Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám velký problém a vůbec nevím jak se s tím poprat. Je mi 24 let. Mám toho nejúžasnějšího muže (36) jakého jsem si mohla přát. On má již dvě děti z předešlého manželství. Já bych strašně chtěla miminko a vím, že můj muž taky. Jenže já mám takový otřesný strach z porodu, že nemohu, se o těhotenství byt jen snažit. Prostě mám v sobě nějaký blok. Miminko chci, ale bojím se tak moc, že radši neotěhotním. Můj muž mě do ničeho nenutí a vím, že mi to nikdy nebude vyčítat. Ale vím, že by prcka se mnou si moc přál. Já chci také, ale strašně se bojím. Asi si řeknete, že jsem bábovka. Možná jsem, ale dá se s tím něco dělat? Děkuji
Milá smutnazeno,
ničeho se nebojte.To není abnormální srach to je normální strach.Nejen z bolesti ,ale i z toho,aby vše dobře dopadl,já i miminko bylo OK,abych vše zvládala i po té.Ne!Nebojte se!Zvládlo to už tolik žen před Vámi a budou rodit i další.
Jako máma dvou kluků Vám zodpovědně říkám,že bolest zubů je stokrát horší a nic z ní nemáte.Tady Vás čeká ten krásný malý tvoreček,který vás bude milovat a potřebovat a to už za tu chvilku bolesti stojí.Až na vás řijdou chmury ,řekněte si něco legračního,třeba:když to šlo dovnitř,půjde to i ven.
Hlavu vzhůru. Lenka
doplněno 16.10.10 16:17:přijdou
když to šlo dovnitř,půjde to i ven - přesně tohle mi řekla doktorka, na kterou jsem se v porodnici věšela v hrůze z nadcházejícího (mého prvního) porodu. Nevím proč, ale to mě jaksi zvláštně uklidnilo a ona samozřejmě měla pravdu, šlo to jako po másle. Jednak jsem stejně jako jedna z maminek tady čekala pořád nějakou hroznou hrůzu k nevydržení a najednou byl syn na světě i bez hrůzy, a jednak jsem velmi rychle na všechno zapomněla. Nakonec dnes můžete trvat na epidurálu nebo na císaři... vůbec bych se toho nebála. (Děti mám dvě, myslíte, že kdyby to bylo tak strašné, že bych do toho šla znovu?) V pohodě, nebojte se, není čeho
Omyl, nemuzete trvat ani na epiduralu, ani na cisari. Cisarsky rez se u nas z jinych nez medicinskych duvodu neprovadi, takze pokud nejsou duvody, mate smulu. Neda se to ani zaplatit. Stejne tak epidural. Muze se stat, ze i kdyz ho porodnice bezne nabizi a provadi tak ho nedostanete, prestoze vam pred tim tvrdili, ze ano. Nejdriv na nej muze byt moc brzo a nejdenou zas moc pozde, z nejakeho duvodu nemusi byt pritomen anesteziolog atd.
Souhlasím s Mařenkou, navštivte psychologa a popovídejte si o tom, určitě Vám pomůže. Sama děti nemám, nemůžu tedy popsat vlastní zkušenost, ale na jedné diskuzi (někde na Prozeny.cz) jsem četla, že porod není nic až tak hrozného. Jedna paní tam psala, že od všech slyšela, jak hrozně to bolí, a tak na sále pořád čekala, kdy že přijde ta příšerná hrozná bolest, a ono nic a najednou bylo dítě na světě! Pak to přirovnávala k poněkud bolestivější menstruaci. Nebojte se
Už je to hodně dlouho let, co mám za sebou porod. Ale věřte, že trochu té bolesti se dá překonat a vydržet. Kdyby to bylo tak hrozné, to bychom měli samé jedináčky. Já ho sice měla, ale nebylo to tím, že jsem si nechtěla porod zopakovat. Já bych řekla, že to je tím, že drastické porody často vídáme v televizi nebo filmu. Dřív to bylo tabu, takže jsme se neměly čeho tolik obávat. Jistě bolí to, to nepopírám. Ale brzy na to zapomenete, jen jak vám dají to krásné miminko do náruče.
A když u vás bude ten nejúžasnější chlap a bude vás držet za ruhu a hladit, bude to o mnoho menší bolest. Držím palce, ať tu vaši obavu překonáte. Opravdu to stojí za to - být mámou.
