Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Užívání podílu na domu a placení nákladů

Od: ferdan1® odpovědí: 4 změna:
Dobrý den.Nastala situace kdy jsem se stal vlastníkem 5/6 rodinného domu,bratr 1/6 domu.Dům je v podstatě rozdělen na 2 bytové jednotky,vchod,predsiň a WC jsou společné.Bratr v podstatě neomezeně užívá větší část domu kuchyň,obývaci pokoj,ložnice,koupelna,kotelna a přilehlé prostory.Otop si řeši sám - teď už nevyhovujícím kotlem,který je třeba vyměnit za ekologicky vyšší emisní třídy. Já jako spoluvlastník 5/6 nemovitosti užívám menší podíl domu (m2)-kuchyň,obývací pokoj,ložnice,malá koupelna. Jde o to ,že bratr odmítl podílet se na placení tv a rozhlasového poplatků,vody,plynu,internetu,elektřiny,poplatků obecnímu úřadu,pojišteni RD atd.bylo mi sděleno že nemám právo po něm požadovat peníze za tyto služby (1/2). Taktež odmítá přispívat na nutné opravy společných prostor a odmítá výměnu starého kotle za nový,což je potřeba provést dle zákona do zaří tohoto roku. V podstatě si spoluvlastnictví představuje tak,že když jsem většinový vlastník,náklady spojené z provozem domu mám hradit sám. Jak v takovém připade postupovat,jak se bránit vzniklé situaci. Dekuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

8x
Vyplatit ho abys byl 100% vlastník.
Když nebude souhlasit tak rozhodne soud.

hodnocení

0x

Pokud je bratr takto "zabedněný", nezbývá, než podat žalobu u soudu, a to rovnou na zrušení podílového vlastnictví ve váš prospěch. Poraďte se s právníkem.

krtek6
hodnocení

0x

Tak mu vysvětlete, že ta 1/6 podílu znamená, že se podílí na všem 1/6 ...a že může být rád, že pouze tou 1/6, protože kdyby to bylo, že by neměl ani tu 1/6, tak po něm můžete chtít, víceméně v přeneseném slova smyslu, cokoliv za nájem a užívání všeho

ppp
hodnocení

0x

jak praví klasik - spoluvlastnictví jest dílem ďábla

pokud je bratr výrazně menšinovým spoluvlastníkem společné věci a ve skutečnosti užívá její větší část, tedy neúměrně k velikosti svého podílu, můžete po něm požadovat finanční vyrovnání (obdoba nájmu)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]