Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč doktoři předepisují léky na vysoký tlak a cholesterol

Od: conconi® odpovědí: 24 změna:

Tak to mi hlava nebere. Od zaměstnavatele musím každé dva roky na povinnou lékařskou prohlídku. K ní musím mít výpis z karty od obvodního lékaře. Telefonicky jsem požádala o výpis a bylo mi řečeno, že nejdřív musím na prevenčku. Dobře, dostavila jsem se a mimo jiné mi změřili tlak a měla jsem 135/86. Načež mi paní doktorka, která asi nemůže unést, že v 60 letech neberu žádné prášky, napsala léky na vysoký tlak. Ale co víc,kyž jsem je v lékárně vyzvedla, zjistila jsem, že jsou nejen na vysoký tlak, ale i na cholesterol. Vzhledem k tomu, že jsem asi 6 let nebyla na žádném odběru krve, tak je paní doktoka patrně jasnovidka, když ví, že bych měla mít vysoký cholesterol. No chápete to?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

7x
Čím více léků pacientům, tím více peněz lékařům. Avšak lékařka o ničem nerozhoduje. Má pouze poradní hlas. O svém zdraví rozhodujete vy. Jakoukoliv léčbu či medikaci můžete odmítnout.

p23®
hodnocení

5x

Také to nechápu. Nasadit léky a hlavně pravidelně připisovat. A pak až do smrti. Hlavně aby člověk v tomto stavu vydržel, co nejdéle. Z mrtvého již nic nezískáte. Musí mít přece nějaké krytí, ne? Čověk bez léků v dnešní době už ani neexistuje. Je to jen na Vás, jak se zachováte.

Zdravím.

hodnocení

4x

Spíše řešte jak ty prášky budete snášet. Pokud budete ospalá, unavená nebo jiné problémy - tak za doktorkou ať to změní. Prášků na tlak je hodně druhů a nedá se říct že každý je vhodný pro každého. Já jsem zůstal až u asi čtvrté varianty.

hodnocení

Já se přiznám, že je vůbec brát nehodlám. V 60 letech mi přijde tlak 135/86 celkem v pohodě. A brát něco na cholesterol "preventivně" mi připadá vůbec jako konina.

hujer

jak preventivně? Má 5,2!

hodnocení

0,2 nad normu snad také není taková tragedie

tm
Prášky se dávají za 5,1. Kolega se s doktorkou hádal, že si dal před odběrem párek. Trvala na svém, že je to mimo normu

hodnocení

2x

Tak to z vas postupne lezie : zmerali vam tlak, nakoniec aj ten odber krvi bol. Vysoky tlak pacienti ako vy radi ignoruju a "na ich vek sa im zda v pohode", taky tlak ale ma svoje priciny a normalne ani zdrave to nie je.

"Vyhoda" vysokeho tlaku je, neboli to a teda pacienti nie su motivovani liecit sa, hoci organy to poskodzuje a je tu zvysene riziko napr mozgovej porazky. Rovnako, ako dlho nebolia nadory vajecnika alebo prostaty (tu pacienti argumentuju, nic mi nie je, menzes uz nemam, naco chodit k lekarovi alebo "ziadny doktor mi nebude strkat ruku do zadku"), vysledkom su potom diagnozy v stadiu s metastazami, kde nasleduje mozno rok zivota s bolestami, pricom v pociatocnom stadiu je to vyborne liecitelne.

hodnocení

1x

Coje to za lek, neznám nic, co by bylo současně na tlak i cholesterol, berou se dva, Tlak máte v norme, pokud nemáte špatný ten dolní. A cholesterol máte kolik.

Já to přehlídka, ten dolní je trochu vyšší.

hodnocení

Jmenuje se to Ravalsyo

hodnocení

Dnes jsem si byla pro výsledky, cholesterol mám 5,2

hujer

Takže vysoký? No ano- jde o to ještě který LDL, HDL, celkový?

hodnocení

1x
Co to bylo za preventivní prohlídku bez vyšetření krve?
VZP:"Součástí preventivní prohlídky je též kontrola a zhodnocení výsledků předepsaných preventivních vyšetření (resp. jejich zajištění, pokud nebyly v předepsaných termínech provedeny). Jedná se zejména o vyšetření EKG, laboratorní vyšetření koncentrace cholesterolu a triacylglycerolů v krvi a laboratorní vyšetření glykémie."
Jinak tedy některé obory, jako lékaři (ale i třeba politici), trpí takzvaným motivačním deficitem. Jsou placeni za léčebné úkony, ale chybí u nich jakákoli formální motivace vás vyléčit. Nejsou tam žádné "cílové odměny" za vyléčení, naopak, kdyby nemocného vyléčili, přijdou o možnost mu dále provádět placené úkony související s nemocí. Podobně farmaceutické firmy více vydělají na léku, který musíte brát celý život, než na léku, který by vás vyléčil.

bramburka
hodnocení

1x

@conconi: Budte rada, ze to byl jenom recept! Mne se jednou stalo, ze jsem prisla k zavodnimu lekari a ten tam stal s natazenou injekci a chtel mi ji dat, ze pacient prede mnou neprisel. Jeste rekl, ze by bylo skoda, ji zlikvidovat. Pry neskodne! Tak jsem utekla, nahlasila to sefovi a uz nikdy jsem k nemu nesla!

hodnocení

Tak to je mazec, to se nedivím, že jste utekla *ee*

pb®
hodnocení

1x
Na vysoký cholesterol zabírá omega3 mastné kyseliny v dávce 2-4g denně. Menší dávkování nemá na snížení cholesterolu vliv. Buď užívejte rybí tuk nebo lněný olej. Ten má obsah omega3 téměř 50%, tedy polévková lžíce lněného oleje denně vám zajistí dostatečný příjem těchto mastných kyselin.
hodnocení

To by mohly fungovat i lněná semínka

Jo, mé mamince na mírně zvýšený cholesterol zabraly perfektně.

Mě stačilo prostě jíst víc zeleniny a zlepšilo se to.

hodnocení

1x

Naprosto debilní postup. Paní doktorka udělá jedno měření. Vyjde ji tlak 135/86. Úplně ignoruje faktory jako syndrom bílého pláště, předchozí námahu (možná jste šla předtím do kopce nebo do schodů), věk a vlastně i fakt, že tohle je hypertenze 1. stupně a léčí se režimovými opatřeními, ne medikací. Navíc jedno měření může být zkresleno chybou, léky se mají předepisovat, až když se hypertenze prokáže každodenním měřením po několik dní.

Nasazovat zároveň lék na cholesterol (statiny?) bez diagnozy je hrubá chyba, nejsou to zcela bezpečné léky (žádné nejsou).

Ale jak se tady dočítám, tak to nebylo bez diagnozy. Takový pacienty mám nejradši, co v jednom kuse lžou.

hodnocení

0x

Při preventivní prohlídce by Vás měla poslat na krevní testy, možná byste si o to měla říct. Tlak Vám mohl vystřelit třeba z nervozity nebo jste nebyla v klidu, o cholesterolu ani nemluvě, jak kdyby si byla jistá, že to souvisí. Já měla o desetinu míň fT4 a také jsem dostala hned prášky, místo aby mi třeba řekla, ať napravím jód v dietě, stačil by panák vincentky.

hodnocení

Mě ten den hrozně bolely záda, ale i tak mi ten tlak nepřipadá vysoký, rozhodně ne tak vysoký, aby byly nutné prášky.

spu
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]