Dobry den, muze me pokladni nutit, at pouziju samoobsluznou pokladnu? Jestlize mam v kosiku 5 druhu ovozel a 4 druhy peciva apod nevidim duvod, proc bych se s tim mel markovat a hledat, kdyz tam je od toho placena pokladni. To ze si pockam frontu, me nevadi. Poslouchat pak jejich reci a videt otravene tvare je teda tresinkou...
Tak hlavne tu nemame tu “zivouci spolecnost” jako prave v USA nebo UK, ze.. ja samoobsluzne vyuzivam jak kdy, na par polozek urcite, s plnym vozikem jdu na pas. Byl jsem ve Svedsku v Hornbachu a tam je maj vsude, ale hlavne kdyz neco nevim, vzdy tam stal nejaky pikolik a pripadne mi pomohl, tj. zadne cekani. I ten pristup byl jiny, vlidny, proste dostatecny pocet personalu.
To halamus: To omezování samoobslužných pokladen na západě se děje hlavně kvůli, jak bych to napsal korektné.., kvůli zákazníkům původem z jiných kultur, kteří nerespektují zákony a mají menší zábrany okrást "bílého muže". Což je u samoobslužné kasy snažší.
Pokladní vás k ničemu nenutila. Jen vám doporučila rychlejší a pohodlnější odbavení. Stačilo říct, že s pokladnou neumíte zacházet a že se to nechcete učit. V opačném případě by vám obsluha ochotně ukázala, jak zobrazit klávesnici a na ní zboží bez kódu napsat.
Prodavačku prostě ignorujte, pokud je otevřena pokladna s obsluhou, musí vás obsloužit. Pokud prudí nějak agresivně, tak si stěžujte vedoucímu, nebo do prodejny napište mejl se stížností.
Naposled jsem šel k samoobslužným pokladnám i přesto, že jsem měl doklad od vrácení láhví, bylo tam totiž úplně volno narozdíl od dlouhé fronty u jedné otevřené kasy. To byl ovšem velký problém. Nejdřív jsem namarkoval těch pár kousků pečiva, pak načetl doklad lahví. Kasa napsala, že mám počkat, že prodavačka je už na cestě. Byla nacestě čtvrt hodiny, tedy vedoucí přišla až po té, co jsem došel říct na klasikou pokladnu prodavačce, že čekám. Za dalším 5 minut přišla asi-vedoucí a řekla mi, že si mám jít dovybrat ještě nějaké zboží, protože cena mýho nákupu je nižší než cena lahví a že si pak mám jít s tím nákupem a dokladem od lahví vystát tu dlouho frontu.
Já si vrácené láhve nechám u informací ihned proplait, abych nezapomněl na peníze.
dovybrat ještě nějaké zboží, protože cena mýho nákupu je nižší než cena lahví*****to je nějaké divné, co to bylo za obchod?
km
Samozřejmě, je to dokonce podle mě protizákovné. Byl to Lidl. Když jsem jí naštvaně řekl, že si rozhodně žádný další zboží kupovat nebudu, ona zase mě naštvaně ironicky odpověděla "děkuju za ochotu" a odvedla mě k pokladně před tu frontu a řekla pokladní, ať mi vyplatí láhve (tedy s rozdílem zakoupeného pečiva).
jaj*
Mě kdysi samoobslužná pokladna někde vyplatila peníze z lahví.
halamus
Někde mají samoobslužné pokladny jen na platbu kartou, třebas Albert, LIDL. Třebas Kaufland má samoobslužné pokladny, kde jde platit kartou i hotovostí. Pokud se nic nezměnilo v TESCO, bo jsem tam minimálně tři roky nebyl, tak tam jde platit u samoobslužné pokladny jak kartou, tak hotovostí.
km
jaj: právě, že všude je zřejmě ten systém jiný a kdo se v tom má orientovat...
halamus: podle mě by neměl být problém poslat peníze z lahví i na kartu
V Lidlu to nejsou zákonem předepsané zálohy, ale smluvní závazek, který má jako jednu z podmínek, že se nevracejí peníze, ale záloha se odečítá z ceny zboží. Takže v pořádku.
km
genehawkins: můžete to podrobněji vysvětlit? to slyším prvně. Děkuji.
Jinak teda za mě to rozhodně v pořádku není, pokud, tak to tam mají mít někde viditělně a jasně napsaný, že s tím nelze jít na samoobslužku.
"Každý maloobchodník, který prodává zboží ve vratných obalech, je povinen podle zákona o obalech 477/2001 Sb. a podle živnostenského zákona 455/1991 Sb. obaly zpětně vykupovat. Množství vykoupených obalů nesmí být vázáno na počet obalů prodaných."
Aha, myslel jsem, že se jedná o ten jejich pilot s petkama. ekonews.cz/...
Tak ne, nevadí. No tak ale je asi logické, že na samoobslužné pokladně nemůžu požadovat výdej peněz, že pokud tam chci kupon z vrácení lahví uplatnit (pokud to vůbec jde), nemůžu jít do mínusu...
km
peníze můžou poslat na kartu, a nebo, jak tu někdo dokonce psal, může je vydat automat, nebo s nima přijít zaměstnanec
musí to jít, když jde, aby byl obchod zcela bez zaměstnanců
Očividně viděla chlápka s devíti pytlíkama v ruce a tak se vás snažila přesvědčit, ať si to namarkujete na samoobslužné pokladně. Asi bych to nehrotil, prostě chtěla zkrátit frontu své kolegyni a pomoci jí. A vy jste nechtěl, vaše věc. Nutit vás nikdo nemůže. Vinu v tomhle všem má vedoucí prodejny, který nezaměstnává více zaměstnanců. Samoobslužné pokladny jsou pro lidi, kteří si jdou koupit třeba Colu, dvoje křupky a žvýkačky. Prostě malé nákupy a ten váš byl na hraně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.