Nejste přihlášen/a.
Mám klasické penzijko, založené v roce 2008, u Penzijního fondu České spořitelny. Aktuálně spořím 300 Kč měsíčně, ale od 1.7.2024 je třeba úložku navýšit na minimálně 500 Kč, abych k tomu dostával i státní příspěvek. Jsem OSVČ a chci si letos založit i DIP a ukládat tam 48 tis. ročně, abych mohl uplatnit maximální daňovou úlevu.
Jedná se o tzv. staré penzijko, uzavřené za údajně lepších podmínek než mají novější penzijka. Měla by tam být snad i možnost 50% vybrat po minimálně 15 letech spoření, což už tedy splňuji.
Jaké jsou další možnosti nebo jak to řešíte, co lze aktuálně s penzijkem bez nějakých sankcí udělat? Převod celého penzijka do DIPu asi bez sankcí možný není, ale možná těch 50% vybrat, dát je na DIP a u penzijka zvýšit úložku na 500 Kč? Nebo je nějaké výhodnější řešení, určitě to mnoho z vás aktuálně řeší, jaké máte zkušenosti.
Obdobné produkty jsou pro toho, kdo už neví, jak se zbavit peněz a kasíno ho nebaví. Penzijko je vhodné když tam přispívá zaměstnavatel, ale jako způsob spoření/investice je nevhodné. Dlouhodobě si snižujete objem finančních prostředků k dispozici a necháváte je u někoho ležet aby je likvidovala inflace, popřípadě dost často i zákonodárci.
Chápete že 95% lidí nemá disciplínu a intelekt na to, Spořice jinak? A proto je potřeba pro ně vytvořit vhodné nástroje... Anebo snad nesouhlasíte?
Stát by měl být alespoň tak solidní, že omezí rozhazování peněz, které vybere. Stejně tak by měl být alespoň tak solidní, aby se nepodílel na okrádání vlastních občanů. Ani jednu tuto podmínku nesplňuje "penzijní pojištění".
Snad to splňovaly protiinflační dluhopisy a o našem státu něco vypovídá už to, že je přestal občanům nabízet.
@stir při převodu na DPS se to počítá znovu - aktuálně řeším. Pokud tedy poradce nekecá . XTB je fajn, nízké poplatky. Jen mám trochu obavy u těch brokerů nechávat větší částky, protože to mají pojištěný jen kolem 20K EUR.
Já myslím že před 60. rokem věku vám to vždycky dodaní, Případně seberou státní příspěvek. Většina těchto penzijních fondů je po za počtení inflace ve ztrátě, zhruba pouze jedna šestina těchto starých fondů je lehce nad nulou
To co popisujete "po 15 letech" se jmenuje výsluhová penze a musí být výslovně sjednána ve smlouvě a strhnou vám 15% daň z výnosu a 15% daň z příspěvku zaměstnavatele. Další sankce nejsou - Státní příspěvek vám zůstane. Ostatně, zeptejte se na to svého penzijního partnera.
Penzijní jsem zrušil ihned jak jsem mohl. Vykašlal jsem se na ten příspěvek od státu a mám klid. Co jsem tratil na příspěvcích jsem dostal zpátky v procentech na spořícím. A dnes jsem za vodou. A mám klid. Jedno si zapamatuj, kde stát může měnit smlouvu bez Tvýho souhlasu a předělávat jí, je na nic, vždy Tě oberou.
Před pár měsíci jsem to řešil.
1. Určitě se můžete ptát přímo České, oni Vám ty možnosti řeknou. Já jsem v únoru 50% vybral, po nějaké době (tuším 12 let, nebo tak nějak) je to bez sankcí, nepřijdete o státní podporu a bez zdanění. Vadily mi ty nulové výnosy.
2. Převod penzijka do DIPu možný je, zrovna mi ho provádějí - podle sdělení poradce to je bez sankcí, pokud se jen převádí a bude se spořit dál. Spíš je důležité nastavení investiční strategie, na horizont 10+ dynamickou, postupně měnit směrem k většímu podílu dluhopisů.
3. Na Vaši otázku nicméně nelze spolehlivě odpovědět - v první řadě si musíte stanovit, kolik chcete mít naspořeno a kdy, a kolik jste schopen spořit, a také Vaši toleranci vůči riziku. Obecně se aktuálně za nejlepší mainstreamový investiční nástroj často považují pasivní ETF (které lze s DIP kombinovat u některých roboporadců). Na toto téma v případě zájmu doporučuji na YT sledovat chlapíka jménem Investiční brambora.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.