Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod, vyrovnani majetku

Od: asdfg odpovědí: 12 změna:
Ahoj, chci se s manzelem rozvest. Po x letech spolecneho souziti (kvuli detem) s tim uz i souhlasi. Mame (spolecne koupenou) velkou zahradu, na ktere ja stavim dum (za sve penize) a on me vyplatil, ze bude zit v chate, ve ktere nyni stale spolu bydlime i s detmi, nez se dum dostavi. S timto jsem zpocatku souhlasila - manzel chce byt detem nablizku. Dalo by se rict,ze je mi i fajn pritelem, ale spolecna domacnost neni dlouhodobe mozna. Nesmirne se tesim az se s detmi prestehuji do noveho domu. Ted ale ve mne hloda cerv, uvedomuji si, ze s nim nechci sdilet ani tu zahradu. On me nesmirne vytaci. Lepe by udelal, kdyby nedelal NIC, nez kdyz dela "neco" (cokoliv), co stejne posere.
Proste on z pozemku odejit nechce (snazila jsem se domluvit se). A ja zaroven taky ne, protoze jsem vsechny sve penize investovala do stavby domu. Kdybych odesla ja, tak nemam vlastne kam (asi nejaky pronajem?) a nemam zadne penize a on mi taky zadne neda, protoze nechce, abych odesla. Jsem v pasti. Rozhodne toto soud? Nebo se lide rozvadi az kdyz jsou uz nejak domluveni? Ja bych si moc prala zustat zde ve svem novem dome i s detmi. Manzela bych vyplatila, i bych se treba zadluzila, jen aby odesel. To on ale nechce, nebot chce byt s detmi. Moc chci, aby se deti nestehovaly, chodi tady do skoly a skolky. Vsechno toto byla moje iniciativa, muj sen, ktery tvorim.. ale nechci, aby on byl jeho soucasti. Jak mam postupovat, aby se toto vyresilo jednou provzdy?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

spu
hodnocení

10x

Domluvit se.

hodnocení

5x
Bud sa dohodnete alebo potom advokat a sud, ale vsetky vase predstavy splnene nebudu, s tym ratajte.

liska5
hodnocení

4x

Jestli jste stavěli během manželství, tak nejen půlka zahrady, ale i půl té novostavby je jeho. Možná pomůže mít od všeho doklady, paragony, ale vše v manželství koupené je společné a po rozvodu se dělí napůl.

Možná mi to někdo vyvrátí, ale u nás to tak bylo. Koupilo se auto, platil ho on ze svého účtu, ale bylo nás obou. Po rozvodu si ho nechal a vyplatil mi půlku.

tj
Ano, během manželství (nelze-li to dokázat jinak) je veškerý pořízený majetek společný. Ale hanba by mě fackovala, kdyby moje holka něco platila 100% ze svého a já pak chtěl po rozvodu z toho půlku. Pohrdal bych sebou až do smrti. Snad je tady nějaká férovost ne? To platí i obráceně. Vám to nebylo trapné takhle na něm vydělat prachy? Auto platil on, manželství, nemanželství, auto mělo být jeho. Nebo vy jste snad platila i kola, servis, atd? Víte kolik to všechno stojí? Kdo ví na čem jste ho ještě natáhla. Je jedno jestli jste se rozvedli proto, že on něco podělal, tímhle jste klesla na jeho úroveň... Nevěřím svým očím, co zde žije za lidi...
Souhlasím s tebou TJ. Hanba.

