Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Patálie s předáním bytu a jak ji vyřešit?

Od: romant odpovědí: 12 změna:

Dobrý den bydlím v pronájmu sám a končí mi koncem května tohoto roku smlouva, rozhodl jsem se nepodepsat prodloužení smlouvy a oznámil jsem dva měsíce předem. Máme ve smlouvě ujednáno že pokud nepředám byt nejpozději do 3 dnů od konce smlouvy tak budu platit penále v plném nájmu které je se službami. Mám prostě nájemne které činí 20 000 kč a ve smlouvě je že to zahrnuje i všechny poplatky,výtah,uklid atd a je to bez rozepsání částek pouze 20 000kč. Zde nastává největší problém volal jsem a říkal že byt bude připravený k předání od 27.4. ale majitelka mi až včera oznámila že letí na dovolenou a musím to odevzdat do 22.4. ale já mám stěhováky objednané na 25.4. a ten den i malování komplet bytu. Mohu paní majitelce zaslat klíče v krabici 5cm x 5cm? Na krabici by byla lepící páska a byla by kolem klíčů ( a samozřejmě s nějakým motivem nebo textem aby bylo vidět případné otevření cizí osobou ) s dodejkou že bych měl potvrzeno doručení přímo pouze do vlastních rukou majitelky? Chtěla tam první poslat nějakého kamaráda načež jsem řekl že pokud nebude mít ověřenou plnou moc na poště a nebude mít čestné prohlášení ve smyslu " Já Jana Novotná uděluji plnou moc Petrovi Kyselému a tímto čestným prohlášením mu dávám své svolení k převzetí bytu a jeho kompletní předání s předávacím protokolem blablabla " , řekl jsem že absolutně nepřichází v úvahu abych byt předal cizí osobě a že na straně majitelky vznikla překážka ( dovolená a nedostatek času ) a není můj problém že ona není v ČR. Někomu to předám a majitelka bude tvrdit že ten byt jí ten kamarád předal poškozený nebo že se s ní teprve domluvím na opravě nějaké vady atd. Bude to právně v pořádku malinký balíček se zapečetěnými klíčí s dodejkou pouze do vlastních rukou s tím že pošta potvrdí doručení? Samozřejmě krabici bych mohl nafotit že tam jsou všechny klíče a nepoškozená páska. Ale co potom s předávacím protokolem? Asi se tady žádna vada nenajde ale i tam majitelka může tvrdit že jsem nevymaloval a nevím co všechno. Takže co ted? Poradte prosím, není to troll ani fake, bohužel.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

0x
Kdy ze konci ta smlouva?
romant
Co je psáno to je dáno a to jest konec května což je 31.5.2024.
re4zon
No tak to bych se s majitelkou vubec nemazal a dal ji na vyber, bud si tam zajisti nekoho s plnou moci 27.4. nebo to predame 31.5.. Bude mit zaplaceny mesic navic a jeste me bude vydirat,at ji to dam uz 22.4., to zrovna.

spu
hodnocení

0x

Tak to musíte stihnout.

romant
Nemusím vznikla překážka na straně majitelky, kdy jsem jí informoval s dočasným předstihem. Já vůbec nemusím do posledního dne majitelku informovat že nechci prodloužit nájemní smlouvu. Není to má povinnost. Proč to nemusím stihnout? „Byt se považuje za odevzdaný, pokud pronajímatel dostane od nájemce klíče a nic mu nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání. Klíče nemusíte předat přímo pronajímateli, stačí je například vhodit do poštovní schránky,“ upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest. Takže proto to nemusím stihnout. Je to překážka na straně majitelky.
romant
Nemusím vznikla překážka na straně majitelky, kdy jsem jí informoval s dočasným předstihem. Já vůbec nemusím do posledního dne majitelku informovat že nechci prodloužit nájemní smlouvu. Není to má povinnost. Proč to nemusím stihnout? „Byt se považuje za odevzdaný, pokud pronajímatel dostane od nájemce klíče a nic mu nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání. Klíče nemusíte předat přímo pronajímateli, stačí je například vhodit do poštovní schránky,“ upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest. Takže proto to nemusím stihnout. Je to překážka na straně majitelky.
spu

Tak když víte, že nemusíte, udělejte jak to vyhovuje vám.

runner2
hodnocení

0x

S majitelkou bych papirove byt predal tak jak ona pozaduje tj. 22 dne s tim, ze v predavacim protokolu by byla zminka, ze vyklizeni a predani klicu probehne 27 dne a klice predam te a te osobe z duvodu jeji nepritomnosti + podpis majitelky.

romant
To bohužel není možné, mám platnou smlouvu a nebudu to takto dělat, mám zaplacený nájem do 31.5.2024 , dovolená je překážkou na straně majitelky.

hodnocení

0x
Např. zde:
dtest.cz/...
Pasáž:
" Kdy lze byt považovat za odevzdaný
Byt je ve smyslu zákona odevzdán, pokud pronajímatel převzal od bývalého nájemce klíče a pokud mu nic nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání. Byt se má za odevzdaný i v případě, že ho nájemce opustí způsobem, že nájem lze považovat bez jakýchkoliv pochybností za skončený, i když byt pronajímateli fyzicky osobně ani prostřednictvím zástupce nepředá. Pokud tedy bývalý nájemce po uplynutí výpovědní doby zanechá byt prázdný, ukončí a vypořádá závazky ze smluv o dodávce elektřiny a plynu a klíče od bytu zanechá v poštovní schránce pronajímatele (vlastníka), pak lze z jeho jednání usuzovat, že zřejmě měl v úmyslu takto byt po skončení nájmu odevzdat. Vzhledem k tomu, že v řadě případů mohou o takovém úmyslu bývalého nájemce vznikat pochybnosti a spory, přednost před domněnkami by měl mít v praxi vždy výslovný projev vůle obou stran, zachycený nejlépe písemně v podobě předávacího protokolu. Sám nájemce se v případě trvalého opuštění bytu bez výslovného předání pronajímateli připravuje o důkaz o tom, v jakém stavu byt odevzdal, respektive že ho pronajímateli vůbec kdy odevzdal."
Byt před opuštěním kompletně nafoťte, aby nebyly spory a stavu při předání.
romant
„Byt se považuje za odevzdaný, pokud pronajímatel dostane od nájemce klíče a nic mu nebrání v přístupu do bytu a v jeho užívání. Klíče nemusíte předat přímo pronajímateli, stačí je například vhodit do poštovní schránky,“ upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.
Nemusím nikomu klíče předat stačí do schránky hodit. Dá se to znamenat na telefon a mít svědka.

hodnocení

0x

Normalni lide se domluvi. Pokud nelze drive - coz po vas nemuze chtit, pokud to z vasi strany nejde nebo nechcete, tak holt dojde k predani pozdeji. Od majitelky si vyzadejte dodatek ke smlouve o pozdejsim predani. Ten zvladnete uzavrit za ctvrt hodiny. Jde pouze o to, at mate cerne na bilem potvrzeni z jeji strany, ze kdyz nemohla v domluvenem terminu, tak vse probehne pozdeji z obou stran hladce a bez zbytecnych zaskobrtnuti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]