Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má tento vztah cenu?

Od: idk* odpovědí: 26 změna:
Dobrý den,
Mám dotaz na vztah mě a mého přítele, je mezi námi větší věkový rozdíl, mně je 19.
Vzhledem k věkovému rozdílu si partner prošel více vztahy, má za sebou 5 lety, který se rozpadl kvůli jiným vizím budoucnosti, o čemž vím od začátku a mám pocit, že se to se mnou nějak veze.
Přítel by totiž už měl čas na děti, rodinu, svatbu, ale nechce. Necítí tu potřebu a zodpovědnost k tomu se k tomu rozhodnout, kdyby ano, už by měl dávno děti se svpu ex :D. No a já to mám taky že v budoucnu chci děti a svatbu a rodinu, což jsou dost důležité věci, ve kterých se naše názory liší.
Jsme spolu necelých 8 měsíců. Začátek skvělý, romantika, poznávání se. Teď to už upadlo, vidím na něm ty chyby, on na mně. Což je normální.
Ale já se nemůžu zbavit pocitu, že mi dva pro sebe nejsme, nejvíc mi na něm vadí ten jeho strach že zodpovědnosti, on by nechtěl snad ani osa, protože by se bál zodpovědnosti, což já jako milovník psů odsuzuji. To, že má na spoustu věcí jiný názor než zbytek společnosti, mi taky trochu vadí. Ze začátku se mi líbila jeho odlišnost, ale nyní...?
Nejsem si jistá jestli je to ten člověk, se kterým bych strávila takový život, jaký chci. Na jednu stranu ho miluju a chyběly by mi ty naše chvíle, z čehož mám taky strach, ale na druhou stranu, kde není budoucnost, tam to pro mě konci.
Samozřejmě se snažím na budoucnost tolik nemyslet, on sám mi říkal, že na to je spouuuuusta času (souhlas), ale stejně... Nepřijdu si už tak šťastná, jak před tím. Přítel je fajn chlap, spolehlivý, pracovitý, ale nevím, jestli se ke mně a k mým životním cílům a ambicím hodí.
Navíc teď ani nemám moc chuť na sex, jak je to takové divné, když jsem ho viděla minule, tak jsem brečela, protože jsem nevěděla, co dělat a jak se chovat.
Ještě na závěr chci dodat, že nás vlastně nic, kromě jedné společné záliby nedrží. Být, hypotéka... Nic takového.
Co myslíte? Má cenu takový vztah? Mám ještě počkat?
PS: kdyby jsme se rozešli, což by bylo v klidu, zvládli bychom být i přátelé si myslím :)

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Myslím, že Vás v tom vztahu drží jen počáteční zamilovanost, která pomalu pomíjí, a sex, který už asi také není to, co z počátku. Je Vám 19 a takových přátel ještě možná potkáte, než to bude ten opravdu pravý... Držím Vám palce!

idk*
hodnocení

To je pravda, vlastně tyhle dvě věci, plus ty super věci, co jsme prožili, já se bojím se toho jen tak vzdát :((. Navíc jsem s ním teď volala a bylo to fajn, říkal, že jsem mu chyběla a mně je smutno z toho, že to asi nevydrží, protože on je fakt skvělý :((.

darsi
hodnocení

3x
Mne bylo 26 let kdyz jsem takhle moc moc milovala uzasneho a skveleho muze... Ktery se nechtel bavit o budoucnosti a detskem pokojicku a o diteti :) a hadej jak to dopadlo :)sic mel na uctu miliony, dum, vlastni letadlo, ja ho milovala ... Byl krasny, uspesny, ja zamilovana az po usi. Odesla jsem. Ja mela (a mam) jine hodnoty. Ted jsem vdana, mam 3 deti, maly domek a muj muz neni zadna celebrita, ale deti mi dal, udela co mi na ocich uvidi a ja ho za to taky dokazu odmenit. Ty nejsi nici sluzka, hadra, ani otrok. Na vztah musi byt dva. Na stesti si stacis sama :)
idk*
hodnocení

