Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investice a rozdělení složeného úročení

Od: tomas01 odpovědí: 15 změna:

Ahoj,

nastupuju do své první práce a vydělané prostředky bych chtěl dál investovat do vybraných akciových ETF. Uvažoval jsem jak své portfolio rozdělit a diverzifikovat. Rozhodl jsem se, že bude lepší, z hlediska bezpečnosti diverzifikovat nejen do více ETF, ale taky do počtu brokerů.

Pak se mi ale nabídla otázka, zda to nebude mít nepříznivý vliv na výslednou částku, když budu např. do SaP500 investovat u třech různých brokerů a nikoli pouze u jednoho. Resp. 1500 Kč měsíčně, vyhrazené na tento konkrétní index, rozdělím na 3x500 Kč a ne 1x1500 Kč. Myslím z hlediska složeného úročení. Nicméně, když jsem si to tahkhle zadal do kalkulačky složeného úročení, zjistil jsem, že to je úplně jedno, jinak řečeno výsledná částka u třikrát nižšího vkladu (500 Kč) je přesně třikrát nižší než kdybych dával vše k jednomu brokerovi (1500 Kč). Tudíž je tam lineární závislost.

Pododně je to i u diverzifikace jednotlivých ETF či jiných investičních produktů (chci zkusit i Investown, Portu Gallery, zlato, stříbro apod.). Vyplatí se to rozdělovat (resp. diverzifikovat) a člověk tím nic netratí.

Tím jsem si v podstatě odpověděl, ale nejsem si tím úplně stoprocentně jist a taky, jestli jsem na něco nezapomněl. Takže budu rád, když na to nějakým způsobem zareagujete.

Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

smode2
hodnocení

3x

Více brokerů má smysl mít pokud disponuji vyššími částkami. Osobně to vidím alespoň od 1M nahoru. Určitě nemá smysl mít 3 brokery na kterých mám dohromady 250 tisíc.

Samozřejmě je lepší, při tak nízké měsíční částce k investici (1500), používat jen jednoho brokera a to takového, který má nejnižší poplatky. Budete nakupovat aktiva za USD či EUR, takže platíte za spread mezi bid a ask, možný poplatek brokerovi za převod měny, možný poplatek za zprostředkování obchodu brokerovi (ve formě spreadu nebo přímo), možný poplatek bance za převod měny. Při třech brokerech byste tohle všechno platil až 3x = nesmysl.

Diverzifikace: pokud chcete investovat, je nutné kupovat aktiva, která mají rostoucí tendenci. Což např. zlato není. Samotný index sp500 je natolik diverzifikovaný, že dává smysl držet jen a pouze jej. A přikupovat. Čím větší pokles ceny, tím přikoupit víc (=ředit pozici), abych se co nejdříve dostal opět do plusu. Osobně mám v plánu s sp500 držet ještě nasdaq, ale to už je každého věc. Není to nutnost. Držení jednotlivých podniků je pak dobré mít opodstatněné kvalitním fundamentem.

hujer
hodnocení

3x

Až tam budeš mít tak 2 000 000, tak můžeš přemýšlet o více brookerech ;)

Rozkládat do více ETF považuji za složitosti.

Zaměř se na: SPYL (TER 0.03%) pro USA, popř. Pro allWorld : IE0003XJA0J9 - ten najdeš až bude vydán - koncem června, je to novinka (zatím je venku pouze jeho distribuční, tedy Dividendová varianta pod ISIN: IE0009HF1MK9)

Tak si to podle té IE0009HF1MK9 můžeš na www.justETF.com nastudovat a porovnat.
Jestli najdeš něco lepšího, s menším TER, tak dej vědět (nenajdeš).

Do justetf zadej ty isiny a ticker SPYL a uvidíš, můžeš si to i vzájemně porovnat

tomas01
hodnocení

Rozumím vám, ale každopádně ty poplatky jsou ve většině případů procentuální. Tzn, když ku příkladu za vklad kartou u XTB zaplatím poplatek 0,7%, a u jiného brokera třeba dejme tomu také 0,7%, tak při dvou vkladech o 2x1000 Kč zaplatím celkem 2x7= 14 Kč. Pokud bych to platil pouze u jednoho brokera, tak vkládám za 1x2000 Kč. V tom případě by to byla ale stejná částka 1x14= 14 Kč.

Tak samo je to přece u rozdílu bid-ask, ten poplatek je také procentuální. Když je kupříkladu prodejní cena za akcii 10 EUR a nákupní 10,2 EUR a koupím jednu akcii, pak platím poplatek 10,2-10=0,2 EUR. Pokud budu kupovat tyto akcie dvě, pak budu platit poplatek 20,4-20 =0,4 EUR, což bude procentuálně pořád stejný poplatek.

