Hezké odpoledne. Nedávno jsem se byla podívat v katolickém kostele na mši. Kdysi mi někdo řekl že až se lidé zvednou a půjdou si pro oplatku- hostii, tak že mám zůstat sedět protože to je pro lidi kteří byli u zpovědi. Tak jsem tam zůstala sedět a dívala se na lidi, viděla jsem na ně trochu z boku a neco mě zaujalo. Většina dostala oplatku ale nekolik lidí dostalo místo oplatky křížek na čelo. Proč někdo dostal hostii a někomu místo toho udělal farář křížek na čelo? Proč ne obojí a jaký má význam křížek na čelo? Vím že oplátku přijímají jako tělo Krista lidé kteří se vyzpovídali. Díky za odpovědi a mějte pěkný den.
Křížek na čelo je pro ty, kteří z nějakého důvodu nemůžou přijímat onu "oplatku". Buď malé děti, které ještě nebyly poprvé u svatého přijímání (slavnostní událost, které předchází příprava, to je právě to přijímání oplatky - těla Páně), nebo třeba nebyli právě dlouho u zpovědi (povinnost je jednou za rok a přijímat nemůžete ani když máte nějaký těžký hřích, ze kterého se dotyčný nevyzpovídal) či nedodrželi eucharistický půst (jedli méně než hodinu před přijímáním). Pokud člověk nemůže a jde si jen při křížek na čelo, musí to dát knězi nějak najevo, nejčastěji prstem přes ústa)
kaa
A jaký význam má ten křížek na celé? Je to požehnání nebo symbolizuje neco jiného? Chápu tedy, že pokřtěný člověk ktery věří v Boha ale nebyl u svatého přijímání nemá právo ani na hostii ani na křížek, stejné jako kolemjouci navstevnik? Nebo si pro křížek jít může,když byl pokřtěn - narozdíl od hosta který se jen přišel podívat na mši ze zvědavosti nebo kulturního obohacení. Nemáte nějaký odkaz na nějaká pravidla k tomu, ráda bych si o tom přečetla. V kostele jsem nikoho neznala, nebylo koho se zeptat.
Je to jen symbolické požehnání. Každý pokřtěný si pro křížek může jít. Vlastně i nepokřtěný, i vy, pokud o to stojíte, si můžete pro křížek přijít, to žádné omezení, pokud vím, nemá.
deoppressoliber
Náboženské symboly a gesta mívají i ochranný význam.
Běžně se nenamáčí do ničeho. Občas při slavnostech se máčí do vína s troškou vody, ale vzhledem tomu, že vína je tak deci na celý kostel a to toho ještě část vypije kněz, jsou nějaké účinky alkoholu naprosto zanedbatelné. Ony hostie navíc nejsou savé, zachytí se jen něco málo na povrchu. To je asi jako řešit rum v buchtě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.