Nejste přihlášen/a.
Pojedu do Prahy a budu tam potřebovat trochu cestovat MHD. Zajímá mne kde všude se tam dá koupit jízdenky a jaké typy jízdenek tam jsou a případně za kolik. Naposledy jsem byl v Praze před necelými třemi léty a pamatuji si, že ty z automatů měly už natisknutý čas, což je trochu nevýhodné, protože pokud se hned nepoužije MHD tak taková jizdenka ztrácí čas použití a nebo může i celkově propadnout. Předpokládám, že asi lepší budou jízdenky které se dají označit až při vstupu do metra nebo tramvaje.
Uz to zdrazili, takze jizdenky jsou na 30 minut za 30 Kc, na 90 minut za 40 Kc a na 24 hodin (1440 minut) za 120 Kc. Kdyz se jizdenky koupi v automatu, tak tusim cas platnosti jizdenky neni od vytisknuti v automatu, ale musi se oznacit (v buse, tramvaji, vchod do metra). Jde platit kartou i hotove.
Nebo se da dnes uz koupit v Praze jizdenka primo v autobuse, tramvaji (NE v metru). Je tam automat, kde lze bezkontaktne platit bankovni kartou. Jizdenka koupena v tramvaji-buse plati od vytisknuti a uz se neoznacuje.
Kdyz cestujes po strednich Cechach, da se koupit vice-pasmova jizdenka, plati 2-3 hodiny. A nebo se da koupit za 240 Kc na 24 hodin jizdenka, ktera platii vsechny pasma PID (velke okoli Prahy) a samozrejme v Praze, i ve vlacich po cele PID (neplati pro EC, IC vlaky, Regiojet taky ne). Jizdenky s pridavnymi pasmy se daji koupit v automatech, v prodejnach CD, u pruvodciho ve vlaku, NE v tramvaji ci autobuse v Praze ale u primestskych linek u ridice ano. Jizdenka z automatu se musi oznacit.
Osobní a spěšné vlaky jsou bez problémů. S těmi rychlíky a dalšími vlaky je to komplikovanější a musí se hledat, jestli má výjimku. Tuhle výjimku mají i některé Ex a IC.
Naštěstí to bývá napsané v jízdním řádu způsobem "Praha hln - Kařez platí také jízdní doklady PID" a taky vyhledávač DPP hledá právě jen ty integrované vlaky.
Jsou v zásadě 3 možnosti:
Jednorázové jízdenky za 30 nebo 40 korun (obě přestupní levnější je na 30 minut, dražší na 90 minut)
Potom je celodenní (24 hodin od označení) za 120 korun.
Ještě je třídenní (310).
Prodávají se v automatech - takové velké hranaté žluté pixly - je potřeba mít připravené mince nebo většina automatů akceptuje také karty. Automat na bankovky DPP před mnoha lety zrušil (byly na hlaváku a na letišti a možná ještě někde), asi je lidi moc používali. Jízdenky z těchto automatů platí až po označení (lze je mít do zásoby).
Také se prodávají už označené (to co píšete) v takových maličkých terminálech, poslední asi dva roky jsou ve všech tramvajích a autobusech a o něco déle u všech vstupů do metra. Ty se už neoznačujou.
Další možností jsou trafiky, ale protože z toho maji malou provizi, tak už se skoro nedá najít trafika, kde by to měli. Za to se dají koupit u některých pokladen ČD a předprodeji DPP (ty pražské, vnější pásma jen v automatu). V pokladnách ČD se dají koupit taky už označené (ve všech pokladnách, u průvodčích i v ojediněle se vyskytujících jízdenkových automatech) kde si řeknete potřebný čas (jde to maximálně na následující den). A samozřejmě u průvodčích (tj. řidičů) příměstských autobusů (čísla nad 300).
Za mě teda je nejpohodlnější je připravit si hrst drobných a nakupovat v automatu (tom žlutém, ne v terminálu, kde se prodávaí už s natištěným časem). Blbý je, že nejvyšší mince je padesátka a já kupuju jízdenky za 50 nebo 90 nebo právě celodenní za 240 (to nepotřebujete, to je celá síť PID, Vám stačí jen ta za 120 na celou Prahu). Kovové stovky ani dvoustovky ještě ČNB nezavedla, docela by se hodily. Byl jsem různě v zahraničí a akceptování bankovek je celkem běžné, viděl jsem to v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Polsku, Maďarsku, Německu, Rakousku a možná i jinde. A třeba v tom Španělsku jsem byl v roce 2007, tehdy se automaty DPP teprve učily poznávat padesátky (kovové moc nebyly, byly hlavně papírové, taky jízdenka stála 8 nebo 12 korun, tak kdo by platil tak velkou mincí).