Poplatek za konverzi měn uvádí XTB taktéž procentuální.

Pokud tedy uvažuju dobře, tak pokud je poplatek procentuální, je jedno na kolikrát platbu rozdělím, ale zaplatím vždy stejně (než pokud bych to celé zaplatil třeba najednou). Pokud by byl poplatek fixní, tak to chápu, že to nedává smysl, akorát si teď neuvědomuju, který poplatek je u brokera fixní. V případě, že uvažuju špatně, tak mě prosím opravte.

Jinak, pro mě je třeba i těch 250 000 kč docela dost a nechtěl bych o ně přijít. I kdyby mi něco málo měly sežrat poplatky, za tu "větší jistotu" mi to stojí. Broker může teoreticky zkrachovat, nebo mi někdo může účet napadnout, co já vím...

Co se týče těch ETF, tak investuju do VUAA.DE, VWCE, NDIA.UK, EGLN.UK, ISLN.UK, BTCE.DE. Krom toho chci ten Investown, Portu gallery i nějaké fyzické zlato a stříbro. Ale díky za tipy.

jendad
Xtb má bankovní převod zdarma, není duvod prevadet ptes karty. Dejte si investiční bramboru na YouTube. Má tam spousty statistických videí.
Můžete rovnou investovat v eurech. Brambora to má pěkně vysvetlene jak se vyhnout poplatkům. Xtb má bez poplatku akcie a etf. Má zpoplatněno cdf a z toho maj zisky.
A broukeri jsou pojisteni do 20 000 Eur.
nespekuland

Dokonce má i vklad paypalem zdarma :)

Na to by tazatel přišel, kdyby konečně začal něco dělat a ne špeku lovat.

Proto trojkaři zaměstnávají jedničkáře, protože jedničkáři jsou až tak moc opatrní,... :))

Bid ask Není žádný poplatek, ale spread, zrovna XTB si nic nepři ráži k burze, Má poplatky pokud přesáhneš 100 000 € za měsíc, co se ti jistě netýká, on tyhlety dlouhý obchody má skutečně dotovaný, nic z nich nemá

to už spíš deGiro a eToro - Schválně si to zkus, ve stejnou chvíli na stejné burze porovnat ten spread pane mudrlant... Ten investown nezapomeň zdanit v paragrafu 8

smode2

To záleží na brokerovi. Sám mám hlavní účet u IB a tam je třeba poplatková politika jiná.

jendad

Ještě poznámka . Fyzické zlato , stříbro je výborný kšeft pro prodejce. Držitelum nic nepřináší . Jak říkal Waren Bufet . Hrouda zlata i za sto let bude stále jen hrouda zlata . Akcie , dluhopisy , puda naproti tomu něco produkují (roste hodnota)

Navíc u takto malých částek koupíte velmi malé slitky (drahota) . Ještě navíc zlato je obrovským spekulativem . Banky vydávají obrovské množství papírového zlata (derivátu zlata) . A prodejem těchto cených papíru zpusobují výprodeje a nákupy - spekulace , čímž obrovsky manipulují z cenou . Něco jako u bitcoinu .

Máte v tom velký zmatek. Spread není poplatek, je to čistě nabídka a poptávka v reálném čase. Na to si můžete nastavit pokyn s limitní cenou. Co se týká převodu měn a jejích převodů jsem už psal, ty jsou zdarma. Takže tady jsme stále bez jakýkoliv poplatků. Nejhorší co máte, tak poskládané ETF v různých měnách, to je největší blbost co můžete udělat. Některé máte v eurech, jiné v dolarech. Pokud to máte každé zvlášť,tak ještě ok, ale pokud kupujete dolarové ETF na účtu eur, dochází je konverzi půl procenta tam a poté půl procenta zpět při prodeji. Já mám investiční plány na eur účtu a ETF jen v eurech, takže poplatky za posílání eur a nákupy jsou zdarma. I to indické ETF najdete v eurech ,ticker QDV5.DE Každopádně kombinovat Vuaa a Vwce nedává žádný smysl. Jen si snižujete výnos. Jak říká Buffett, diverzifikace je ochrana před nevědomostí. Bohatě stačí jedno dvě ETF, já tedy mám tři - SXR8, SXRV a QDVE. Jak vidíte, všechny mají jedno společné, sp500, NASDAQ a technologie. Všechny tři jsou v eurech. Není to ale moje hlavní portfolio, největší jsou US akcie u Fio v USD. Nejstabilnější měna.
smode2

