pohádku tak, aby děti zaujala.

Dosud stačí vystudovat SPgŠ, v budoucnu se asi bude spíš uplatňovat VŠ vzdělání. SPgŠ jsou poměrně dost zastoupené, v našem okolí třeba Litomyšl, Čáslav či Nová Paka.

Co s dětmi dělat? Hodně nás naučili přímo ve škole, jinak jsem všude nosila blok a tužku a co mě zaujalo, nakreslila jsem si. Z toho se pak dalo vycházet. Jinak si i učitelky z okolních MŠ při setkáních vyměňovaly různé nápady. Navíc je hodně příruček o tom, co a jak s dětmi dělat.

Dneska bych měla obavy jen z jedné věci. Děti jsou mnohdy už dneska kultem, osobnostmi, nesmí se pomalu ani napomenout. Rodiče jsou hned v opozici. Musí se najít vhodná cesta. Nebýt jako učitel Igor Hnízdo, ale současně nenechat děti, aby si všechno dovolily. A to je, myslím, to nejtěžší. Jaga.

doplněno 11.06.24 05:44:

Měla jsem kdysi v MŠ moc milou holčičku, která byla doma ale vychovávána dost tvrdě, žádné velké city. Ta často za mnou přišla a říkala s psíma očima: "Já bych chtěla pochovat a pomazlit." Vyhověla jsem jí ráda, pochovala, pohoupala, pohladila, i pusu do vlásků dala. Ta malá potřebovala vědět, že ji někdo má rád.

Dneska v této době bych možná byla popotahována za harašení. *ee*

km
hodnocení

3x

1/ vzdělání vysokoškolské příslušného oboru

2/ cit, talent a chuť pro toto povolání

3/ měla byste například umět hrát na nějaký hudební nástroj, dokázat zahrát nějaké divadlo, být empatická

4/ samozřejmě že mají osnovy, dnes se tomu ale říká školní vzdělávací plány. školka je vlastně škola, takže tam mají určené co se kdy děti (na)učí

lmgify

> 1/ vzdělání vysokoškolské příslušného oboru

Stačí příslušná SŠ.

km

Máte pravdu. Odpovídal jsem na dotaz "Jaké předpoklady by měla mít". Myslím, že v blízké budoucnosti se stane standardem to VŠ vzdělání. Kdyby se tazatelka ptala "Jaké předpoklady musí mít", odpověď bych, že minimální dosažené je příslušné SŠ s maturitou. :)

lmgify
hodnocení

2x

> Jaké předpoklady by měla mít uchazečka o učitelství v mateřské škole?

Požadavky jsou dané zákonem.

> Kde berou inspiraci na to co vyrábět?

Proto mají učitelé požadované vzdělání.

doplněno 10.06.24 04:57:

Rámcové vzdělávací programy jsou na stránkách MŠMT.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]