Jo a zapomněl jsem na lanovku, ta je za 60 jedna jízda, normální jízdenky na ní neplatí. Ale pokud máte celodenní (za 120) tak ta platí stejně jako další předplatné.
Pokud plánujete jet lanovkou, tak celodenní za 120 je jasná volba (za jízdu nahoru a dolů dáte taky 120).
Jak koupit jízdenku pomocí SMS zprávy?
Pro nákup SMS jízdenky pro pražskou MHD zašlete SMS na telefonní číslo 902 06 ve tvaru DPT "cena vybrané jízdenky":
Text do SMS zprávy Tarif Cena vč. DPH
DPT42 90 min. 42 Kč
DPT31 30 min. 31 Kč
DPT120 24 hod. 120 Kč*
DPT330 72 hod. 330 Kč*
*) Pro nákup tohoto jízdního dokladu bude vyžadována potvrzující SMS zpráva "Ano" na 902 06. Tato zpráva je zpoplatněna dle ceníku vašeho tarifu u operátora.
Přibližně do dvou minut přijde SMS jízdenka.
V případě smazání jízdenky v době platnosti získáte duplikát za 3 Kč zasláním SMS ve tvaru: DPTA na číslo 900 06 03.
SMS jízdenka platí jako přestupní na území hl. m. Prahy, a to pouze v pásmu P.
SMS jízdenka neplatí
v pásmu 0 vč. B a ve vnějších tarifních pásmech (na příměstských linkách PID).
ve vlacích zapojených do systému PID.
Do vozidla (plavidla) přepravního prostoru metra nebo lanové dráhy může cestující využívající SMS jízdenku vstoupit pouze s již přijatou platnou SMS jízdenkou na svém mobilním telefonu. Zdroj:dpp.cz
Děkují všem za snahu poradit. V praze budu cestovat asi pouze tak 4 - 5x a to pouze tramvaji a asi i metrem. Před těmi necelými 3 léty kdy jsem byl v Praze naposledy tak z toho co si pamatuji tak jízdenky z automatů měly už natisknutý čas, ale asi to byly automaty přímo v metru nebo u vchodu do něho. Nepamatuji si, že bych ty automaty viděl i někde jinam než v metru nebo přímo v tramvaji a např. na zastávkách. Kdysi před 20 a více léty automaty na Pražské jízdenky asi ještě nebyly a dalo se je koupit v asi každé trafice a asi i některých jiných obchodech, ale časy se mění a to bohužel k horšímu. Pokud se ještě někde ty jízdenky bez označení času prodávají v trafikách nebo jinam tak jsou ty prodejny nějak u vchodu označené abych se zbytečně necpal někde a stál tam ve frontě pouze proto abych se pak dověděl, že jízdenky neprodávají?
arne1: A kde se ty slevněné jízdenky nad 60 let dá koupit a jak se prokazuje věk? Není náhodou i nějaká sleva pro invalidní důchodce?
Jízdenky pro jednotlivou jízdu a jízdenky krátkodobé pro držitele průkazu ZTP a ZTP-P: Držitel průkazu ZTP a ZTP-P, kterému byl tento průkaz vydán v České republice, se v pražské dopravě přepravuje zdarma a není nutné si kupovat žádnou jízdenku, ani mít vystaven jiný jízdní doklad. Týká se to i občanů mimopražských. Nebo volejte infolinku dopravního podniku Praha 296 19 18 17, denně 7.00-21.00 hod. (web dpp.cz)
Já jsem měl na mysli invalidní důchodce bez průkazu ZTP nebo ZTP-P. Ono totiž né každý invalidní důchodce má zároveň i průkaz ZTP nebo ZTP-P.
Dobrý den,já sem si stáhla aplikaci PID a koupím si jízdenku předem a pak si ji jen aktivuji.Musíte mít teda data na mobilu.
Tak taková aplikace která vyžaduje mít data v mobilu není pro mne. Internet v mobilu používám pouze přes WiFi a data mám blokované přímo u mobilního operátora a kvůli několika málo jizdenkám si je nebudu aktivovat. To by se mi ty jízdenky dost prodražily.
Automatů na jízdenky je v Praze možná dost, ale ne vždy tam kde by to někdo zrovna potřeboval. Když někdo není z Prahy a Prahu perfektně nezná tak nemusí vědět, že nějaký automat je schovaný třeba někde 3 m dál za rohem.
V Praze budu potřebovat cestovat mj. asi tramvajem od hlavního nádraží na asi konečnou zastávku Spojovací. Jak dlouho přiblížně trvá tato jízda abych věděl jakou jízdenku si na to koupit? Stačí na to jízdenka 30 minutová a nebo raději 90 minutová? Jaké č. tramvaje tam jezdí? Metro tam asi nejezdí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.