Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, včera v hospodě mně někdo ukradnul z bundy nový mobil. Pořizovacícena cca 6.500 Kč. Když na to číslo volám, tak samozřejmně vypnuté. Zloděj pochopitelně sim kartu vyhodil. Dá se nějak ten mobil vystopovat jinak? Používá už svojí sim kartu asi. Ale jestli nemá ten mobil nějaký jiný vyhledávací čip nebo tak něco? Jestli může PČR nebo operátor najím mobil podle nějakého kódu ať už se používá jakákoliv sim karta? Dá se něco ještě dělat? Děkuji za odpovědi.
Mobil podle IMEI technicky najít lze, ale jak řečeno výše, nikdo to pro vás neudělá bez soudního příkazu, resp. povolení. Zablokovat mobil také lze, pokud byl ukraden (ne ztracen, to by asi neprošlo, otázka ovšem je, jaký je v tom rozdíl). Je ale nutné prokázat, že byl váš - nejspíš záručním listem a smlouvou s operátorem. Karta byla předplacená nebo s tarifem? V druhém případě bych zablokoval kartu, aby třeba vám někdo nevykrádal tarif. A po nahlášení krádeže na policii bych šel s jejich potvrzením za operátorem a požádal je o novou kartu se stejným číslem. (To jde i bez potvrzení o krádeži, ale s tím portvrzením třeba T.Mobile dá novou kartu zadarmo.)
A proč nemůže policie NA NÁKLADY ZLODĚJE mobil pomocí operátora najít, zloději ho vzít a zloděj by rovnou na místě zaplatil pátrací akci, pokud ne, tak by šel exekutor S NÍM domů a rovnou by mu zabavil majetek. V nějakých městech to funguje, že exekutor nechodí do bytů, ale jde za dlužníkem do hospody a zabaví mu vše co má u sebe nejčastěji mobil.
Zpět.
Povolení soudu podle mě není potřeba, protože pokud na policii přinesu účtenku od mobilu, (faktura s e-shopu, kde je jméno je asi lepší), záruční listy se dnes už moc nedávají. tak to je už důkaz že mobil je můj.
Ještě mě napadl lepší způsob jak ověřit skutečného majitele a to sběr DNA a otisků prstů UVNITŘ mobilu, pokud budou moje tak je asi logické že je můj - jak jinak by se tam dostaly. Pokud by je zloděj umyl tak by se automaticky to posuzovalo, že ho ukradl a brání vyšetřování. Když odmítnete dýchnout taky se automaticky posuzuje, že jste pili. Exekutor co vidí to zabaví, protože taky automaticky předpokládá, že je to moje.
A navíc já NEJSEM ze zákona povinnen skladovat účtenky, záruční listy
Udělejte to, co Vám tu radí. Nahlaste krádež na policii. Záruční list ssebou. Už jste tam měl být. Oni ho dají na Blacklist. Jestli se tím bude nějaký operátor řídit nevím. V každém případě zkomplikujete zloději případný prodej telefonu. Zablokovaný mobil se hůř prodává. U většiny mobilů sice jde IMEI přehrát, nicméně to může stát až 500kč. A to už se nemusí vyplatit.
Kartu zablokovat není problém. A nechat si dát novou, nevím jak ostatní operátoři, ale Vodafone vymění kartu zadarmo. Vím to stoprocentně. Můj syn měl loni "mimořádně úspěšný"rok-dokázal ztratit nebo si nechat ukrást čtyři telefony. Až jsem obdivoval operátora za trpělivost.
A proč se s tím nechtějí zabývat? Krádež do 5000 tisíc není trestný čin. Dokázat to je téměř nemožné. A za ty prachy co berou, kdo by se "tumloval", já se jim nedivím.
doplněno 29.10.10 21:45:Jo a taky si dejte do vyhledávače heslo ukradený telefon. Google vyhodí několik zajímavých odkazů, včetně toho o blokování telefonů operátory. Prý to dělají. Jestli je to pravda, nevím.
Hezký je tenhle odkaz: ct24.cz/...
Praxe?
Jo a ještě jsem si vzpomněl na jednu radu kolegy z práce: "zabezpeč si mobil tím že si dáš vazbu SIM na telefon"a heslo klávesnice. V okamžiku, kdy zloděj vypne telefon, aby mu nezvonil po krádeži v kapse, ho už nezapne, nezná heslo klávesnice. Jakmile vyndá SIMkartu a strčí tam jinou, tak se telefon zablokuje sám.
Joo, dobré, ale napřed ho musí policie najít, že ano. Ten už bude i prodaný. A co najde exukutor za rok? A i kdyby ho chytili, kdo ho udělá na krádež? Kolik výmluv je možných..
Pokud jsem kupec, tak mám snad papíry s pinem.
Najde mobil jednoduše. Policista nebo policistka zvedne telefon, zavolá O2, T-Mobile, Vodafonu, řekne operátorovi zda v jeho síti není IMEI a pokud operátor řekne že ano, tak se policista zeptá, kde přesně, a policista na to místo pošle zásahovou jednotku, která mobil zajistí.
Když majitel nahlásí ztrátu v poledne tak do večera by mohl mít mobil doma.
Pokud mám v ruce mobil, který mi nepatří a majitel mi jej DOBROVOLNĚ nepůjčil tak co to teda je?
Tohle by bylo operativní řešení. Ale co když ten mobil není ukradený? Třeba jsem ho prodal a tohle vyhledávání by narušilo ochranu osobnosti současného právopatného držitele. Nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.
Dakový ten sběr DNA a otisků prstů lze provést až s mobilem, který má policie v ruce, a taky to není jednoduchá a rychlá záležitost. Kdo to bude platit, když se ukáže, že to bylo vše neoprávněné? Atakdále atakdále. Já nechci nic obhajovat, jen poukazuji na různá možná úskalí. A povolení soudu je třeba, a to ze zákona, logiku věci bych do toho netahal.
Když by jste ho prodal tak proč by jste podával na policii podmět, že byl Vám ukraden?
Platit za analýzu DNA bude zloděj
Když ho prodám tak zase budu mít v ruce kupní smlouvu, kde budu uvedeň jako prodávající.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.