Viz Knopka ... sama jsem měla od puberty obrovské problémy měsíčně, ledový pot, křeče, hrůza, a porodu se bála - těhotenství nastaví u ženy ty hormony tak, že příroda Vám fakt moc pomůže! Já si prožila souvislé 2 dny porodu ( 2 dny bez jídla, 2x vyvoláváno, 6 neúspěšných vpichů epidurálu atd. ) Přesto považuju svůj porod za dobrý, ty hormony mě hrozně ochránily, obrovská euforie, schopnost v tu chvíli překonat úplně všechno - odrodily jsme o půl 4 odpolko a skoro do půlnoci si na pokoji povídaly .-)) ... Pomohlo mi najít si před porodem kurz se skvělou paní sestrou, co byla ochotna odpovědět mi na jakékoli otázky (osobně i mailem), byla ochotna kdykoli den/noc být na mobilu, prostě dodala sebevědomí a jistotu - a o tom to je, potřebovala jsem jen vědět, že tu je, kdyby něco, a stačila mi jedna mail odpověď na můj problém ... Během porodu potřebujete dle mého 3 věci - věřit bezpodmínečně personálu (pomůžou mi, zkušení), snažit se o přirozenou věc, zvlášť v dnešních porodnicích (balon, sprcha, kroužit pávnví třeba osmičky, prostě klidně si broukat pro úlevu od bolesti a snažit se "tancovat", věřit gravitaci země, vzpomenout na filmy o Afričankách, jak si dřepnou, žádné křeče v obličeji a mimčo je za chvíli na světě
) ... nemám s partnerem super vztah, ale zavěsit se na něj během kontrakcí, pověsit se mu na krk
) , a vědět, že kdyby něco, zavolá sestřičku, není k zahození taky). Vsugerujte si, že to je příroda, přirozenost, hormony Vám fakt pomůžou. Současně bych to nelámala přes koleno. Je Vám 24, máte prima partnera, tak přijměte rady výše uvedené a nechejte je v sobě uzrát, klidně na uklidněnou těhotenství "odložte" o pár měsíců či let, prostě tohle vědomí nechejte v sobě uzrát -a třeba ve 26 letech budete mluvit jinak, prostě se to ve Vás někdy samo spustí. Pokud ne, šla bych třeba před třicítkou na konzultaci k psychologovi (po 30 klesá trošičku šance otěhotnět, tak myslím, že v té době se už plánovaně na to myslet má).Hodně štěstí, věřte sobě, svému instinktu, zdravotnictví 21.stol. ve střední Evropě a hlavně přírodě!
No mezi rádkyněmi jsem jako husa mezi slepicemi.Ale jsem už děd a praděd a situací kolem porodů mám za seboui víc jak půltucet.A mohu k těm radám jen dodat.Bez bolesti nevznikne ani ten správný vztah mezi mámou a tím prckem.A každá se pak neustále vrací k tomu,že tu bolest nahradí neskutečný pocit štěstí a lásky.Mluvím tu za mou ženu,dceru i vnučku.Je to prý jako dávka nějaké zvláštní drogy.Jistě se mnou budou zde přítomné dámy souhlasit!
JABRAKA
tak se podívejte kolem sebe co je na světě dětí a všechny to zvládli.Zvládnete to taky.Zubař je horší jak porod.Někdo tu psal že epidual nedají každému,tak to nevím mě se hned v porodnici ptali jestli ho budu chtít.Můžete chodit na různé předporodní kurzy kde Vás k porodu připraví.Tak hlavu vzhůru a strach pryč.Hodně štěstí.
O příteli si jistá jsem, není to tak, že ho chce jen on. On o tom ani nemluví Veřtě, že jím si jistá jsem jako nikdy ničím. Není to můj první vztah. No uvidíme, snad to nějak dopadne. je totiž strach a strach. Děkuji všem
Přijmi informace, co jsi tu dostala, a zkus to pár měsíců či roků neřešit, třeba to za 2 roky uvidíš jinak, už jsem psala... Máš bezva přítele, netrap se tím, užívej si - a buď ta touha přijde sama, nebo obavy nezmizí a pak je třeba to řešit. Máš ještě čas. Hodně pohody! J.
ad Zuzana - já se snažila tazatelce pomoct, taky se zkušeností, že jsem měla hrozný strach, proto uvádím, co pomohlo mně (dobrá asistentka pro případ nouze, hormony a příroda, manžel a i vzpomínka na tu Afričanku v televizi - to měla být pomoc, ne jakékoli odsuzování, to bych zrovna já byla ta pravá ) )
Milá smutná ženo, pokud máte strach z porodu, tak je to stejné jako když budete mít strach z toho, že jednou zemřete. Zamyslete se nad tím, proč na tomto světě vlastně jste, jaká je odpradávna úloha ženy? Ono to nechce moc přemýšlet o tom co vás čeká, protože nakonec stejně může být všechno jinak, já jsem nakonec celý porod prospala, protože byl císařem a komplikace byly úplně jiného rázu než jsem si představovala. Zdá se mi , že vás spíš svazuje zkušenost vašeho patnera, pro něj již nic nebude poprvé a vy máte strach, abyste ho nezklamala a chcete být jeho dokonalá holčička . Pokud je tak úúúúžasný a vy ho bezhlavě milujete a miminko chcete, tak už byste dávno byla těhotná a strach z porodu by vás popadl až před ním. První měsíce totiž je starch z toho , abyste nepotratila, když se zadaří, tak je vám zase pro změnu špatně ...atd.
Je to stejné jako když napíšete, že máte strach , se zabijete v autě, také proto nebudete jezdit autem? pokud na tuto otázku odpovíte ano, je zřejmě nutné navštívit odborníka.
