Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce na věcné břemeno

Od: skipi* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda je možné uvalit exekuci na věcné břemeno. Tzn. osoba oprávněná z věcného břemene (doživotní užívání nemovitosti) má dluhy, které nesplácí a nemá prakticky žádný majetek a příjem (kromě sociálních dávek). Je možné provést exekuci tak, že dojde ke zrušení VB za úplatu (soudně), ze které se uhradí dlužná částka?
Děkuji za příspěvky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Jestli tomu dobře rozumím... Osoba, která využívá věcné břemeno na užívání nemovitosti má dluh. A Vy se ptáte, zda se toto věcné břemeno může nějak zrušit a dluh zaplatit z nemovitosti? Ne, toto opravdu nejde. Vlastníkem nemovitosti je osoba, která nemá s dluhem nic společného. Proto nelze na tuto nemovitost uvalit exekuci.

Jak to myslíte ...dojde ke zrušení VB za úplatu...?

skipi*
hodnocení

Asi jsem se špatně vyjádřil. Za určitých okolností lze věcné břemeno zrušit soudně a poskytnout peněžní protiplnění. Tj. vlastník nemovitosti "vyplatí" oprávněnou osobu z věcného břemene. A z této výplaty by část šla na úhradu dluhu věřiteli a zbytek by byl vrácen oprávněné osobě (tedy té, jejíž břemeno bylo zrušeno).

cyril*

V podstatě máte pravdu, jen jste neuvedl jednu dosti podstatnou drobnost: s tímto aktem musí oprávněná osoba souhlasit!

skipi*
hodnocení

Proto mě zajímala ta exekuce. Tj. jestli to lze soudně bez souhlasu "dlužníka". Je jasné, že s exekucí nikdo nesouhlasí, tady by dlužník (oprávněná osoba) přišel o poslední "majetek", který mu zbývá, takže souhlas je nepravděpodobný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]