Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vstupní lékařská prohlídka do zaměstnání

Od: daniela odpovědí: 10 změna:

Je mi 29 let a budu poprvé nastupovat do práce na plný úvazek. Kvůli úzkostem a sociální fobii jsem se dříve nedokázala přinutit hledat práci a nějakou dobu mě živil přítel, po rozchodu jsem žila z úspor z dědictví, teď už mi peníze došly. Bylo to pro mě hodně náročné, ale našla jsem si manuální práci ve fabrice. Problém je, že před nástupem musím jít na povinnou vstupní prohlídku k závodnímu lékaři. Nebyla jsem u doktora víc než 10 let, vyhýbám se tomu. Nejdřív jsem myslela, že jde spíše o formální kontrolu, takže to nějak zvládnu, ale bylo mi řečeno, že zde zaměstnavatel vyžaduje důkladnou prohlídku a musím si přinést ranní moč. Víc nevím, ale co jsem četla na internetu, tak mě hodně vyděsilo. Prý se při těch důkladnějších prohlídkách také odebírá krev, dělá EKG, zrak, sluch, vážení, měření, kontrola nohou a zad, různé prohmatávání. Chci se zeptat, mohu zůstat při vyšetření oblečená a obutá, jen v případě potřeby vyhrnout třičko? Svlékání a zouvání by pro mě bylo hrozně ponižující a nepříjemné. Můžu případně nějakou část vyšetření odmítnout?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
"Svlékání a zouvání by pro mě bylo hrozně ponižující a nepříjemné"
A to jste ještě do toho zaměstnání nenastoupila.
Co budete dělat při převlékání na šatnách?;)
daniela
hodnocení

Sice to pro mě nebude nic příjemného, ale v rychlosti se převléct do pracovního zvládnu. Oproti prohlídce je v tom velký rozdíl.

Budete dělat ve fabrice, takže po směně...špinavá a smradlavá, to nebude žádná sprcha? Pojedete domů takhle?

hodnocení

5x
Moč, tlak, zrak, sluch - většina dr to nějak echt nehrotí. Zbytečně se obáváš. Nastupuješ do fabriky, ne do NASA.

hati
hodnocení

3x
Nezlobte se, ale zdáte se mi především rozmazlená a pohodlná, nic jste nemusela a teď jsou pro vás běžné povinnosti ponižující. Zažila jsem různé prohlídky včetně důkladných. Pokud zaměstnavatel požaduje důkladnou prohlídku, tím spíše by měl lékař provést komplexní vyšetření, v tom případě se budete muset svléct, necháte si kalhotky a podprsenku. Příjemné to není nikomu, ale je to lékař, naučte se respektovat i nepříjemné povinnosti. Zažila jsem ale i prohlídku, která spočívala jen v krátkém rozhovoru. Pokud tu práci chcete, tak samozřejmě odmítnout vyšetření nemůžete.

hodnocení

2x

Odmietnut mozete, ale nasledkom moze byt v papieroch napisane "pacientka nespolupracuje, vysetrenie XY odmieta, ci je schopna prace sa neda posudit".

Je logicke, ak na manualnu pracu musite byt fyzicky v poriadku, kvoli comu vas lekar musi celkovo prehliadnut.

nov
hodnocení

2x

Podle všeho máte nadváhu, proto se děsíte svlékání a zouvání. Mám pravdu?

Co se týče vstupní prohlídky, ta poslední obnášela zrak, sluch, TK, prohmatání břicha, páteř + DK pohledem. Moč, krev, EKG nikdy. Musela jsem předložit zprávu od svého praktika.

jirib
hodnocení

0x
Je to doktor/ka...z toho opravdu strach mít nemusíte...
Hlavně budete potřebovat výpis od svého lékaře,který vás jistě také rád uvidí...po deseti letech!

hodnocení

0x

Lékaři jsou na lidská těla zvyklí, vidí jich stovky. Co je na tom zvláštního se zout a svléknout. Byla jsem včera u ortopéda s nohou, opravdu si myslíte, že mi vyšetřoval nárt přes holínku?

Navíc Vás bude asi při vstupní prohlídce vyšetřovat povšechně. Výšku a váhu, sluch, zrak, možná poslech dýchání. Na to stačí vyhrnout si blůzku. K tomu vyšetření moče, možná odběr krve.

Nesmíte si všechno tolik brát, jsou i horší okamžiky. V létě mě čeká kolonoskopie. Zřejmě víte, co to je, nic příjemného. Proti tomu je zouvání zahradní slavnost. A mám se proto kácet? Lepší chvíli vydržet a vyloučit zhoubnou němoc, než to zanedbat.

Chovejte se jako normální rozumná žena, je to prostě pro Vás potřeba, tak to zvládnete. Opravdu si myslíte, že doktor neviděl ženskou nožku? A pak pěkně do pracovního procesu. Jaga.

p23®
hodnocení

0x

Netrape se tím, co ještě nenastalo. Proč byste se měla svlékat? Vždyť se jedná jen o vstupní prohlídku pro zaměstnavatele. Hlavně klid. Zvládnete to. Vždy můžeme jakékoliv vyšetření odmítnout. Je to přece Vaše tělo.

Zdravím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]