Ahoj Štíre:)

Přesně tak. Zrovna příští týden budu mít nafinancovaný nový účet u brokera a chystám se na jediné 2 trhy a to SXRV a SXR8. I tak se diverzifikace snižuje, neb oba tickery drží v první pětce skoro stejné firmy. A samozřejmě € účet. V žádném případě jim to 1% od cesty nenechám:-D Jinak já taky sleduji "warrenbuffetbot" na Instagramu a má tam docela dobré, obecně platné, hlášky. Občas se tam objeví i něco zajímavého od Charlieho Mungera:)

Ahoj Smode, a to já mám ještě to technologické QDVE kde Microsoft, Aplle a nVidia mají cca 60% podíl z celého ETF. Raději ale preferuji jednotlivé akcie a tituly z “velké sedmy” jsou základ mého portfolia u Fio. Nvidiu jsem ještě dokupoval těsně před splitem za 1200usd, i tak už zhodnocení okolo 70%, protože jsem zavázal první nákupy a možná ještě něco vemu, kvartální výsledky se blíží, takže roste prakticky vše. Ono i Tmsc už dělá přes 80% . Také sleduji NU holdings, brazilská digitální banka, zatím malá pozice. Jinak Apple , Amazon, Google,Meta v čele s Teslou také solidně v posledním období dobře zabraly. Takže zatím nevím, kam reinvestovat divi z tabáku. Nějaké představy už jsou, možná ještě vemu celý Nasdag, ale ten přes Fio. Ještě by to chtělo lepší kurz koruny :) myslím samozřejmě na nákupy, pak může klidně oslabit i na třicet Kč :))

hodnocení

0x
Diverzifikace mezi brokery je k čemu? Každý solidní broker má přece prostředky investorů oddělené od svého majetku, takže i kdyby lidově řečeno klekl, akcie jsou pořád vaše. Já preferuji české brokery s českými zákony, ale mám i XTB. Také nechápu proč platíte 0.7% poplatek za vklad kartou, když eura se daji posílat bankovním převodem zdarma. Eura měníme přes cyrrus fx a posléze pošlu na eur účet k XTB zdarma. Také jsem si všiml, že máte zbytečně moc etf, úplně bohatě stačí jedno či dvě etf, víc člověk nepotřebuje. Americký trh má investice po celém světě , takže není třeba world etf. Hlavně se daji US ETF nakupovat s evropským isin, což může být výhoda z hlediska dědické daně v US. Je ale samozřejmě vhodné mít i dolarové aktiva, protože dolar je stále silná měna, takže nedržel vše v EUR.
xs

Ceske brokery na zahranicni nastroje? To snad ne kdyz v zahr.brokerech jsou levnejsi.

Cyrrus ma mensi spread nez revolut (0,2%)?

Levnější v čem? Rád těch 8usd zaplatím za nákup , protože v českých zákonech platí SJM a český broker vás hned nenapráská do US ohledně dědické daně a ta je 40% od určité výše , takže to už je pořádný zásah pro pozůstalé, jelikož nejdřív musí zaplatit a až pak uvidí akcie. A když nemají z čeho , tak ….
U toho spreadu u revolutu nezapomeňte zmínit, že je to jen do částky 25tis měsíčně, takže to opravdu nic neřeší. U cyrrusu můžete měnit neomezeně.
smode2
25k revolut, ale opravdu jen měsíčně? Já plánoval že u toho budu sedět od pondělka každý den a několikrát denně si pošlu na nový eur účet u brokera. Takže z toho nic nebude. Protože měsíčně je to tedy opravdu NANIC. Díky za info Štíre, zařídím jinak :)
Můžeš si zaplatit různé tarify , ale za měsíční poplatky. I u toho standard se něco platí za směnu, takže výhodné to až tak není. Ani u wise neušetříš. Navíc já u Fia využívám úvěr na měnu při nákupech venku a nakupuji USD až v době , kdy je kurz výhodný. Nakupoval jsem aktiva v USA i když byl dolar za 25-26 který mi Fio půjčili a zafixovali v době nákupu za kurz střed a když byl dolar pod 21,50 tak jsem ho nakoupil a vrátil Fio. A tam ten kurz byl jen pár dní, takže jsem měnil mnohem větší částky. Takže člověk vydělá i na kurzu a minimalizuje měnové riziko. Tohle žádný jiný broker nenabízí, ani XTB to neumí, i když na první pohled je zdarma. Takže ten poplatek na Fio za nákup člověk dostane několikrát zpět. Když člověk vydělá 15-20% jen na kurzu, nemusí ani akcie růst. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]