111®
hodnocení

2x
I hypotéka je společná a musíte si půlku odkoupit pokud je napsana na manžele

hodnocení

1x

Chtělo by to lépe popsat vaši ekonomickou a rodinnou situaci. Na základě čeho jsou vaše peníze, za které stavíte dům? Z čeho vás mohl manžel vyplatit. Vy máte zúžené SJM? Kdo by půjčil zadlužené samoživitelce? Z čeho budete splácet dluhy v případě výpadku příjmu? Z čeho budete hradit provoz domu? Jak jsou staré děti? Při rozvodu soud za stanovený poplatek o majetkových poměrech nerozhoduje. Pouze potvrdí dohodu.

hodnocení

0x

Všechny dohody dělejte písemně, předejdete problémům při a po rozvodu. Nevím jak je zahrada situovaná, ale podumejte o jejím rozdělení (i majetkově a v katastru), pochopitelně pak bezúplatném.

tj
hodnocení

0x
Když se někdo rozvádí, je to těžké. Ale ve všech případech by tito lidé měli být od sebe a ne sousedi. Já se rozešel s partnerkou v dobrém, dokonce jsme žili ještě nějaký čas pod jednou střechou, jako kamarádi, ale nedovedl bych si představit, že by měla být moje sousedka. Pokud zde nepomůže domluva (zkuste to, řekněte mu, že tady neexistuje možnost, že byste žili vedle sebe), a on odmítne odejít za každou cenu, budete muset dům prodat. A ano, pak by byla nejlepší možnost, jak sama říkáte, nějaký nájem, než si někoho zase najdete. Nemá cenu se usazovat, když potom s tím pravým budete mít společné hezké bydlení někde jinde. Tím pádem budete od svého ex (který vám v tomhle házel klacky pod nohy, tak ať se pak třeba po...). A až si budete pak vybírat nové bydlení se svou novou polovičkou, budete mít do začátku z prodeje plno peněz. Hlavně udělat smlouvu tak, aby bylo jasné, kdo kolik investoval. A pokud napůl, tak napůl se vším všudy, když nebude mít, vezme si hypotéku. Je něco jiného pozvat někoho na večeři a něco jiného mu koupit barák, nebo půl auta (jak už jsem reagoval na jeden příspěvek tady).

asdfg
hodnocení

Zahradu jsme koupili spolecne. Dum stavim v dobe manzelstvi, za sve penize - prodala jsem svuj byt, ktery jsem si koupila jeste jako svobodna. Pravne je tedy polovina jeho,i kdyz tam nehnul ani prstem. Obavam se, ze to dopadne tak, ze opravdu budu muset odejit ja s prazdnou. Je to ale strasne frustrujici. On mi rika, ze on se mnou problem nema, ze jsem to ja kdo ma problem. Ano ma pravdu. Ja mam problem divat se na cloveka, ktery nic nedela. I michacku jsem si koupila a sestavila sama, abych nemichala beton v koleckach. Uz jako tehotna jsem nosila konve s vodou sama na zalivani a on si hral na mobilu. Tehdy mi doslo, ze kdyz me necha se s tim tahat jako tehotnou... tak to budu tahat neustale.. ze vlastne na vsechny prace budu sama. A tim, ze budeme stale bydlet na jednom pozemku spolu, tak vlastne ani nemam moznost najit si jineho muze - pracoviteho.. kdyz tady jeden chlap (decko) uz je. Tak jsem z toho smutna. Jinak hypoteku nemam. Stavim za sve, hotove.

Vkládání svých peněz do nerovného vztahu nebylo rozumné. Vytvořila jste něco, co není spravedlivě dělitelné. Pozdě ale bycha honit. Představa o soužití ve svém domě s pracovitým partnerem je jen hezká iluze. Takový chlap má svůj dům se svou rodinou. O cizí děti a cizí stavbu se starat nebude. Jak píšete, tak nespokojená jste hlavně vy. Zkuste zvážit vztahového poradce, zda by se nenanašla cesta, jak dětem nerozbíjet rodinu kvůli domu, který celý využijete jen pár let, co vylétnou z hnízda a pak bude zbytečně velký. .

asdfg
hodnocení

Dum jsem si nakreslila jeste za svobodna, je to maly 3kk o podlahove plose 70m2, prizemni... Mate pravdu. Ja to tech 15 let budu muset vydrzet, nez budou deti velke. Pak odejdu i ja. Budu si pomalu setrit na novy zacatek. To mi bude 50. Ach jo. Vlastne svemu muzi zavidim. Ma vsechno bez vlastniho pricineni a iniciativy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]