Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o rodiče ze zákona

Od: osudova odpovědí: 10 změna:

Dobrý den ve spolek.Dokázal by prosím,někdo poradit v následujícím?Těžko se mi bude říkat a vysvětlovat.Nikdy jsem nebyla přijata svými rodiči,nikdy pro ně dost dobrá,nakonec,v zájmu mého zdraví,jsem je přestala ,již před lety navštěvovat.Dnes je mým rodičům 80 let,potřebovali by péči a naše vztahy,vlastně nikdy nebyly a dost těžko můžou být a také rodiče,o moji pomoc,nikdy nestáli,už před lety.Majetek,rozdali za života,tak nějak vnoučatům,né všem.Měla jsem bratra,pro kterého žili,ale ten již zemřel.Jde mi o to,jestli zákon pamatuje na to,když se i rodiče,ke svým dětem nechovají dobře,jak je to s povinností ze zákona,se o ně starat.Sama bych se stejně starat nemohla,jsem invalidní,ale třeba bych měla povinnost,zajistit jim péči,pokud by přestali mít,zdravý usudek.Dále je fakt,že zařizování péče o ně,byh stejně byla shopna,udělat,jen uředně.Vůbec si neumím představit,se s nimi vidět.Nejde ani vypovědět,jak se ke mně,celý život chovali,shledávala jsem později,že ohledně matky,tam musí být nějaká psychická porucha,nebo přinejmenším Aspergerův syndrom,poněvadž její počínání,nemělo nikdy logiku a opodstatnění a k tomu zlá,nenávistná. a še se točilo,jen o penězích.Postavili dům,naspořili docela velké jmění,ale nikdy sami,z toho nic neměli,matku blažil pouze pocit,že má,ale v podstatě,neměla nic.neužila ničeho.Píši to proto,že utáhla mé 2 děti,na vařené nudli a byla schopná mě natolik špinit a zároven je uplácet,aby je nalákala,na práci,kolem domu.dům je pro matku více,než lidi,lpí na něm a o vnoučata začala mít zájemaž když nabývaly svaly.Bohužel,obzvlášt jeden ze synů,neprozřel,druhý věděl a nezapomněl na její dřívější nezájem,ale využil toho a zdědil,jistý majetek také.Nabízí se otázka,že by se měli vnoučata tedy postarat.Přesto,bych se chtěla ujistit,co jsem ze zákona povinná udělat a co můžu učinit a jak,když se s nimi nechci už potkat.Děkuji za názory,zkušenosti,nebo osvětlení,právních věcí.Zároven prosím zahořklé čtenáře,aby nesoudili,že nemohu pečovat o rodiče,poněvadž nepřísluší soudit,něco,co nezažili.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Nedokážu Vám odpovědět, k čemu jste ze zákona povinná, jen chci říct, že Vás neodsuzuji, naopak Vás chápu. Starám se už pár let o maminku, ke které nemám nijak extrémně láskyplný vztah, protože ona si žila svůj život a o mě se starala babička. Ale jsem jediná, tak musím. Je to vysilující.

Vy můžete oslovit svoje syny a říct jim, že když se mohli z babičky mít dobře, měli by jí to te%d vrátit, když potřebuje péči.

Ale jsem jediná, tak musím.

Nemusíte

aaaa

Nemusíte se o ni starat. Nejste jediná . Musí se jen jediná věc na světě -"umřít". Když bude někdo invalidní , jako tato paní co napsala, nemůže se starat ještě o druhé, když sama potřebuje pomoc druhých. Nehrajte na city druhých o nějaké povinnosti. Neberte to jako urážku, jen to berte jako doplnění. Ale není to povinnost.

@aaaa o umístění do domova máme požádané. Jenom nevím, jestli se dočkáme. Možná se starat nemusím, ale nedovedu si představit, že by se maminka sama najedla, umyla, oblíkla, napila se a vzala si léky (14 tablet rozdělených do 4 dávek denně). Dala bych tomu tak tři dny. Pak by zkolabovala. I přesto, že dělám co můžu, mi ji tak dvakrát ročně odveze rychlá, naposledy tento týden v úterý - spolkla příliš velký kus jablka, který se jí zasekl v jícnu. Netuším, co bych měla udělat, aby se o ni staral někdo jiný. Cizích lidí se bojí.