Děkuji moc za tuto zprávu,
Wow. Popravdě nevím moc, co napsat. Můj momentální přítel je skvělý, má talent na focení, což umí úžasně. Ale vlastně stejná situace, děti ani manželství nějak nechce. Přemýšlím, zda počkat, anebo se na to vykašlat. Hodně lidí mi píše, že je mi teprve 19 a mám času dost, ale na druhou stranu se bojím a nevím, jak bych ten rozchod zvládla.
Měla jsem předtím jen jeden vztah... Vlastně jsme spolu byli protože jsme nechtěli být sami, takže rozchod po 3 měsících nijak nebolel.
Tady je to jiné. Bojím se ho zranit, ale na druhou stranu nevím, zda mě u něj čeká to štěstí, které chci. Zároveň se ale bojím ranit i sebe.
Tam nějak nevím, co dělat.
A ještě se chci zeptat, jak dlouho jste spolu byli?
darsi
"Krouzili" jsme kolem sebe asi pul roku, pak spolu zacali chodit, no a ja si rikala proc nechce spolecne bydleni kdyz ma tak velky dum a je tam sam... Nestihal se starat o zahradu, chatu na kterou jsme spolu jezdivali, predstavil me rodine... Oficialni par, ale porad si me tak nejak rozmazloval a hyckal, bylo mi to prijemne, jasne... Ale jsem holka z dediny, rada varim, chci rodinu, umim prilozit ruku k dilu, to on ani moc nechtel, opecovaval me jako kvetinku. No a kdyz jsem zacala mluvit o miminku, tak to smetl ze stolu stylem "nekazme si vecer..., vzdyt je to takhle pekne, nic nam nechybi..." :) mne chybelo :) on mi i pomahal zaridit mou vlastni garsonku, skladal mi nabytek, kupoval vybaveni... Jako bych byla jeho soukromou (pardon) kurvickou. Proste bydlet kazdy sam. Mozna jsem na nej byla moc hrrrr, mozna kdybych to vydrzela jeste dalsich x let, treba bych se potomka dockala.. ale ja ziju pritomnosti.. a davam si cile a mam rada, kdyz se mnou jedna clovek narovinu, jasne a zretelne.
darsi
Odesla jsem od nej. Asi za rok mi od nej prisel zlaty privesek jako prani k svatku... Pak jsme se potkali na kafi. Nase setkani probehlo sice velice taktne a ve vsi slusnosti, ale vim, ze jsem mu vrazila dyku do srdce tim, ze uz jsem mela brisko. Mel sanci, promarnil ji. A jestli ma dalsi jine kote na hrani - uz me nezajima.
idk*
hodnocení

Wow, možná mu došlo, že přišel vlastně o poklad. Ale je to dobře. S takovým mužem by se vám nežilo dobře, mám pocit. Někdy je lepší udělat těžké rozhodnutí, které nás učiní šťastnými, než zůstat.
darsi
Sama sis odpovedela i na svou otazku... Jsi opravdu jeste mlada.. pokud ho milujes, tak si s nim uzivej.. a kdyz vidis, ze se s nim neda bavit o (pro nas) dulezitych vecech, tak az pohar Tve laskavosti a TRPELIVOSTI pretece, bude rozchod velmi rychly a pro Tebe nebude ani tak bolestivy, protoze se Ti spis ulevi. (Anebo vztah nabere jiny smer a bude Te vnimat taky vic jak ženu a ne jako "svou holku", kdo vi..) zalezi na tom jak moc jste na stejne vlne, jestli vubec..
simca

Měl vlastní letadlo? :) Wow, UL nebo jaké?

Mno, takový člověk možná potřebuje se dobře ujistit o ženě, než si s ní pořídí potomka, prostě si ji otestovat, zda je ta pravá pro život, nejen jako FWB. Možná jsi byla moc hrrr.

darsi
Simca - jsem si musela ten pojem FWB vygooglovat. No.. vysledek je hrozivy, ale nejspis to tak z jeho strany bylo. Ano, asi jsem byla moc hrrr, ale to uz je minulost.
Co se letadla tyka, byla to nejaka cessna. Ja se v tom nevyznam. To on v tomhle oboru "pracuje". Lepe receno tomu vsemu sefuje.
drrr

Bohužel to vás ženských časopisech ani školách neučí, co takový chlap potřebuje, takže vy si hledáte v tom druhém či 3. stádiu už chlapa, který není vaší první volbou, už jen aby něco bylo, nakonec takovýho blbýska, který se dobře postará... Takovýho truhlíka.

drrr, fakt *hej* *palec*

hodnocení

2x
Má cenu? Ne.

ltz
hodnocení

2x
Vztah asi nemá cenu udržovat. Je tam i ten větší věkový rozdíl a sama poznáváte, že vás mnoho věcí nespojuje. Vám je 19, ještě před nedávnem jste procházela pubertou, on ale už dávno dospělý muž. Tak budou asi rozdílné i názory.

hodnocení

2x

Zdravím. Pokud máte pochybnosti již nyní, pak to smysl nemá. Nejste šťastná v tomto vztahu, hledejte vhodnějšího partnera pro život..

hodnocení

2x

Společná vize do budoucnosti je na vztahu naprosto nejdůležitejší. Pokud to není, je vztah mrtvý. Nezáleží na rozdílu věku nebo společných zálibách, pokud se neshodnete v tom, jestli mít nebo nemít děti, ten vztah je mrtvý už teď.

hodnocení

1x
Takový vztah určitě smysl nemá. Sama ho už vlastně odsuzuješ. Nejlépe uděláš, když to ukončíš.

hodnocení

0x

Zřejmě vám končí období zamilovanosti, které je zákonitě časově omezené. Pro bližší informaci doporučuju přečíst něco od Plzáka. Nemyslet na budoucnost a k tomu ještě samozřejmě je totální volovina. Podle tohoto pravidla by musela být nejúspěšnější známá menšina žijící ze dne na den. Naopak. Jestli chceš partnera staršího, tak se ti každým rokem rapidně zužuje výběr. Noví se nerodí a kvalitní nerozvádějí.

