Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jmeniny zesnulé babičky

Od: vasekmasek odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, dnes má svátek Jana, takto se jmenovala moje zesnulá babička. A já nevím zda je vhodné psát zprávu mému otci (byla jeho maminkou), že na babičku vzpomínám. Nevím zda se toto dělá při jmeninách zemřelého nebo to není vhodné a mám počkat až na dušičky? Snad jsem to popsal srozumitelně aby někdo dokázal poradit. Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

6x
Dobrý den, vzpomínka je vhodná (dodatečná/pozdní kondolence už nikoliv). Zkrátka napište, že jste si na babičku vzpomněl a že by dnes měla svátek. Zdravím!

ltz
hodnocení

5x
Na zemřelé se vzpomínat má. Tak to určitě nevyzní divně, když se otci zmíníte, že jste si na babičku vzpomněl. Můžete jít i na hrob a přinést tam kytičku i zapálit svíčku.

hodnocení

4x

Můj názor je, že klidně můžete otci napsat, že na babičku vzpomínáte. Moje babička zemřela v roce 1995 a myslím na ni prakticky každý den, milovala jsem ji. Velmi často o ní s mojí maminkou mluvíme.

vyrovnani
hodnocení

4x

Pokud máš potřebu takhle babičku uctít, tak dej na to, jak to cítíš. Můžeš si i v pokoji symbolicky zapálit svíčku. (Téměř) žádný způsob vzpomínky a truchlení není špatný.

hodnocení

4x
Ne není to vhodné ani na svátek a ani na dušičky. Tohle slyšet nikdo nepotřebuje, nech si to pro sebe. Můžete si to říct někdy osobně, pokud o tom otec začne sám mluvit.
Nějaký konkrétní důvod, proč to není vhodné?

hodnocení

2x

V naší rodině bylo zvykem zapálit na hřbitově svíčku v den narození a v den úmrtí těch zemřelých. Jmeniny jsme pomíjeli. Já se to snažím dodržovat, ale někdy jen svíčkou doma nebo jen vzpomínkou.

Vy samozřejmě můžete otci o svých vzpomínkách na babičku napsat kdykoli. Že se zasteskne v den, kdy měla svátek, je normální, že se o tom podělíte se svým(i) nejbližším(i), je také normální.

jaj*
hodnocení

1x
Nevím jestli by nebylo lepší za otcem zajet, nějaký dobrý jídlo dovézt nebo pití a takto její svátek oslavit, zavzpomínat na ni, říct nějaký příhody o ní. Když jsem jezdila za svojí prababičkou, tak to bylo spíš tak, že ona seděla na židli a já jsem jí vyprávěla co jsme spolu zažili, jo bylo toho hodně, často mě hlídala, ještě jsem si vzpomněla na další věci co jsem jí nestihla říct. Takto se i dozvíte nějaký nový věci, každá drobnost se počítá. To co mají zajímavý vzpomínky postupně mizí. No a pak někdy jí zajít na hřbitov, ale aby toho nebylo na otce moc, něco jiného je úmrtí matky a něco jiného je úmrtí babičky. Úmrtí rodičů= za tolik let v kolika mě měli jsem na řadě.

hodnocení

0x
Tvá babička byla nejspíš všemi milována a nevidím jediný důvod nevzpomenout na ni - naprosto kdykoliv. Já na svou babičku vzpomínám velmi často. Loni mi máti napsala, že dnes by babička měla narozeniny a mne to velmi potěšilo, protože jsem na ni zrovinka ten den zapomněl.

hodnocení

0x

Na babičku vzpomenout při povídání osobně nebo po telefonu. Psát to ale svému tátovi mi připadá jako podivná komunikace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]