Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
někdo říká, že jsou děsně nezdravá nekdo opak. Jaký máte názor vy?
Já játra odjakživa miluji. A než je hodím na pánev, kus jich syrových sním. Jsem jak úpír. Nemívám je často, ale když už si je koupím, užívám si. A už jsem přečetla tolik protichůdných názorů na tolik různých věcí a potravin, že se zasměji a ještě kousek si uříznu.
Například Z prasklého chleba je rakovina, z vody je otrava rtutí, z celozrných produktů je problém, protože ve slupkých jsou kyselé deště, jablka jsou pěkná proto, protože je ve skladu zaplynovali, atd atd.
To že někdo napíše, nemusí být fakt. Ten člověk jen písemně vyjádřil svůj názor.
No, co už!
Souhlasím s kolegyní a také neberu vážně různá a zaručená varování. Je fakt, že jsem z jídelníčku vyškrtla hovězí játra a ani moc nekupuji játra vepřová. Ale konzumuji bez obav drůbeží játra a je jedno, jestli kuřecí, krůtí apod. S láskou vzpomínám na husí játra v husím sádle (šiškovaná husa). No to byla vynikající pochoutka. A knedlíčková polévka? Tou nikdo z rodiny nepohrdne. Ale jinak jim játra moc nechutnají. Já se v žádném případě nebojím je konzumovat. A za svůj poměrně dlouhý život jsem jich spořádala opravdu hodně.
Játra jsou skutečně filtrem pro odstranění škodlivin a jedů z organizmu.Ovšem kolik se do nich u takového vepříka během jeho krátkého života nachytá,je skutečně nezjistitelné.Je to asi jako u hub,jejichž organizmus také filtruje jedy z půdy,mluvilo se tu svého času o tom že za Černobylu v lesích svítily.Jsou to výmysly a fámy.Houba(mycelium) vyroste velice rychle a plodnice ještě rychleji,není dost času,aby se vstřebaly škodliviny do tohoto organizmu a koncentrovaly se do jednoho orgánu.Stejně se tvrdilo,že jablka u cesty v aleji jsou plná olova.Při průzkumu situace se zjistilo,že tetraetylolovo,dříve užívané jako antidetonátor v benzínu,ve výfukových plynech odchází z motoru 180 - 200 st C horký,stoupá k oblozea padá na zem až 10 - 20 m od vozovky.Při větru i dále.Takže v jabloních se našly stopy olova jen na povrchu jablíček a lehce se odstraní umytím.
Stejně je to i o přídavcích do potravin,známá Éčka.Skoro všechny jsou neškodné preparáty ,vyrobené z přírodních surovin.Zajímavé je,že na tyto záležitosti poukazují hodně kuřáci,kteří sobě a jiným také znečišťují prostředí karcinogeny.
JABRAKA
A co tmavý prejt, jelita? V krvi je úplně všechno, jako v játrech. Občas játra také dělám na cibulce a je to zase změna v jídelníčku a myslím, že docela chutná. PT /stařenka/
doplněno 25.09.10 22:40:Pepánku, tak dobrou chuť, to se bude pak spinkat s plným bříškem. V bříšku bude, jako v pokojíčku. PT
Zkuste kuřecí játra namočit na 1 den do metropolu a pak je pomaličku usmažit v kachním sádle to je mňamka
Robe, metropol nemám a kvůli játrům se mi kupovat nechce, ale co kdybych játra naložila do bílého portského?
rob-máte bodík, já to dnes zkusila a už to snad nikdy nebudu dělat jinak, kachní sádlo nemám ale na vepřovém to bylo mňamozní. Pro ty co mají obavu co pak s Metropolem uvedu, že u nás žádný nezbyl, vychlazený s citronem je výborné pitíčko.Sehnali jsme Metropol bianko až ve druhém obchodě v prvním nám poradili Corina bianko, je to téměř stejné jen trošku víc kořeněné(ještě jsme to nevypili).
Játra mohou být nezdravá, protože se v nich kumuluje různý jedovatý odpad odstraněný z potravin. Takže dost záleží na tom, co to zvíře žralo, odkut je a ta. To těžko zjistíte a ovlivnit to už vůbec nemůžete, takže jediné,co lze říci obecně - játra jsou tím horší (nebo lepší), čím je zvíře starší či mladší. Takže hovězí je nebezpečnější než vepřové, drůbež má životní cyklus nejkratší (ale taky játra nejmenší.
Jinak, játra jsou prospěšná při chudokrevnosti.
To je jak na objednávku, já je měla k obědu. Ale dobrota. Podle nového receptu a peckááá
Myslím si, že platí "všeho s mírou". Ono pokud budete pít denně Actimel, jak nám tvrdí televize, tak to taky není dobré. Takže pokud si dám občas játra, občas špek a chlazenou "dvanáctku", nic se mi nestane.
No tak to si je dejte. Já bych se přidal, ale právě jsem povečeřel.
A jinak všechno dobré je nezdravé a naopak zase, říkají cynici, A to moje hodnocení je laické a relativní. Starší játra jsou méně zdravá, ale já je stejně rád.
Odpověd lékaře je,že jsou nezdravá.Je to jednoduché,játra a ledviny jsou detoxikační orgány,které celý život filtrují z organismu každou tělu toxickou látku.Ale pokud někomu játra chutnají,proč si je nedat?Je fuk jestli zpracujete nezdravá játra nebo si dáte ve stánku hamburger,v dnešní době těžko narazíte na něco zdravého a jestli si myslíte,že třeba bio výrobky jsou zdravé,věřte mi že nejsou.Takže:játra zdravá nejsou ale zato někomu chutnají
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.