Zdravím, hraji airsoft s kamarády, spíše taková parta ze střední, a vedeme vlastní smyšlený prapor - 17. Průzkumný prapor. No, a logicky máme vz.95, my máme teď ve škole sportovní akci, a chci se zeptat, jestli je v pohodě si vzít na veřejnost pouze blůzu. Je na ní jen ČR vlajka (nášivka), jmenovka a hodnost tam není. Dočetl jsem se, že je to prý zakázané nosit na veřejnosti, že by to neměli nosit jak rybáři tak sofťáci. Co si myslíte o tom vy, popř. vaše zkušenosti? Děkuji
219/1999 § 44c (1) Fyzická osoba, která není vojákem v činné službě, se dopustí přestupku tím, že úmyslně na místě veřejnosti přístupném nosí neoprávněně vojenský stejnokroj, nebo takové součásti vojenského stejnokroje, které jsou s úplným vojenským stejnokrojem zaměnitelné. (2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 3000 Kč.
Toto platilo i v minulém režimu, ale přesto spousta čundráků nosila kanady-boty Vz60- a kongo nebo blůzu -kabát a blůza polního oděvu Vz 60- a aby nebylo málo tak i zelenou košili!
Podle mě můžeš být naprosto v klidu. Jednak armáda používá až poslední evoluci tohoto maskáče. A potom. Zmiňovaný paragraf sice platí, ale píše se v něm "úplný vojenský stejnokroj", což pouze blůza není. Jistě nenosíš boty, košili, vázanku, trenýrky a všechno další, aby si tě někdo mohl splést s vojákem. Jednotlivé kusy výstroje ničemu neodporují.
adrianek
Zdravím, děkuji moc. Samozřejmě jen blůzu si beru, jak náhražka mikiny apod..
Já bych daný zákaz bral lehce s rezervou. Evidentně jde o to aby osoba, která má na sobě oděvní součásti armády ČR nebyla zaměnitelná se skutečným vojákem, profíkem.Pokud budu mít na sobě mix civilu a armádního oblečení i lajk pozná že nejsem skutečný voják. Kdysi se hodně brojilo proti triků PČR.
zam
Též bych to bral s rezervou.Armáda oproti PČR nemá na veřejnosti,teda za normálních okolností,téměř žádné pravomoci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.