Smutná ženo, nebuďte už smutná. Co takhle otočit to přemýšlení úplně jiným směrem? Těšte se na mateřství a porod s tím, že zapojíte tatínka. Jak píšete, že je úžasný, věřím, že se rád zapojí. Můžete spolu chodit na ultrazvuk, na těhotenské cvičení, které Vám taky ulehčí porod. Při porodu si příchod děťátka může tatínek točit i na video a ohromně Vás podpořit.
Myslím si, že pro oba to bude silnější zážitek, než drahá dovolená třeba na Havaji.
Dobrý den milá smutní ženo,
mám uplně stejný problém jako vy a cítím s vámi a tudíž chápu rozdíl mezi strachem a strachem.Člověku s fobií také nevysvětlíte, že jízda výtahem nic není e že vás pavouk fekt nesežere. Vím, že můj strach z porodu je tak velký, že v budoucnu to jistě bude problé, protože můj přítel po dětech touží, a já vím, že nebudu schopná mu je dát. V tomto bůmu miminek, kdy je opravdu každá druhá žena těhotná, cítím stavy uzkosti a stresu.Nedokážu myslet ani přemýšlet. Vidím to kolem sebe a všude se o tom píše. Opravdu se z toho dlouho dostávám.Jak již v diskuzi namítli, že v Africe to taky zvládají, ale už neví, že mladičké vystresované ženy/dívky páchají ze strachu sebevreždy. Také čelím od jiných maminek velké kritice, ale ty nám opravdu nerozumí.
Proto Vám doporučuji navštívit psychologa či opravdu čekat na matku přírodu, až na vás přijdou mateřské pudy.Není pravda,ža každá musí být matkou nebo že každý musí mít řidičák-tím jsou důkazem lidé, kteří řidičák mají a absolutně neřídí(protože mají strach, ne proto, že dlouho neřídili)
Psycholog Vám jistě nez odsuzování pomůže!
Přeji krásný den!
Dobrý den! Já si myslím, že ve skutečnosti nejste na to mít dítě psychicky zralá. Řekla bych, že podvědomě cítíte, že by manžel to dítko chtěl, a z toho pramení ten pocit, že byste možná dítě mít měla. Jenže psychika Vám na druhou stranu dává najevo, že připravena být matkou nejste, tudíž ta obava z porodu. Asi tak - ve filmech jsou rodičky znázorňovány jako ženy s trpícím výrazem ve tváři, úpící a svíjející se při porodních bolestech. Skutečný život je ale jiný. Ano, určitě se vyskytují případy, kdy porod probíhá nestandardně. Ale ve většině případů to žena prostě nějak přežije a za chvíli na bolest zapomene. Přečtěte si ještě jednou, co jste napsala sem na Poradnu. Na prvním místě uvádíte, že víte, že by si manžel dítko přál, pak teprve uvádíte sebe. Nevypovídá to prostě o tom, že se snažíte vyhovět přání manžela, sama se však na mateřství ještě necítíte? Možná by Vám rozmluva s psychologem pomohla, jenže v reálu to dítě za Vás nikdo neporodí. Asi tak bych to shrnula - v životě mohou nastat daleko bolestivější věci než je porod dítěte.
Než jsem otěhotněla, taky jsem si neuměla představit porod.. V těhotenství jsem ani strach neměla, prý se v těle vylučují i nejaké hormony, při kterých se žena porodu tak nebojí. An bolelo to, a určitě víc než zuby, ale dá se to vydržet.
Dobrý den, je to dva měsíce, co mám za sebou svůj první porod. Je mi 27 let, nesnáším doktory, nesnáším prohlídky a porod jsem úspěšně přežila Také bych se přidala k názoru, který tu už zazněl, že asi sama nejste ještě úplně psychicky připravená. Z vlastní zkušenosti vím, že když mi bylo 25, tak jsem začala přemýšlet o miminku, ale neuměla jsem si představit ty prohlídky, celé těhotenství a natož porod. Ten strach byl pro mě tak nepřekonatelný, že jsem si říkala, že asi ještě není ten správný čas. O dva roky později se to všechno "vyřešilo" samo a ten strach mě přešel. Protože moje touha mít s manželem miminko byla tak velká, že jsem si prostě řekla, že to musím zvládnout. Strach je určitě přirozený, kdo říká, že se nebojí porodu, tak lže. A kdo říká, že porod nebolí, lže taky... Každý vnímá bolest jinak. Můžu Vám říct, že jsem rodila třináct hodin a měla křížové bolesti. Bylo to něco nesnesitelného a nekončícího, v životě jsem nic takového nezažila a předtím si neuměla představit, ale když porodíte a miminko se na Vás poprvé podívá, okamžitě zapomenete na tu bolest a víte, že to za to prostě stálo. Já jsem si v bolestech ještě opařila záda a pr... ve sprše, takže moje popordní komplikace a bolesti plynuly pouze z těch popálenin, protože jsem byla kvůli tomu každou chvíli na převazech. A nebýt popálenin, tak jsem za týden ani nevěděla, že jsem rodila... Celé těhotenství, všechny ty prohlídky na gyndě, připravují člověka, určitě i psychicky. Být Vámi, tak počkám, až bude Vaše touha po miminku silnější než strach z porodu. Pak teprve je ten správný čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.