Rozhodně mi nešlo o to hrát na city. Co by mi to tady na poradně pomohlo?

lmgify
hodnocení

3x

Jen uvedu odkaz na zřejmě příslušnou sekci Občanského zákoníku.

hodnocení

3x

O vyživovací povinnosti už tady bylo napsáno. Může však nastat jiný problém, rodiče vás mohou vydědit. K tomu může dojít - jak praví zákon - jestliže nepominutelný dědic neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nouzi nebo o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl. Pokud rodiče nemají žádný majetetk, tak se vás vydědění nemusí nijak dotknout.

smode2
hodnocení

2x
Vyživovací povinnost vůči rodičům máte. Otázkou je, jak by přesně měla vypadat a díky tomu si ji každý může vyložit po svém. Prakticky je to nenapadnutelná záležitost a lze ji vymáhat maximálně soudně. Což bych chtěl vidět, neboť takový potomek se pak může rodiči mstít jinde a jinak a daleko brutálnějším způsobem - též nenapadnutelným. Zde je alespoň vidět, že spravedlnost existuje, neboť pokud se rodiče o děti dobře starali, děti se zase rádi postarají ve stáří o své rodiče. A naopak.

hodnocení

1x

Myslím, že na lásku a péči v rodině není žádný zákon. Buď ta láska mezi členy je, nebo není. Proč by jinak bylo tolik starých lidí v domovech důchodců a tolik dětí v dětských domovech? Láska se vynutit prostě nedá. Snad jen koupit a to je pak smutné.

Když se k Vám rodiče celý život chovali špatně, jak sama píšete a Vy jste navíc invalida, nemůžete se o ně starat, to je jasné. Nechte péči o ně někomu jinému. Jistě jste měla sourozence, kteří se postarat mohou. A pokud Vaši rodiče utáhli Vaše 2 děti na vařené nudli, jak píšete, mohou se o ně postarat tyto děti. Z Vás asi mluví nějaká křívda či zloba.

Trochu mě zarazila Vaše věta: Prosím zahořklé čtenáře, aby nesoudili, že nemohu pečovat o rodiče, poněvadž nepřísluší soudit něco, co nezažili.

Zažila jsem, soudit tedy mohu. Vím, o čem píšu a zahořklá nejsem. Starali jsme se s manželem několik let o jeho matku, vdovu. Žila s námi. Stav se zhoršoval, několik let před důchodem jsem musela zůstat doma z práce, už to nešlo. Krmení, praní, mytí, převlékání... Dříve čistotná paní a pěkná jako jablíčko se změnila díky Alzheimerovi k nepoznání. Vytahovala si z plen stolici, mazala si s ní obličej, třeba i jídelní talíř...Finančně to bylo také velmi těžké. Byla jsem doma vlastně zadarmo, manžel po totálce obou kyčlí sehnal místo vrátného. V té době jsem měla dělat na důchod. Z toho mála jsme žili. Nerada na ty doby vzpomínám.

Ale o babičku jsme se postarali do té doby, než zcela padla na nohy. Pak už to nešlo. Dožila posledního půl roku v domově důchodců se zvláštním režimem a měla se tam velice dobře.

Proto tedy, pokud se nemůžete sama postarat, ale chtěla byste, sežeňte rodičům něco podobného. Je možné, že budete nějakou částku doplácet /jako i my/, ale o staroušky bude opravdu dobře postaráno. Jaga.

aaaa
hodnocení

1x

Napíši jen tolik- po mojí ženě, taky vlastní otec, chtěl peníze. Také to zdůvodňil tím, že se mají děti postarat o své rodiče , a také na to použil ten zákon. Žena je plně invalidní a věděl i o tom. A nebylo mu to trapný o to požádat. Kdyby jsem se o svoji ženu nestaral, nevyžila by z těch peněz co dostává. Napsal i na zdejší úřed ke strostovi. Ten se mé ženy ale zastal, a nepsal mu, že nemůže žádat peníze po invalidní dceři. Zkuste to také, nezaručuji, že to vyjde, ale... Nakonec se ukázalo, že peníze nepotřeboval pro sebe, ale pro vdanou ženu, kterou si vydržoval a kupoval jí šperky a zlato. Já osobně bych peníze také jako Vy nedával někomu, kdo si to nezaslouží a nechoval se ke mě slušně. S tím také každý počítat a nehrát na city těch, u kterých to ví, že ty city mají. Přeji Vám vše nejlepší a ať Vám vydrží zdraví co nejdéle. *palec2* Nedejte se a braňte se jak to jen jde.

doplněno 01.06.24 07:18:

"Napsal i na zdejší úřed ke strostovi." Má být - Napsal i na zdejší úřad ke starostovi.

jaj*
hodnocení

0x
Jako je jim 80 a nechcete se s nimi potkat, no oni už jsou staří a třeba by nebyli zlí, a navíc když je to vaše matka i otec, že se nerozvedli, to je taky plus co pro vás rodiče udělali. Ale na mě taky byli zlí, když nad tím tak přemýšlím tak si vždycky zapomenu na ty sviňárny co mi dělali a taky je nechci vidět, ale zase na druhou stranu tak trochu přemýšlím že je to moje mamka a že mě kdysi dávno měla i ráda tak si říkám že je škoda že se podruhé vdala a stala se z ní svině. Takže tak trošku si říkám že bych byla ráda kdyby byla hodnější a ráda bych ji asi viděla, protože třeba jedné mojí babičce bylo líto, že se k ní rodina nestaví, říkala že některý neviděla 3 roky, ale zas ona byla moc hodná a nikomu nic neudělala. A jestli má psychickou poruchu, tak za své chování až tak nemůže. Prostě jednoho dne se stane, že už ji nebudete moct navštívit tak aby nebylo pozdě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]