hodnocení

0x

To je ale hodně blbá otázka. Přece cizí lidé nemohou vědět, co ty od života chceš, co jsi schopná, z velké lásky, přijmout nebo tolerovat. Nikdo z nás nemůže vědět, jak hluboce v srdci a také v mozku toho muže máš. Uvědom si, že v počátku vztahu musí být rozum i cit v rovnováze. To, že si vyjmenuješ jeho přednosti, neznamená, že musíš kupovat kvasnice na svatební koláč. Proč je pro tebe tak obtížné jen s ním nějakou dobu pobýt a neřešit? Svět je veliký, plný zážitků, poznávání, kluků i mužů. Raději pohledej třeba brigádu sběru jahod v Anglii, než řešit vážnoust vztahu!

doplněno 21.05.24 16:32:

Pletiplot. Před mnoha lety tomu bylo přesně tak. Která nebyla do 20ti maminkou a "nemusela" se vdávat, byla vadná. Jaképak závazky těsně kolem 20tého roku života? Škola, práce, poznávat svět! Antikoncepce ještě neznamená střídat partnery jako ponožky. Vážně, ale nezávazně. Na to, aby seděla doma a vzpomínala jak bylo za svobodna bezva, na to má čas! Najít dobrou práci, budovat kariéru, vydat se do světa. Na děti a pevný závazek má ještě 10 let čas. ;) Nemusíte souhlasit. Já jen mluvím ze zkušeností se dvěma dcerami. Jedna se vdala v 18ti a druhá téměř ve 30ti. Dostudováno s červeným diplomem, práce, která ji baví a má v ní úspěch, včetně zahraničních certifikátů, objetá celá Evropa několikrát, dovolená v zimě v Alpách, v létě v Rakousku na jezeře. Minulý týden se vrátili z New Yorku z 10ti denního výletu. Před měsícem byli všichni v Londýně. Jeden kluk příští rok maturuje, druhý se dostal na vysněnou školu. A ta, která hledala budoucnost a jistou? Tož Žermanice jsou také krásné.

Má tento vztah cenu?

Ne, nesouhlasím. Vztahy nejsou o lásce, ale o budoucnosti. Pokud nevidí společnou budoucnost, setrvávat ve vztahu je marnění času.

To jsme si úplně nerozuměli. Neříkám se v 18 vdávat a nehnout se z rodné vsi, ale pokud už hledám vážný vztah, tak je tohle kritérium naprosto klíčové. A klidně až ve 30. Pokud tuhle neshodu v cílech budu ignorovat, vztah bude nešťastný.

Kromě toho, každý nemusí toužit po kariéře a cestování.

simca
hodnocení

0x

Čemu říkáš větší věkový rozdíl? Jemu je 35 nebo kolik? Pokud je mladší, tak se nediv tomu, že se nechce vázat. To může být mnoho důvodů, třeba je z úplné rodiny, vyrůstal s otcem?

V 19 letech máš jiný priority, že chceš děti takhle brzo, to není moc obvyklý dnes, i když chvályhodný, a máš aspoň maturu?

idk*
hodnocení

Je mu 30 :).
Děti ještě nechci, ale v budoucnu chci, tudíž za takových 5 a více let, tehuko říct, možná i mnohem později, až se budu cítit. Maturitu dělám teď :).
darsi
Vsak i v 19 letech se muzeme bavit o detech. Uz jenom to, ze si budete rikat jake treba bude jmeno, jake pohlavi, a proste jen takove sneni... Jako ja Ti uplne rozumim, takze i kdyz se treba porad jen poznavate a otukavate a na deti mate oba cas, tak pokud on uz ted dava najevo, ze neni moc rodinny typ, mela bych obavu, ze az s nim jednou to dite treba budes mit, tak na to budes sama... Neni to jen o tom, ze Ti z prace prinese vyplatu. Je to o tom, ze kdyz ty budes utahana, bude on schopen miminko pochovat. Bude schopen donest Ti rucnik do koupelny, ohrat mliko atd atd. A bez vycitek. To proste poznas, zda je ten chlap schopny... No a pokid neni, nedelala bych si s nim dite.
drrr

Takovýhle prkotiny zvládne každej problém je, že dnešní ženské už zapomněli, co to je ženské role a mají pocit, že by se doma v domácích pracech měli střídat, což je podle mě totální hovadina. Jenže západní media, filmy, domů toho výplachu vedou ...

A teď domě ženské :))

A ještě vám ukážu, jak ničíte své děti

instagram.com/...

hodnocení

0x

Zažil jsem i takový scénář:

On by děti chtěl, ale asi ne nutně hned, ona je rozhodnutá, že děti nechce. Dohodli se, že si to užijou, dokud to půjde, a až přijde čas nebo se navzájem nějak omrzí, tak se rozejdou. A po půl roce se bez nějakých zlých emocí rozešli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]