Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to na Slovensku s cestováním?

Od: turista odpovědí: 3 změna:
Dobrý den v brzké době se budu pohybovat kolem českých a slovenských hranic a budu jeden den bez přespání na Slovensku. Existuje na Slovensku něco jako u nás idos kde si samozřejmě pouze pro vlak ( u nás i některé busy lze ) zakoupit online lístek v aplikaci nebo na webu? Vyplatí se vyměnit peníze ve směnárně nebo kartou platit? A platit korunami nebo eurem?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mll
hodnocení

0x

Idos stejně jako čd.cz funguje i pro Slovensko, minimmálně pro česko-slovenské spoje. Jinak je lepší a levnější obracet se na zssk.sk (železničná spoľočnost slovenské republiky), kde jízdenky většinou vychází levněji.

V zásadě je nejlepší mít účet a kartu v eurech pro bezhotovostní platby (a na účet si vložit valuty ze směnárny, je to levnější než devizy od banky; ještě existují bezhotovostní směnárny, ale mě se nikdy nechtělo dělat to ověření, že nestavím atomovou bombu a nefinancuju teroristy, jinak vychází plus mínus jako ty nejlepší dměnárny, takže je jen rozdíl v tom, že nemusíte nosit balíky korun z banky a balíky eur do banky). A samozřejmě odmítat přepočet (DCC) do korun (stalo se, že i na slovensku mi nabízeli 1CZK=0.0305€ tedy něco jako 33 korun za euro v době, kdy jsem eura ze směnárny měl za 24,50 navíc karta byla v eurech, tím byl ten přepočet obzvlášť nesmyslný). No ale pokud máte korunovou kartu, záleží na bance, kolik si za eura účtuje, pražské směnárny kolem Václaváku ale mají kurzy výhodnější, takže buď keš v eurech nebo kartou od edurového účtu a v eurech (při platbě na internetu) ale vždy to bude výhodnější, než nějaké DCC.

Existuje ještě pár dalších možností, ale chce to nějaké zařizování.

Pokud máte blízko do Prahy, eura seženete určitě pod 24,90 za euro (to bylo minulý týden v úterý víceméně jednotně v černé růži, nekázance i panské a na několika dalších místech okolo václaváku a eura od té doby o nějaký halíř klesla).

Teď mi banka prodá € za 24.70

mll

No tak pak neni co řešit a platit kartou nebo brát eura od banky je v pohodě. Ale hlavní banky maji ten spread (rozdíl nákup-prodej) přes korunu (už teda ne 2 koruny jako dřív, spíš korunu třicet). Záleží teda u koho má dotyčný účet.

Ještě potom je jeden problém a to nějaké refundace - rozmyslíte si cestu, pokud lze jízdenku vrátit, tak vrátí peníze a banka je přepočítá kurzem pro nákup. Nebo když vlak bude mít velké zpoždění (plus nějaké další podmínky), tak zase to odškodnění v eurech se přepočítá na koruny podle aktuálního kurzu. Eurový účet má v tomhle výhodu (někdy ale nevýhodu), že máte eura zafixovaná na ceně, kdy donesete ten balík eur do banky.

Našel jsem si nějaké srovnání, a tam nejlevnější banka má 25,19 (ale asi tam nejsou všechny banky, navíc banky mívají i nějaké VIP nabídky), což je pořád víc, než se dají sehnat valuty ve směnárnách v okolí václaváku (tipuju že 24,80 by mělo být dostupné, těch 24,90 byla realita na počátku minulého týdne (úterý nebo středa), překvapila mě ta shoda napříč směnárnama, normálně se mezi sebou o pár halířů liší).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]